Sev Kardeşim Film Mimarisi
Kültür ve Sanat - 12 Nisan, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
12 Nisan, 2021
Kredi: anonim
Yeşilçam filmleri kültürümüzün en önemli unsurlarından. Her filmde; filmin çekildiği dönemin, çevrenin izlerini görebiliyoruz. Filmlerin konularında kendimizden bir parça bulurken mimari detaylar bizlere ne kadar yardım ediyor? Yapının kullanım şekli, mobilyalar bizlere neler anlatıyor? Bunları inceleyeceğiz, gelin beraber bakalım!
Her birimizin kalbinde ayrı bir yeri olan Yeşilçam filmleri, şüphesiz ki mimari olarak da önemli unsurlar barındırıyor. Zevkle izlediğimiz filmlerde gördüğümüz birçok öğe bizden, kültürümüzden ve döneminden izler taşıyor. Yapıların kullanım şekli, detayları, mobilyaları filmi bir tık üste taşırken, dönemi anlamamıza ve yaşamamıza yardım da ediyor. İnceleme yazımın ilk konusu da bir Yeşilçam filmi olan "Sev Kardeşim" üzerine.
1972 yılında Ertem Eğilmez tarafından çekilen film, Alev ve Ferit isimli iki gencin aşk hikayesini anlatıyor. Filmdeki iki genç arasındaki maddi uçurum mekanları da etkileyen bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.
Mekan konusundan çeşitlilik içermese de karakterlerin evleri filmde en çok gördüğümüz mekanlardan. Karakterlerin evlerini karşılaştırdığımızda Alev’in evinde kullanılan renkler ve desenler dönemin geleneksel özelliklerini yansıtırken; Ferit’in evindeki soğuk renk tonları dönemine göre daha modern bir hava veriyor. Ayrıca Alev ve Ferit’in evindeki mobilyalarda da modern ve geleneksel farkını rahatça görebiliyoruz.
Alev’in müstakil evine ilk bakışta göze çarpan merdiven detayı; korkuluğundaki oyma desenlerle dönemine uygun ve geleneksel bir hava veriyor. Herhangi bir ev geleneksel Türk evinde görebileceğimiz bu detay, filmin inandırıcılığını arttıran bir unsur. O dönemde Türk evlerinin bir özelliği de merdiven detayı olduğu için, merdivenin formu ve rengi yine ev ile ilgili birçok şey söyleyen bir detay oluyor. Ferit’in evinde görülen merdiven ise daha klasik, minimal ve yine evle uygun olarak o dönemde her evde görülmeyen bir renkte ve yapıda. 1970’lerde kullanılan ahşap desenlerden de kullanılarak modernleştirildiği görülüyor.
1970’lerle birlikte Türkiye’de de başlayan seri üretim akımı evlere giren mobilyaları hem modernleştirmiş hem de bölgesel çizgilerden kopararak sade bir hale getirimiştir. Bunun bir yansıması olarak Ferit’in evindeki mobilyanın şu an bile evlerimizde rahatça kullanabileceğimiz bir formda ve desende olduğunu görüyoruz. Ancak Alev’in evindeki mobilyaların formu ve deseni nedeniyle dönemini yansıtan hali, onları klasik olmaktan alıkoyuyor. Çiçekli, rengarenk desenlerin yerini tek renk mobilyalara bırakması bu filmdeki iki farklı mekanda çok net görülen bir detay olarak karşımıza çıkıyor.
Filmde kullanılan Ferit’in evi, oyuncu Muammer Karaca’nın evi.Yeşilyurt’ta bulunan bu ev, Yeşilçam da birçok filmde karşımıza çıkıyor. Filmde de gördüğümüz salondan asma kata çıkılan merdivenin alt kısmında Mediha Akarsu tarafından yapılmış kuş motiflerini de görüyoruz.
Sev Kardeşim filmi, bizlere hem Yeşilçam’ın sıcak aile ortamını izletirken bir yandan da 70’lerde modern ve geleneksel mimari farkını da gösteriyor. Mimari hayatın her yerinde olduğundan yaşanılan tüm sosyal, ekonomik, siyasi gelişmeler mimariye ve dolayısıyla mekanlara da yansıyor.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.