Toksik ilişkileri Fark Etmek
Yaşam Tarzı - 30 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.
30 Ağustos, 2021
Partneriniz, arkadaşınız ya da bir aile üyeniz... Yakın çevrenizde aşağılandığınız, yargılandığınız ve kendinizi kötü hissettiğiniz bir ilişki varsa, büyük ihtimalle toksik bir ilişki içerisindesiniz. Toksik ilişkileri fark etmek ve aksiyon almak üzerine yazdığım yazımı okuyabilirsiniz.
Son zamanlarda dizilerde, filmlerde sıkça duyduğumuz "toksik ilişki" en temel haliyle kişiye iyi gelmeyen ilişkiler için kullanılır. İlişki ister bir arkadaşlık ilişkisi, ister romantik bir ilişki olsun; kişiyi iyi hissettirecek, mutlu edecek bir iletişim şekli olmalıdır. Peki toksik bir ilişkide görülen davranışlar nelerdir? Saygısız bir üslup, küfürlü kelimeler, kıskançlık ve kısıtlamalar psikolojik açıdan oldukça yıpratıcı olabilir. Ayrıca sürekli bencilce eleştirildiğiniz, küçük düşürüldüğünüz bir ilişki öz saygınızı ve öz güveninizi de olumsuz yönde etkiler. Kimse saygılı, hoşgörülü ve açık iletişime sahip bir ilişki yerine şikayetlerle, kavgalarla enerjisinin tüketileceği bir ilişki istemez.
İlişki süresince bu davranışları görmezden gelmeye çalışıyor ve bahanelerle iyi yanları görmeye çalışıyor olabilirsiniz. Ancak zaman ilerledikçe bu ilişki şekli günlük hayatınızı, işinizi, eğitiminizi de etkileyebilir ve stresli bir döneme sebep olabilir. Öncelikle karşınızdaki kişinin sadece sizinle mi bu şekilde iletişim kurduğunu yoksa herkese karşı bu tavırlarda mı olduğunu inceleyin. Belki de bireysel sıkıntılarını sizinle ilişkisinde gün yüzüne çıkarıyordur. Elbette iki insanın bir araya geldiği her ortamda iletişim karşılıklı ilerler. Bu yüzden kendi davranışlarınıza da dikkat etmek size yardımcı olabilir. Çok fedakar mı davranıyorsunuz, karşılıklı beklentileriniz birbirine uyuyor mu veya bu sorunu sadece kendi içinizde mi yaşıyorsunuz?
Bilinçli olarak kaba ve incitici davranan biri sizi yetersiz hissetirmeye çalışıyor olabilir. Bu durumda güçlü yanlarınıza odaklanıp, öz güveninizi artırmaya çalışabilirsiniz. Psikolojik şiddet uygulayan biri ile birlikteyseniz, bu süreçte profesyonel birinden destek alarak daha iyi hissedebilir, kararlarınızı ve ilişkinizi gözden geçirebilirsiniz. Eğer fiziksel şiddet de söz konusuysa gerekli başvuruları yaparak hukuki süreci de başlatabilirsiniz.
Peki toksik ilişkilerle nasıl başa çıkabilirsiniz?
Karşınızdaki kişiyle samimi ve açık bir iletişim kurarak, sizin için sorunlu durumlardan bahsedebilirsiniz. Genellikle size değer veren biriyse dinlemeye ve çözüm bulmaya çalışacaktır. Bu süreçte kurallar koyabilir, sınırlarınızı belirtebilir ve daha sağlıklı bir ilişki ortamı yaratabilirsiniz.
Eğer kişi konuşarak anlaşıp ilerleyemeyeceğiniz biriyse, hayatınıza mutsuzluk ve hayal kırıklığı haricinde bir etkisi olmayan kişilerle görüştüğünüz zamanı azaltın. Tabii ki durum her zaman bu kadar kolay olmayabilir, kişi bir aile üyesi ya da iş arkadaşı gibi iletişim kurmak durumunda kalacağınız biriyse net bir üslup kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Sizi üzen, kıran, sinirlendiren şeylerden bahsederken ben dili kullanın. Suçlayıcı ifadeler yerine "hissediyorum", "düşünüyorum" gibi kelimelerle yaşananların sizde yarattıklarından bahsetmek, karşınızdaki kişinin daha sizi dinlemeden kendini savunmaya geçmesini önleyebilir.
Sevdiğimiz, önemsediğimiz insanlarla huzurlu bir iletişim içinde olmak elbette en güzeli. Fakat bu iki kişinin de çaba göstermesi ile mümkün. Bu sebeple konuşmalarınızın karşılık bulamadığını düşünüyorsanız veya karşınızdaki kişi değişime açık değilse bunu kabul edin. Değişmeye isteksiz biri için kendinizi yormak yerine gerektiğinde kendiniz için sorumluluk almayı ve masadan kalkmayı tercih edin.
Yaşadığınız herhangi bir taciz durumunda hemen yardım almaya çalışın. Önceliğin sizin sağlığınız, mutluluğunuz olduğunu unutmayın.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.