Çiğ Köftenin Tarihi ve Meşhur Adıyaman Çiğ Köftesi Tarifi - LezzetCase
Yemek - 18 Nisan, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
18 Nisan, 2022
Çiğ Köftenin tarihini öğrenmeye ne dersiniz? Sevilen lezzet çiğ köftenin tarihine kısa bir göz atmayı ve meşhur Adıyaman çiğ köftesi tarifini görmeye ne dersiniz? Buyurun yazıma!
Çiğ köftenin tarihi Adıyaman yöresinde yaşamış eski medeniyetlerden birinin kralı olan Kral Nemrut'a dayanmaktadır. Kral Nemrut, Hz. İbrahim’i tek tanrıya inancına sahip olduğu için yakma kararı alır. Bu kararın sonucunda halka krallıkta bulunan tüm ağaç ve odun parçalarını büyük bir meydanda toplamalarını söyler. Bu yüzden kadınlar evde yemek pişirmek için bile odun bulamamışlardır. Çünkü bütün odunlar kralın emrindedir. Ayrıca ateş yakılması da yasaklanmıştır. Halk kralın emriyle günler süren toplama sürecinden sonra tüm odunlar meydanda toplanmıştır. Dağda avlandığı için bu emirden haberi olmayan bir avcı, avladığı geyiği evine getirerek eşinden bu geyikten yemek yapmasını ister Eşi de avcıya kralın ateş yakma yasakladığını söyler. Avcı da başka çaresi olmadığından dolayı emre uyar. Avcı geyiğin sağ arka budunu ayırır, ince ince taşla döverek ezer. Bulgur, biber ve tuz ekleyerek, ezdiği et ile bunları güzelce yoğurur. Bu olaydan sonra çiğ köftenin yaygınlaştığı söylenir.
Meşhur Adıyaman çiğ köftesi için malzemeler:
-
500 gram ince esmer bulgur
-
2 diş sarımsak
-
2 adet kuru soğan
-
3 yemek kaşığı zeytinyağı
-
3 yemek kaşığı domates salçası
-
4 yemek kaşığı biber salçası
-
1 kase isot
-
Taze soğan
-
Maydanoz
-
1 yemek kaşığı yedi türlü baharat
Meşhur Adıyaman çiğ köftesi yapımı:
Geniş bir cam kaseye ince esmer bulgur, domates salçası, biber salçası, yedi türlü baharat, yarım limon ve su ile ıslatılmış olan isot konulur. Yoğurma işlemine başlanır. Yoğurma işlemi yapılırken ara ara su konulur. Su konulmasının sebebi bulgurun yumuşamasını sağlamaktır. Bulgur yumuşadıktan sonra zeytinyağı ve maydanoz eklenir ve 10 dakika daha yoğurma işlemi devam eder. Mutfak robotundan geçirilen soğan ve sarımsaklar üzerine eklenir. Yoğurma işlemi bittikten sonra el ile şekil verilir. El ile şekil verildikten sonra lavaş, nar ekşisi, limon ve marul ile servis edilir.
Püf noktası!
Meşhur Adıyaman çiğ köftesinin en önemli püf noktası malzeme sırasının önemidir. Malzemeler sırasına uygun olarak eklenmelidir.
Bu yazımda sizlere çiğ köftenin tarihinden ve meşhur Adıyaman çiğ köftesi tarifinden söz ettim. Umarım yazımı büyük bir keyifle okumuşsunuzdur.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.