Veganlığa Bakışınızı Değiştirecek 3 Kitap
Yaşam Tarzı - 24 Ocak, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.
24 Ocak, 2022
Veganlık, hayvanların kaynak ve mal olarak kullanılmasına karşı olmak anlamına gelmektedir. Ben de sizlere beslenme, hayvan deneyleri, sağlık gibi konularla veganlık ilişkisini ele alan çeşitli kitapları bu yazımda derledim.
1. İnsan Neden Vegan Olur?
İlk kitabımız vegan bir hukuk profesörü olan Gary L. Francione ve Anna Charlton’ın birlikte yazdığı bir yapıt. Kitap, hayvanlara gereksiz yere acı çektirmenin yanlış olup olmadığı sorusu ile bizleri karşılıyor. “Bizim Büyük Ahlaki Şizofrenimiz” başlığı altında bizlerin sorgulaması için örneklerle ilk adımı atıyor. Yavru bir kediyle yavru bir kuzu arasındaki farkın ne olduğunu soruyor bizlere. Kediyi severken kuzuyu öldürüp yememiz için sağlam bir gerekçemiz olup olmadığını tartışıyor. İki profesör bu kitapta hayvanlara olan bakışınızı değiştirebilecek birçok konuyu masaya yatırıyor ve üzerinde sanki sizle tartışırmış gibi tartışmaya açıyor. Profesörler bu kitapta veganlık felsefesini anlatırken okuyucuyu ahlaki sorgulamaya iten ve “İyi ama…” şeklinde başlayan otuzdan fazla veganlık karşıtı argümana tek tek cevap vermektedirler. Nedir bu sorular? Bu sorulardan bazıları: “İyi ama ya ıssız bir adada açlıktan ölmek üzereysem o zaman da mı hayvan yemeyeceğim?”, ”Veganlar proteini nereden alıyor?”, “Hayvanları yememiz tanrı buyruğu değil mi?”, “Hayvanlar da diğer hayvanları yiyor”, “Balıklar gerçekten acıyı hissediyor mu?”, “Vegan beslenmek zor ve masraflı değil mi ?” gibi birçok sorunun cevabına ulaşabileceğiniz bu kitapta oldukça sade ve anlaşılır bir dil kullanılarak herkese hitap edilmek istenmiş.
Sayfa sayısı: 136
2. Hayvan Haklarına Giriş
Bu kitabımızın yazarı da yukarıdaki kitabın yazarlarından bir tanesi olan Gary L. Francione'dir. Bu kitapta hukuk ve felsefe profesörü olarak Francione temel olarak “Hayvanları kullanırken onlara ‘insanca muamele’ etmek yeterli mi yoksa asıl sorun onları kullanmak mı?” sorusunu masaya yatırıyor ve bizlere cevaplamaya çalışıyor. Kendisinin de bir vegan olduğunu üst yazımızda belirtmiştik. Francione, hayvanlar insanlara ait kaynaklar ve mallar, yani bir meta olarak görüldüğü sürece acıyı azaltmaya yönelik yapılan hukuki düzenlemelerin hiçbir anlam ifade etmeyeceğini savunmakta. Gerçekten kitabı okurken düzenin ancak insanların kendilerini daha iyi hissetmek için kurgulandığını görebilmektesiniz. Francione bu duruma şöyle bir örnek getiriyor: Kölelik sorununun kölelerin daha iyi şartlar altında kullanılmasıyla çözülemeyeceği gibi hayvan sömürüsünün de hayvanların mal olarak görülmesi son bulmadıkça çözülemeyeceğini savunuyor. Bu kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ederim.
Sayfa sayısı: 328
3. Hayvan Yemek
Bu yazıda bahsedeceğim son yazar ise Jonathan Safran Foer. Kendisi kitapta bizleri yemek yerken aldığımız kararları sorgulamaya itmekte. Kalemi kuvvetli olan bu yazar vegan değilseniz bile sizleri kendi iç muhasebenize hızlıca yönlendiriyor ve baş başa bırakıyor. Fransızların köpeklerini sevmelerine rağmen atlarını yediklerinden, İspanyolların atlarını sevmelerine rağmen ineklerini yediklerinden, Hintlilerin ise ineklerini sevmelerine rağmen köpeklerini yediklerinden bahseden Safran Foer “Peki ya siz hangi hayvanları seviyor, hangilerini yiyorsunuz? sorusunu sorarak okuyucuya kendi iç muhasebesini yaptırıyor. Bizleri hayvanlara davranış biçimimiz hakkında sorgulamaya itiyor. Hayvanları yemek kültürden bağımsız mantıklı bir davranış mı, yoksa yalnızca öğrenilmiş bir gelenek mi sorusuna yanıt bulmak ve hayvan kullanımının insan hayatındaki yerine daha geniş bir pencereden bakmak isteyen okuyucular için bu kitap bir başucu kitabı niteliğindedir.
Sayfa Sayısı: 352
Buraya yazmak istediğim ancak henüz bitirmediğim kitaplar da elbette mevcut. Hatta bırakın 3-5 kitabı, veganlık hakkında sayısız kaynak var. Ancak ben sizlere kendi okuduğum kaynakları önermek istedim.
Bir başka içerikte görüşene dek, hoşça kalın!
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.