Kusurların Estetiği: Japon Felsefesi Wabi-sabi
Yaşam Tarzı - 23 Mart, 2020 - Okuma Süresi: 2 Dk.
23 Mart, 2020
Kredi: https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Flistelist.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F02%2Fwall-finishes-trends-2018-wabi-sabi-decor-2.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Flistelist.com%2Fwabi-sabi-nedir%2F&tbnid=OIvUjAORcN-eSM&vet=12ahUKEwjyzfa80anoAhV
Bütünün mükemmelliğini kusurlarıyla birlikte kabul etmek gibi de yorumlayabileceğimiz Japon felsefesi wabi-sabi sadeliğin ve mütevazılığın önemini bir kez daha düşündürtüyor.
Uzak Doğudan Gelen Binlerce Öğretiden Sadece Biri: Wabi-Sabi
Çoğu dilde olduğu gibi Türkçe'de de tam olarak karşılığı bulunmayan wabi-sabi çok geniş anlam alanlarına sahip bir Japon geleneği, öğretisi. Bazı Japon öğretilerinin aksine katı kurallara sahip olmayan, ılımlı ve sade bir bakış açısına sahiptir. Alışılmadık güzelliklere odaklanan, hataları bütünün içinde yoğuran bu felsefe Japonya'da 16. yüyzyılda ortaya çıktığından beri haklı popülerliğini koruyor. Felsefi açıdan kederi,hüznü hayatın olağan akışı içinde bir parça olarak gören bu öğreti 21. yüzyılda hayatın pek çok farklı alanında karşımıza çıkmaya devam ediyor.
Hayatı Algılamada Wabi-sabi'nin Yeri
Wabi kelime anlamı olarak felsefi akımı temsil ederken sabi estetik değeri temsil ediyor. Bu iki farklı dünya arasında geçiş olan öğreti alçakgönüllü olmayı ve ve kusurları estetik açıdan doğal görmeyi benimsiyor.
Nesnelerin Beklenmeyen Güzelliği:
Zarif biir derinlik anlayışıyla son yıllarda dekorasyon alanında etkilerini oldukça sık gördüğümüz bu Japon felsefesi, çoğu uzak doğu felsefesi gibi tasarımda sadeliği öne çıkarıyor. Fakat diğerlerinden farklı olarak nötr renklerin ve kusurların öne çıkarılmaktan çekinilmediği bu dekorasyon fikri kırılan ya da eski eşyaların atık olarak görülmemesini aksine eskisinden daha değerli olduğunu savunuyor. Kırılan objeleri altınla yapıştırmak gibi fikirler bu öğretinin simgeleşmiş örneklerinden biri.
Harekette Kalmanın Önemi:
Wabi-sabi'nin geniş evreninde her şey hareket helindedir ve hiçbir şey tamamlanmış değildir. Bu temelli fikri günlük hayatımıza yerleştirebilirsek gün içerisinde ya da geçmişte yaşanan problemleri, yaptığımız ve yapacağımız hataları bizi biz yapan bütünün yani hayatın bir parçası olarak görmemiz bizi binlerce yıllık Japon felsefesi Wabi-sabi'nin öğretisini daha da yakınlaştırır.
Kaynak: Link
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.