Üniversitede Gelecek Kaygısıyla Nasıl Başa Çıkılır
Yaşam Tarzı - 20 Mart, 2023 - Okuma Süresi: 5 Dk.
20 Mart, 2023
Üniversite hayatımız boyunca ilerdeki mesleğimizi, gelecek yaşantımızı, ileriye dönük sosyoekonomik durumumuzu gereğinden fazla düşünmek kaygı problemlerine sebep olabilir. Gelin bu kaygı problemlerine nasıl çözüm getirebiliriz hep beraber inceleyim. İyi okumalar!
Kuşkusuz üniversite yılları bir gencin hayatında geçirdiği en dolu, en renkli yıllarıdır. Üniversitede geçirdiğimiz zamanlar, biriktirdiğimiz anılar elbette gelecek yıllarımız için çok önemli ve yeri doldurulamaz niteliktedir. Farkında olarak veya elimizde olmayan sebeplerden kaynaklı olarak bu yıllarımızı kendimize zindan edebilmekte ve dolu dolu geçmesi gereken zamanlarımızı heba edebilmekteyiz.
Bizi, yukarıda anlattığım bu duruma sürükleyen en önemli sebeplerden birisi de kaygıdır. Üniversite öğrencisi öğrenim gördüğü süre boyunca birçok kaygı etkenine maruz kalır. Bunlar:
- Sosyoekonomik belirsizlikler,
- Aile baskısı,
- Öğrenim görülen şehrin yetersizliği,
- Beslenme ve barınma problemleri,
- Arkadaş çevresindeki olumsuzluklar,
- Gelecek kaygısı ve işsiz kalma korkusu vb. şeklinde sıralanabilir.
Öğrencileri kaygıya iten birçok faktör daha sıralanabilir. Fakat içlerinde en çok kafa kurcalayan ve rahatsızlık veren hiç şüphesiz gelecek kaygısıdır. Dozunda kaygının doğal bir süreç olarak kişiyi motive edici, koruyucu etkileri olduğu söylenebilir. Gelecek kaygısının da aynı noktadan baz alınarak kişinin ilerde daha rahat bir yaşam sürmesi, gereksinimlerini, isteklerini rahatça elde edebilecek bir sosyoekonomik düzeye ulaşma isteği olarak nitelendirilebilir. Fakat gelecek kaygısını her zaman bu şekilde olumlu ve motive edici olacak şekilde hayatımızda konumlandıramıyoruz. Çoğunlukla bu kaygı çığırından çıkıyor, hayat kalitemizi düşürmekle kalmayıp psikolojik olarak bizi oldukça yoruyor. Her ne kadar olaylar bu şekilde gelişse de üniversite yıllarımızda başımıza bela olan bu gelecek kaygısını yönetmek mümkündür. Bu kaygıyla başa çıkabilmek için biz öğrencilerin uygulayabileceği çok çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden birkaçı şu şekildedir:
1-Sorumluluk Bilinci Geliştirme
Sorumluluk sahibi bireyler kendilerini denetleme konusunda daha gelişmiştirler. Stresle baş etmede daha başarılı, kendilerinden beklenenleri yerine getirebilme konusunda daha özgüvenli ve hayatlarında daha planlı ve tertiplidirler. Hayatınıza dair sorumlulukların farkına varıp onlarla ne kadar erken yüzleşirseniz hem üniversite hem de gelecekte yaşayacağınız hayatınız için büyük bir avantaj elde etmiş olacaksınız. Böylece kendi hayatınızın kontrolünü bir an önce ele alacak, kaygıyla başa çıkmanız çok daha kolay olacaktır.
2- Sorun Odaklı Değil Çözüm Odaklı Düşünme
Günlük hayatta karşımıza çıkan sorunlara olan yaklaşımımız, bu sorunlarla başa çıkabilme yeteneğimiz elbette kaygı yönetiminde çok etkili olmaktadır. Zorluklarla baş etmek için kendimize uygun, yapıcı ve çözüm odaklı problem çözme becerileri geliştirebilirsek bu becerileri gelecek hayatımız dahil olmak üzere tüm yaşam alanlarımızda kullanabiliriz.
3-Belirsizliklerin Üstesinden Gelme
Aklınızda kaygıya sebep olan soru işaretlerinin üzerine gitmeye çalışın, onlara cevap aramaktan çekinmeyin. İlerde sahip olacağınız mesleğinize dair iş bulma süreci, nerelere başvuru yapacağınız, işverenlerinizin sizden beklentisi nedir, rakipleriniz neler yapıyor gibi sorular sizde kaygıya sebep olabilir. Üniversite öğreniminiz süresince bu sorular hakkında araştırma yapabilir ve uzman kişilerden yardım alabilirsiniz.
4-Fırsatları Değerlendirme
Staj ve yurt dışı eğitim fırsatlarıyla mutlaka ilgilenin. Yaz tatillerinde, uzun süreli boşluklarda edineceğiniz mesleğinizle alakalı her türlü staj olanağını değerlendirin. Erasmus gibi öğrenci değişim programlarına başvurmayı ihmal etmeyin. Ayrıca Work&Travel olanaklarından da faydalanabilirsiniz.
5- Çevrenizden Destek Alın
Geleceğin olumsuz yaşam ihtimalleri ve belirsizliği karşısında kaygılar ile başa çıkmada aile ve sosyal destek oldukça etkilidir. Desteklendiğinin farkında olan, yalnızlık hissetmeyen bireyler kaygılarının üstesinden gelme konusunda daha başarılıdır. Üniversite döneminde kaygılarınızı aileniz ve sosyal çevreniz ile paylaşmanız sizi hem rahatlatacak hem de size olan inanç ve desteklerini görmeniz size iyi gelecektir. Kendinize destek olması için çeşitli çevreler edinmeyi ihmal etmeyin. Öğrenci kulüplerine üye olmak, farklı sosyal etkinliklere katılmak bu konuda atabileceğiniz önemli adımlardır.
6- Kariyer Planlama
Üniversite dönemi başarılı bir kariyer için ön hazırlık yapmanızı gerektiren oldukça önemli bir süreçtir. Bunun hakkında kaygılarınız olması oldukça normaldir. İyi bir kariyer planlaması yapmak ve bu konuda kararlılık göstermek bu kaygılarınızı ortadan kaldıracaktır.
Sonuç olarak diyebiliriz ki üniversitede gelecek kaygınızın üstesinden gelmenin birinci yolu mesleğiniz ve kariyeriniz hakkında şimdiden farkındalık oluşturmanız ve meslek hayatınızda sizi nelerin beklediğini öğrenmeniz, ona göre hareket etmenizdir.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.