The Great Green Wall Projesi

Yaşam Tarzı - 16 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

16 Ağustos, 2021

The Great Green Wall Projesi
Kredi: UNCCD

Art arda gelen yangın haberleriyle birlikte toplum olarak neler yapabileceğimizi düşündüğümüz bir dönemdeyiz. Çölleşme için Dünya'da atılan en büyük adımlardan biri olan Büyük Yeşil Duvar'ın bizlere umut vereceğini düşünüyorum. Karşınızda The Great Green Wall!

Dünya Neden Çölleşiyor?

Dünya'da çölleşen bölgelerin oranı giderek artıyor. Peki bunun anlamı nedir? Çölleşme, toprağın tutunamaması ve erozyon ile farklı bölgelere taşınmasıdır. Topraktaki su miktarı azalıyor ve yağışların gerçekleşmesi de ne yazık ki fayda vermiyor. Bunun başlıca nedeniyse insan faaliyetleridir. İklimin değişmesi, çıkarlar için birçok ormanlık alanların ve bitki örtüsünün yok edilmesi, su israfı, tarım ve hayvancılıktaki yanlış uygulamalar çölleşmeyi hızlandırıyor. Dünya çapında çölleşmeye karşı yapılan en büyük hareketlerden biri Afrika'nın öncüsü olduğu The Great Green Wall yani Büyük Yeşil Duvar'dır.

The Great Green Wall Projesi

Afrika'da Artan Kurak Araziler

Afrika kıtasında konumu nedeniyle üç farklı iklim tipi görülüyor. Bunlar; tropikal, ılıman Akdeniz ve çöl iklimleridir. Ancak bahsettiğim çölleşme nedenlerinden dolayı çöl ikliminin etkisi giderek artıyor. Ağaçlar kontrolsüz olarak kesiliyor ve tarım alanı açmak için ormanlık alanlar tahrip ediliyor. Sonuç olarak iklimimiz değişiyor. Afrika'nın orman arazileri artık eskisi kadar yağış almıyor. Erozyon nedeniyle taşınan toprak arttı. Dolayısıyla bitki örtüsü tamamen yok olmaya başladı. Tüm bu nedenlenlerden dolayı Afrika'nın güneyini oluşturan Sahra Çölü'nün kapladığı alan genişliyor.

The Great Green Wall Projesi

Büyük Yeşil Duvar Nedir?

Tam bu noktada mücadele başlıyor ve en önemli projelerden biri başlatılıyor. "The Great Green Wall". Büyük Yeşil Duvar; Afrika'daki çölün, ülkenin güney bölgesine doğru ilerlemesini durdurmak amacıyla ağaçlardan oluşturulan bölgedir. Doğru ağaçlandırma ile köklerin toprağı tutması ve erozyonu engellemesi hedefleniyor. Genişliği yaklaşık olarak 15 kilometre olan bölge, tam 11 ülkeden geçiyor. 

Proje 2007 yılında başladı ve çalışmalar hala devam ediyor. Yeşil duvarın olumlu etkileriyse görülmeye başlandı bile. Projenin küresel katkılarının yanı sıra bölge halkları için de büyük fırsatlar doğdu. Tarım gelişti ve iş imkanı arttı. Böylece yaşamını sürdürmek için göç etmek zorunda kalan insan sayısında da azalma oldu. 

Projeye katkı sağlayan ülkeler yalnızca duvarın geçtiği 11 ülke ile sınırlı değil. Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'ni imzalamış olan tüm diğer devletler de bu projenin içinde yer alıyor. Hedefler ise 2030 yılını işaret ediyor. O zamana kadar 100 milyon hektar alanı restore etmek ve 10 milyon kişiye iş alanı sağlamak hedefleniyor. 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.