Kış Ayları İçin Hastalık Savar Çaylar
Yemek - 24 Ocak, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.
24 Ocak, 2022
Uzun bir aradan sonra merhabalar, sizlere çok güzel tarifler ve bilgilerle geldim. Yazımda birçok bitki çayından ve faydalarından bahsettim. Sonrasında yazımın bitimine bonus bir bilgi olarak şifalı bir karışım tarifi verdim. Umarım bu tarifler sizlere de iyi gelir, keyifli okumalar dilerim.
Kış aylarının gelmesiyle gribe ve virüse yakalanmamak için hepimiz sağlığımıza daha fazla dikkat etmeye başladık. Bir kısmımız ilaçlarla sağlığımızı korurken bir kısmımız vitamin takviyelerine başladık. Geriye kalan bir kesimse bitki çayları ile sağlığını koruma altına almaya başladı. Ben de sizlere sağlığın korunmasında ve hastalıkları savmada etkili olan bitki çaylarının faydalarından bu yazımda bahsettim.Gelin hep birlikte detaylara bir göz atalım.
HASTALIK SAVAR ÇAYLAR:
- IHLAMUR
- NANE ÇAYI
- ADAÇAYI
- KUŞBURNU
- PAPATYA
IHLAMUR ÇAYI
Ihlamur çayı kış mevsiminin gelmesiyle her evde bulundurulması gereken çaylardan biridir. Kış soğuklarının gelmesiyle başlayan nezle ve gribal enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttıran çaylardan biridir ıhlamur çayı.
Tercihinize göre limon ve balla karıştırılarak sıcak içilen ıhlamur çayları ise boğaz enfeksiyonlarına karşı fayda sağlayarak öksürük evresinde boğazı yumuşatır ve bu gribal süreçte daha kolay nefes almanızı sağlar.
NANE ÇAYI
Limon ve nane ile karıştırılarak hazırlanan bu çay soğuk kış günlerinde içinizi ısıtır, gribal enfeksiyonlara karşı vücudunuzu dirençli tutar. Diğer bir faydası ise mide bulantısına iyi gelmesidir. Kesinlikle deneyin…
ADAÇAYI
Adaçayını demleme usulü ile içebilirsiniz. İçerisinde bolca C vitamini barındırması ve boğaz yanmalarına karşı koruyucu özelliği ile birçok mutfakta bulundurulması gereken bitki çaylarından biridir.
Adaçayının diğer özellikleri ise; depresyon ve stres yönetiminde bireye fayda sağladığı ve konsantrasyon eksiklerine karşı sağladığı faydalarla bilinir adaçayı.
Fakat şu da bilinmelidir ki bitki çayları sık tüketilmemelidir. Bu sıklık miktarını belirtmek zor olsa da günlük olarak tüketilmesi dahi bazı bitki çaylarında olumsuz etkilere sebebiyet verebilir. Bunlardan biri ise kadınlarda regl düzensizliğine neden olabilir; bu da ilerde birçok hastalığa neden olabilir bu yüzden bitki çaylarının aşırı tüketimden kendinizi korumalısınız. Adaçayı için konuşmak gerekirse; adaçayının zararında bireysel farklılıklar göstermekle birlikte günde 2 bardaktan fazlası kalpte çarpıntı yapabilir, hormonların dengesini bozabilir, tansiyonu yükseltebilir ve emziren annelerin süt kalitesini düşürebilir gibi etkileriyle adaçayının zararlarını belirtmek istedim.
KUŞBURNU
En zengin c vitamini kaynaklarından biridir kuşburnu. Çay severlerini lezzetli kokusu ve güzel rengi ile karşılayan kuşburnu çayı içerindeki C vitamini ile bağışıklık sisteminin dostu olup solunum yolu enfeksiyonlarına ve öksürüğe karşı iyi gelen çaylar içerisindedir. Ayrıca kalp- damar rahatsızlıklarına karşı da koruyucu niteliktedir. İçerisindeki C ve A vitaminin etkisiyle özellikle kolejen üretimine yardımcı olarak yaşlanmaya karşı önemli bir rol alır.
PAPATYA ÇAYI
Hepimiz papatya çayını rahatlatıcı, sakinlik veren özellikleri ile tanırız. Fakat faydaları saymakla bitmez. Sakinleştirici özelliğinin yanında boğaz ağrısı, öksürük, boğaz iltihaplarının yumuşamasında ve ağız içerisinde oluşabilecek yaralara karşı iyi gelen özellikleri sayılabilir.
Bunların dışında vücudu sakinleştirerek rahat bir uyku çekmenize yardımcı olur ve depresyonu hafifletir. Eklemek gerekirse papatyaların cilt bakım ürünlerinde kullanılması ile cilt sağlığına iyi gelen yönü ile yapılan papatyalı kremlerde nemlendirici özelliğiyle cildi soğuk kış günlerinde oluşabilecek kurumaya karşı korur.
ŞİFALI KARIŞIM TARİFİ
Kış günlerinde oluşabilecek gribal enfeksiyonlara karşı ve covide karşı evde yaptığımız şifalı bir karışımın tarifini paylaşacağım sizlerle. Aile üyeleri olarak dışarı çıkmadan önce 1 kaşık içer öyle dışarıya çıkarız, umarım size de iyi gelir ve korur.
Malzemeler
- 1 limonun yarısı
- 3 diş sarımsak
- 1 çubuk tarçın
- Zencefil
- Kabınızın ölçüsüne göre bal
Yapılışı
Tüm malzemeleri bir saklama kabında birleştirin ve bir gece kalacak şekilde serin bir yerde muhafaza edin. Böylece tüm malzemeler akşamdan sabaha karışmıştır. Sabah tüketmeye başlayabilirsiniz. 20 gün boyunca dolapta kalarak tüketebilirsiniz, 20 günden sonra limondan dolayı tadında acıma olabilir. Sonrasında tarif elinizde yenisini yapabilirsiniz. Öksürük, boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklarınızda tüketebilirsiniz.
Afiyet Olsun.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.