Covid-19 Aşısı Coronavac
Bilim ve Teknoloji - 23 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 3 Dk.
23 Aralık, 2020
Covid-19 salgınında geliştirilen aşılardan biri olan CoronaVac Sinovac şirketi ve Brezilya Butantan Enstitüsü tarafından geliştirilmiş ve Türkiye'nin bu salgından kurtulmak için umudu ve tercihi olmuştur. Peki neden bu aşıyı tercih edildi?
Tüm dünyayı etkisi altına alan coronavirüs salgınının başladığı ilk günlerden itibaren aşı şirketleri harekete geçmiş ve aşı bulmak adına çalışmalarına başlamıştır. Bir salgını kontrol altına almak için en etkili çözüm çeşitli yöntemler ile üretilmiş aşıların kullanımıdır. Aşıların amacı bağışıklık sistemini harekete geçirerek enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaktır.Vücudun bağışıklığının oluşumunda aktif ve pasif bağışıklığın aynı anda etkili olması gerekir.
Türkiyenin 50 milyon doz alarak tercih ettiği aşı Sinovac ve Butantan Enstitüsü işbirliği ile ortaya çıkan CoronaVac aşısı olmuştur. Bu aşı inaktif bir aşıdır ve geleneksel aşı yöntemi ile üretilmiştir Peki inaktif aşı nedir? Türkiye neden CoronaVac aşısını tercih etti?
İnaktif aşı nasıl çalışır? Çeşitli yöntemler kullanılarak zayıflatılmış, hastalık yapamayacak hale getirilmiş virüslerin canlı dokularda çoğaltılarak vücuda verilmesi ve vücudun buna karşılık olarak antikor üretmesi olarak tanımlanabilir. Vücut virüse karşı ürettiği antikorlar ile bağışıklık kazanır. İnaktif aşıların üretim aşaması daha zorludur.Canlı aşılara kıyasla daha kısa süreli bağışıklık kazandırırlar. Bu aşı yöntemi geleneksel bir yöntem olduğu için tarihte bunun uzun süreli sonuçlarını başka hastalıklar için üretilmiş aşılardan biliyoruz.Başlıca ve çok bildiğimiz inaktif aşı yöntemiyle üretilmiş aşılara örneği olarak Hepatit B ve Kuduz verilebilir.
Sinovac aşısı olan CoronaVac aşısı 1. ve 2. faz çalışmalarını tamamlayıp raporlayarak yayınlamıştır. Üçüncü faz çalışmalarını içinde Türkiye'ninde dahil olduğu 3 ülkede devam ettirmektedir. Coronavac aşısının bağışıklık yüzdesi son olarak açıklanmış faz sonuçlarına göre %90 olarak verilmiştir. Sinovac üretimi olan bu aşının avantajları diğer mRNA yöntemi kullanılarak üretilmiş aşıların aksine normal buzdolabı sıcaklığında taşınabilir olması ve uzun süreler boyunca muhafaza edilebilir olmasıdır. Bu avantajlar mevcut sistemde aşının saklanma ve dağıtılması açısından kolaylık sağlayacağı kesindir. Aşının dezavantajı ise tam bağışıklık eldesi için tekrarlayan dozlar halinde uygulanacak olmasıdır. Yaklaşık iki hafta ara ile 2 doz olarak yapılması planlanmıştır.
Peki Sinovac aşısı ne kadar güvenilir? İlk 2 fazın sonuçlarına bakıldığında ciddi yan etkilerin bulunmadığı ve yaygın yan etki olarak yorgunluk(%7,5),baş ağrısı(%3,5),kas ağrısı (%3),enjeksiyon yerinde ağrı(%2,5) olarak rapolanmıştır. 3.faz çalışmalarının sonuçlarının açıklanması ile birlikte daha fazla insan üzerinde denenmiş olan aşının yaygın yan etkilerinden kesin olarak haberdar olunabilecektir. Coronavirüs aşılarının doz başına maaliyeti Sinovac aşısı için 29 $ olarak açıklanmıştır.Türkiyede aşı ücretsiz olarak halkın kullanımına sunulacaktır.
Kaynak: Link 1, Link 2, Link 3E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.