Hangi Kişilik Tipine Aitsiniz? MyersBriggs Tip Göstergesi (MBTI)
Yaşam Tarzı - 22 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 7 Dk.
22 Mart, 2021
Kredi: #KişilikTürleri #16Kişilik #KişilikTestleri #Psikoloji #mbtinedir #ISTP #ISFP #ESTP #ESFP #MBTItesti #Jung #Myers #Briggs
Kişiliğinizin güçlü ve zayıf yönlerini anlamak ve geliştirmek, kendinizi daha iyi tanımak mı istiyorsunuz? Isabell Briggs Myers ve Katharine Briggs anne kız oturup bizler için bir kişilik tipi göstergesi hazırlamış bile! İşte MBTI:
MBTI KISACA NEDİR?
Myers–Briggs Tip Göstergesi (MBTI), Carl Jung’un psikolojik tip teorisine dayandırılarak Katharine Briggs ve Isabel Briggs Myers tarafından geliştirilen, insanların dünyayı nasıl algıladıkları ve verdikleri kararlar konusunda farklı psikolojik tercihleri belirten introspektif* bir öz bildirim anketidir.
MBTI nerelerde, ne amaçla kullanılır?
Günümüzde, ABD başta olmak üzere, tüm dünyada iş yaşamında en sık kullanılan kişilik göstergelerinden birisidir. Kişilik tiplerinin kuruma özgün katkıları, takım içindeki davranış eğilimleri, işe almada öncelikleri, verimli olacakları çalışma ortamı gibi birçok kriteri ortaya koyar.
MBTIʼda kişilik:
Isabelle Myers ve Katharine Briggs Myersʼe göre, kişiliğin dört temel boyutu ve her boyutun ise iki zıt noktası vardır. Myers-Briggs Kişilik Göstergesi Testi bireylerin verdiği cevaplara bağlı olarak kişilik tiplerini 16 gruba ayırır. Her kişilik grubunun karar alma mekanizmaları ve düşünce sistemlerinde farklılıklar vardır. Bunlar; bireylerin kariyer tercihlerini daha doğru yapması, güçlü-zayıf yönlerinin, ilişkilerinin, alışkanlıklarının farkındalığında olmasını sağlayacak unsurlardır. Bu değerler 4 bağımsız eksende ölçülür. Bunları anlamak için temelde sorulan sorular aslında şunlardır:
i. ¬ Enerjinizi nereden alıyorsunuz? Dış (E) dünyadan mı, iç (I) dünyanızdan mı?
ii. ¬Dünyayı nasıl algılıyorsunuz? Duyusal (S) yollarla mı, sezgisel (N) yollarla mı?
iii. ¬Kararlarınızı alırken nasıl birisiniz? Düşünen (T) biri mi, hisseden (F) biri mi?
iv. ¬Hayatınızı nasıl yönlendiriyorsunuz? Yargılayarak (J) mı, kavrayarak (P) mı?
Gelin bu sorulara MBTI® ile cevap bulalım ve kişiliğimizi analiz edelim.
Fark ettiğiniz üzere parantez içlerinde bazı harfler var. Peki ne bunlar? MBTI'ın bu kişilik farklılıklarını tanımlamak için kullandığı bir dizi harf çifti.
E (Dışadönük) - I (İçedönük)
S (Duyumsayan) - N (Sezgilerini kullanan)
T (Düşünen) - F (Hisseden)
J (Yargılayan) - P (Kavrayan)
Bu 4 farklı mizaç değişkeni üzerinden yapılan gözlemler neticesinde, benzer kişilik değişkenlerine sahip insanlarda, bazı ortak kişilik özellikleri ve davranış tutumları gözlemlenmiş ve bu gözlemler tertip edilip ortaya çıkan bu sekiz harfin kombinasyonundan birbirinden farklı 16 MBTI kişilik tipi oluşturulmuştur. Örnek verecek olursak: ISFJ, ENTP, INFP...
.
Lakin bu 16 karakter, insan karakterini sınırlandıran kalıplar olarak görülmemeli; insanın kendi karakterine yakınlık uzaklık noktasında, kendi karakterini okumasına yardımcı birer mihenk taşı hükmünde değerlendirilmelidir. Zira Introvert değişkeni %10 olan bir ISFJ ile %30 olan bir ISFJ aynı karaktere sahip olmadığı gibi tüm değişkenleri aynı oranlarda çıkan iki farklı kişi dahi aynı kişilik karakterine sahip değiller.
Bu yüzden test sonucunda çıkan MBTI kişilik tipini kendi kişiliğiniz olarak kabul etmenizi değil; kişilik testi sonuçlarını, kendi kişilik haritanızı oluştururken birer basamak ve yol gösterici olarak görmenizi tavsiye etmekteyim. İleride bırakacağım kaynaklardan online test yapabilirsiniz. Test sonucunuza göre kişilik tipinizin özelliklerini öğrenmek için buraya dönüp okumaya devam edebilirsiniz.
-
Myers-Briggs Personality Type Finder - Michael Caloz Coaching (Aralarında en kapsamlı ve tutarlı olan test ancak İngilizce)
-
Personality test based on C. Jung and I. Briggs Myers type theory
-
Free Personality Test | 16Personalities (Türkçe seçeneği mevcut ancak diğer seçeneklerden daha az tutarsız olduğunu belirtmek isterim.)
Testi yapıp sonucunuzu öğrendiğinize göre, şimdi birlikte MBTI tiplerini ve özelliklerini inceleyebiliriz. Başlamadan önce,
UNUTMAYIN Kİ:
>Kişiliklerin iyisi kötüsü yok!
>Herhangi bir kişilik profili bir diğerinden üstün veya eksik değil.
>Her bireyin kendine göre güçlü ve zayıf yönleri var.
>Her birey dünyaya ayrı bir zenginlik ve güzellik katıyor.
>Her bir bireyin kendine özgü liderliği var.
>Herkesin gelişim yolu, zirvesi ve iletişim tarzı farklı.
>Her birey dünyayı kendi penceresinden görüyor.
DÖRT TEMEL MBTI GRUBU
Öncelikle hangi MBTI grubuna dahil olduğunuzu ve onların temel özelliklerini bilmenizi isterim. İşte 4 Temel MBTI grubu:
-
(_S_P) – Zanaatkarlar(Kaşifler)
-
(_S_J) – Rasyonalistler(Gözcüler)
-
(_NF_) – İdealistler(Diplomatlar)
-
(_NT_) – Koruyucular(Analizciler)
Zanaatkarlar provokatif, gayrete getiren, iyimser, kuşkucu, bulunulan yere ve zamana odaklıdırlar. Rasyonalistler mantıklı, pratik, sağduyulu ve analitiktirler. İdealistler idealler, sosyal düzen ve kendi görüşleriyle ilgilidirler. Koruyucular yardımsever, oturmuş, gelenekseldirler.
16 KİŞİLİK TİPİ VE ÖZELLİKLERİ
ZANAATKARLAR(KAŞİFLER) DÖRTLÜSÜ(_S_P)
ESTP - GİRİŞİMCİ
Extrovert – Sensing – Thinking – Perceiving
(Dışadönük – Duyusal – Mantıklı – Algılayan)
Eylem odaklı, pragmatik, sıcakkanlı, gerçekçi, eğlenceli, günümüze odaklanan ve esnek çalışma ortamlarından hoşlanan kişilerdir. Yoğun enerji gerektiren aktiviteleri severler. Okulun onlar için anlamı arkadaşlarla tanışmak ve aktivitelere katılmaktır, akademik deneyim ikinci plandadır. Arkadaşlarının seçtiği kariyerlere yönlenme eğilimindedirler. Yapılanların somut ve net olduğu durumlarda en iyi şekilde öğrenirler. Herhangi bir eksikliği ve kusuru hemen fark ederler.
ISTP - BECERİKLİ
Introvert – Sensing – Thinking – Perceiving
(İçedönük – Duyusal – Mantıklı – Algılayan)
Gerçekçi, mantıksal, teknik yönelime sahip, kusurları hemen fark eden, esnek çalışma ortamlarından hoşlanan, plan yapmayı sevmeyen, risk ve strateji gerektiren durumlardan hoşlanan, sayısal bilgileri hatırlamada oldukça iyi olan kişilerdir. Mantıksal, somut ve pratik konulardan hoşlanırlar. Birkaç yakın arkadaşa sahiptirler. Tek başlarına öğrenmeyi tercih ederler. Çalışmayı ve eğlenceyi birleştirirler.
ESFP – EĞLENDİRİCİ
Extrovert – Sensing – Feeling – Perceiving
(Dışadönük – Duyusal – Duygusal – Algılayan)
Güler yüzlü, sıcakkanlı, sempatik, hareketli, spontan, esnek, insanları mutlu etmekten ve onlara yardım etmekten hoşlanan, kötü durumlarda bile hayata pozitif bakan, hayattı ciddiye almayan ve ondan zevk almaya çalışan kişilerdir. Gözlemlemek ya da okumak yerine uygulamalı etkinliklerin olduğu öğrenme ortamından hoşlanırlar.
ISFP – MACERACI
Introvert – Sensing – Feeling – Perceiving
(İçedönük – Duyusal – Duygusal – Algılayan)
Nazik, şefkatli, ilgili, esnek, sessiz, mütevazı, insanlarla uyum içinde olan, geri planda duran ve anlaşmazlıktan kaçınan kişilerdir. İnsanların neye ihtiyacı olduğunu hemen fark ederler. Düşüncelerini kabul ettirmek için zorlamazlar. Uygulamalı deneyimlerle en iyi öğrenirler. Pratik ve somut bilgileri tercih ederler.
Kalan kişilik tiplerinin genel özelliklerini bir sonraki yazımda bulabilirsiniz. İyi okumalar!
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.