Komplo Teorilerine Konu Olan 5G Nedir?
Bilim ve Teknoloji - 04 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.
04 Ocak, 2021
Kredi: #5g #komploteorisi #küreselyarış #teknolojikdevrim
Ülkeler arasında yarış haline gelen, en büyük teknolojik devrim olarak nitelendirilen hatta komplo teorilerine konu olan 5G nedir?
Teknolojinin hayatımızdaki yeri oldukça büyük, gün geçtikçe gelişen teknolojiler insan hayatını kolaylaştırırken aynı zamanda tehdit de edebiliyor. Radyasyonun insan vücudu üzerindeki olası etkilerine ilişkin korkular, 5G dönemi yaklaştıkça artıyor. Peki nedir bu 5G?
5G, fifth generation yani beşinci nesil demek. 5G, mobil telefonların kullandığı hücresel ağlarda bulunan teknolojik alt yapının yeni kurallar ile yeniden yapılandırılması anlamına geliyor. Peki hayatımızda ne değişecek? F5 Network şirketinin başmühendisi Bart Salaets gelişmelerin hayatımıza ne gibi yenilikler katacağını şöyle özetliyor: "Film indirme örneği aslında herşeyi özetliyor. Bugün HD kalite bir filmi bilgisayarınıza 10 dakikada indiriyorsunuz. 5G ile bu bir saniye dahi sürmeyecek. Doktorlar farklı ülke ve şehirlerdeki robotik aygıtları kullanarak milisaniyelik gecikme dahi yaşamadan oradaki hastanın ameliyatını gerçekleştirebilecek. Akıllı şehirler, evler, araçlar hepsi için devrim niteliğinde olacak."
Böylesine önemli yenilikler sağlayacak olan 5G ülkeler için de adeta küresel bir liderlik yarışı haline gelmiş durumda. Çin bu alanda elinde en çok patent bulunduran ülkeyken onu Güney Kore ve ABD takip ediyor. Çin menşeili Huawei ise dünyadaki en büyük 5G cihaz üreticisi ve 5G altyapısı kurmak isteyen tüm ülkelerin en önemli tedarikçisi konumunda yer alıyor. Doksandan fazla ülkeyle ticari anlaşma yapan Çin Everest’e bile 5G antenleri yerleştirdiğini açıkladı. Böylesine güçlü bir rakibe sahip olan Amerika ise yarışta geri kalmamak için Batılı ülkelere Huawei’yle ticaretlerini sonlandırmak için baskı kuruyor, gerekçe olarak ise Huawei'nin casusluk yaptığını öne sürüyor. Bu gerekçeyle Amerika Huawei’yi kara listesine almış durumda. Huawei bütün bu iddiaları yalanlarken İngiltere de Amerika’ya rağmen Huawei ile anlaşmaya imza attı. Almanya’da ise iddialar hala gündemdeyken, Huawei tedarikçiklik konusunda engellenirse Çin’de satılan Alman arabalarının da güvensiz ilan edilebileceği söylenince Almanya geri adım atmak zorunda kaldı. Amerika’nın iddiaları Hindistan, Avusturalya ve Yeni Zelanda’da işe yaradı ve Huawei satışı ve kullanımı bu ülkelerde yasaklandı. Peki Türkiye bu yarışta nerede? Ülkemizde 5G için öngörülen tarih 2023. Türkiye baz istasyonunu kendi üretebilen 5 ülkeden biri olmak istiyor, bu kapsamda ASELSAN ve çok sayıda yerli firmanın katkılarıyla yerli baz istasyonu Ulak’ı geliştirmişti. Orana göre az olsa da yerli baz istasyonu Ulak hali hazırda 4G teknolojisiyle bine yakın noktada aktif olarak kullanılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli 5G altyapımızı kurmadan 5G’ye geçemeyeceğimizi dile getirdi. 5G’nin ilk kullanılacağı yer ise İstanbul Havalimanı olarak açıklandı.
Dünya için yarış haline gelmiş böylesine önemli gelişmenin mucidinin Türk olduğunu söylesek? Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Doktor Erdal Arıkan’ın geliştirmiş olduğu ‘’kutupsal kodlama’’ yöntemiyle ortaya çıkan 5G tüm dünya için devrim niteliğinde. Huawei kurucusu Ren Zhengfei de milli gururumuz Erdal Arıkan’a 5G teknolojisine olan katkılarından dolayı onur ödülü takdim etti ve Arıkan'ı kahraman ilan etti.
Şimdiye kadar sadece artılarından bahsettik peki ya eksileri neler? 5G teknolojisinin insan sağlığı üzerine etkilerini araştıran Almanya Aachen Üniversitesi fareler üzerinde yaptığı deneyde 2 sene boyunca günde 9 saat elektromanyetik alana maruz bırakılan farelerin beyin, kalp ve sinir sistemlerinde değişime rastlandığını ve hücre ölümlerinin arttığını raporladı. Elektromanyetik alanların insan üzerindeki etkilerini araştıran Dünya Sağlık Örgütü ise bu deneyin aksine önemli bir halk sağlığı riskinin bulunmadığını belirtiyor. Dünyayı kasıp kavuran Covid-19 virüsü ile ilgili komplo teorileri de mevcut. Salgının nedenini 5G teknolojisine dayandıran insan sayısı oldukça fazla.Salgının yayılım haritasına ve ölüm oranlarına bakıldığında 5G baz istasyonlarının yoğun olduğu bölgelerde insanların fazla radyasyondan dolayı bağışlık sistemlerinin zayıfladığı bu nedenden dolayı da salgının daha öldürücü olduğu iddiası hakim durumda. Bir diğer konu ise özel hayat. 5G teknolojisiyle milyarlarca çip, sensör ve kamera kullanılarak dünyadaki her köşe ve her canlı takip altına alınacak.Bu durum akıllara George Orwell'in 1984 adlı eserini getirse de bu gelişmenin iyi mi yoksa kötü mü olduğuna siz karar verin.
Hayatımıza girmeye hazılanan bu yeni teknolojiyi artıları ve eksileriyle değerlendirmeye çalıştım. Dilerim bu yarışta Türkiye söz sahibi ülkelerden biri olur.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.