Yaz Mevsimi Öncesinde Beslenme İçin 10 Püf Nokta
Yaşam Tarzı - 16 Eylül, 2024 - Okuma Süresi: 3 Dk.
16 Eylül, 2024
Yaz ayına girmeden önce ve yaz aylarında nasıl beslenilmeli ve nelere dikkat edilmeli biliyor musunuz? Aradıklarınızı yazımda bulabilirsiniz, iyi okumalar!
Yaz aylarından önce beslenme için özellikle dikkat etmemiz gereken 10 püf nokta vardır. Bunlar:
1. Bolca sıvı tüketin.
Yaz mevsimi vücudumuzun en çok susuz kaldığı ve temel mineralleri (kalsiyum, demir, selenyum vb.) kaybettiği zamandır. Her zaman sıvı tüketimi çok önemli olsa da bu önem yaz mevsiminde ciddi oranda artmaktadır. Bu yüzden su içmeyi ihmal etmeyin! Çünkü vücudumuz için su ideal sıcaklığı dengeler.
2. Yağlı yiyeceklerden tüketmemeye dikkat edin.
Kızartma pişirme yöntemi yerine ızgara, fırın ve haşlama yöntemlerini kullanmaya özen gösterin.
3. Gazlı içecekler tüketmeyin.
Maden suyu, süt, ayran ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler tüketin.
4.Yeşil yaprakları sebzeler tüketin.
Vücut direncinizi artırmak için özellikle yeşil renkli sebzelerin tüketimine daha çok önem verin. Bu sebzeler C vitamini ve potasyum açısından oldukça zengindir.
5. Sağlıklı ara öğün yapın.
Sıklıkla sıcak havalarda öğün sayısı diğer mevsimlere göre düşüş gösterdiği için normale göre daha çok besin tüketimi olabilir. Bu nedenle ara öğünlerde ceviz, çiğ fındık, yoğurt ve meyve gibi tok tutan besinler tüketilmesi önemlidir.
6. Kan şekerini hızlı yükselten ve düşüren besinler tercih edilmemeli.
Bulgur, tam tahıllı ekmekler ve makarna gibi lifli besinler tüketebilirsiniz.
7. Baharat kullanımını azaltın.
Baharat kullanımına özellikle yaz mevsiminde çok dikkat edilmeli. Baharat tüketimi ısı üretimini arttığı için yaz aylarında tercih edilmemelidir.
8. Tuz kullanımını azaltın.
Tuz, kan dengesini bozduğu için vücut daha fazla suya ihtiyacı duyar. Bu yüzden tuz kullanımı yaz aylarında azaltılmalıdır. Özellikle turşu gibi garnitürlerin tüketimi azaltılmalıdır.
9. Paketli gıdalar tüketmeyin.
Abur cuburdan sıkça kaçınılmalıdır. Cipsler, krakerler, içerisinde trans yağ bulunan besinler, donmuş hamur ürünleri, donmuş patates gibi ürünlerden uzak durulmalıdır. Çünkü bu tarz ürünler sindirimi zor olmakla beraber su ihtiyacını artırır.
10. Besin zehirlenmelerine dikkat edin.
Sıcaklığın artmasıyla birlikte ürünlerin bozulma süresi de artış göstermektedir. Bu yüzden besinler uygun koşullarda saklanmalı ve son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir.
Yaz ayı öncesi veya sonrası fark etmeksizin en çok dikkat etmemiz gereken noktanın su tüketimi olduğunu unutmayalım! Okuduğunuz için teşekkürler :)
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.