Yaşamın İçinde İnternet
Yaşam Tarzı - 04 Nisan, 2022 - Okuma Süresi: 5 Dk.
04 Nisan, 2022
İnternet ve sosyal medyanın iletişimi kolaylaştırması ve tecrübe paylaşımını arttırması insanları cezbetmektedir fakat özellikle sosyal medyanın getirdiği sürü psikoloji ve anti- demokratik uygulamalarının yanı sıra birçok adaletsizliğe de yol açmaktadır. Gelin internetin hayatımızdaki yerini inceleyelim.
İnternet ucu bucağı olmayan dünyanın en uzak iki köşesini birbirine bağlayan ve iletişim alanında bambaşka çığır açan bir icattır. İnternetin doğmasıyla insanların çevreleriyle girdikleri iletişim ve etkileşim halkası genişlemiş ve farklı boyutlar kazanmıştır. Tecrübe aktarımı giderek kolaylaşır ve insanlığa fayda sağlarken yanlış ve eksik bilgi kirliliği de hızla artmıştır.
İnterneti bir ev olarak düşünürsek salonu mutlaka sosyal medya olacaktır. İnsanların büyük çoğunluğunun vakit geçirdiği ya da tabiri caizse vakit öldürdüğü gerekli gereksiz her şeyin konuşulduğu yerdir sosyal medya. Eskiden sosyalleşmek dediğimiz zaman dışarıya adım atmamız gerekirdi insanlarla birebir iletişime girip etkinliklere katılmamız gerekirdi. Fakat şu an hepsini elimize aldığımız avuç içi büyüklükteki telefonlarla yapmamız mümkün. Hal böyle olunca iletişim alanında da birçok değişiklikler meydana geldi. İnsanların birebir iletişime geçmeleri artık daha kolay bir hal aldı.
Bu kolay iletişimin hem dezavantajları hem de avantajları olmuştur. İnsanlar artık kimliğini belirtmeden anonim olarak insanların yüzlerine doğrudan söyleyemeyecekleri sözleri söylemeye ve topluluk içinde belirtemeyecekleri düşünceleri belirtmeye başlamışlardır. İnsanların seslerini duyurmaları daha kolay olmuştur. Toplum bazı olaylardan hemen haberdar olup daha kolay organize olmuş ve tepkisini daha sağlam ortaya koymuştur. Bu durumların suistimal edildiği olaylarda olmuştur.
İnternet ve sosyal medyanın toplumla olan ilişkisine baktığımız zaman toplumu bakar kör yaptığını söylemek mümkündür. İnternet ve sosyal medyadaki büyük bilgi yığınında insanların baktıkları ve gördükleri çok farklı şeylerdir. İnsanlar karşılarına çıkan bilgi kümesinden yahut fikir ve görüşlerden kolayca etkilenebilmekte ve mantık süzgecinden geçirmeden sürü psikolojisine uyarak hareket etmektedirler. Bu da toplumda ileri yönde beklenen gelişimi sekteye uğratır. Toplumun her kesimi adına bu genellemeyi yapmak yanlış olur. Gerçekten verimli bir şekilde interneti ve sosyal medyayı kullanan insanlar da mevcuttur. İnsanların fikir, görüş ve tecrübelerini paylaşarak yahut düzeyli tartışmalarla birbirlerine katkı sağlayarak kullanmaları gereken bu mecrayı genellikle fikir ve görüşlerini kiminki daha iyi adı altında yarıştırarak, paylaşılan tecrübelere hakaret ederek, düzeyli olması beklenen tartışmalarda birer siber zorba olarak kirletmektedirler. İnsanlar burada zamanlarını ve odaklarını boşa harcayarak arkada dönen çarka hizmet etmektedirler aslında.
Demokratik açıdan baktığımız zaman internet ve sosyal medyanın olağanüstü güzel bir yer olduğunu görmekteyiz. Herkese kolayca ulaşabileceğimiz, herkesin kolayca fikir ve görüşlerini paylaşabileceği, herkesin kolayca desteklenip savunulabileceği bir alandır. Eskiden insanların fikir ve görüşlerini değil tüm ülkeye mahallelerine yaymaları günler alırdı şimdi ise Twitter atacakları bir tweet dünyanın öbür ucundan takip edilebilmekte. Bu takip konusu oldukça heyecanlı ve muazzam gözükse de insanların fişlenmesi ve fikirlerinin yok edilmesi adına bir o kadar da tehlike arz etmektedir. Bu mecra sayesinde adayların seçmene ulaşabilmesi de oldukça kolaylaşmıştır. En basitinden bir mahalle muhtarının tüm mahalleye kendi görüş ve fikirlerini anlatması vaatlerini sunması yine günlerini alırken bir cumhurbaşkanı adayının tüm bunları 30 dakikalık bir youtube videosu ile tüm ülkeye ulaşabilmesi oldukça kısa ve kolaydır.
Kolaylıklarını saydığımız zaman oldukça cezbedici ve harika duran internet ve sosyal medya aslında hayatımızın büyük kısmını çalan ve bizi sürü psikolojisine iten daha kolay kontrol edilebilir insanlar haline sokan bir mecradır. Bu mecra bize asla zorla kafamıza silah dayayarak ya da tehditle bunları yaptırmaz. Bizlere o kadar cezbedici ve masum görünür ki kullandığı yumuşak güç ile hepimizi olmasa da büyük bir çoğunluğumuzu elde eder. Demokratik gördüğümüz ve yararımıza görünen bu mecra aslında oldukça otokratik ve bizi kontrol altında tutmak adına kullanılan tarafı da olan bir yerdir.
Sonuç olarak insanın kullanımına göre farklı zarar- fayda optimizasyonu olan internet ve sosyal medya insanları kullandığı yumuşak bir güç ile elde ederek demokrasi vaat ederken otokrasi sunan bir mecradır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.