Sağlığınız için Uzak Durmanız Gereken Yiyecekler - HealthyCase
Yaşam Tarzı - 02 Mayıs, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
02 Mayıs, 2022
Gün içinde yediğimiz tüm besinler sağlığımızı olumlu veya olumsuz bir şekilde etkiler. En temel olarak, sağlıksız olarak adlandırdığımız bu yiyecekler obeziteye sebep olur. Gelin bu konuya daha yakından göz atalım!
"Sağlıksız" dendiğinde hepimizin aklına ilk olarak şeker ve şekerli tatlılar gelmektedir. Şekerli yiyecekler basit karbonhidratlardır ve karyojenik olarak sınıflandırırlar. Karyojenik besinler ağız içinde mikroorganizmalar ile birlikte tükürüğün asitliğini artırarak diş çürüklerini başlatmaktadır. Gazlı içecekler, tatlılar, kurabiyeler, kekler, çikolatalar ve aklınıza gelen tüm eklenmiş şeker içeren yiyecekler ne yazık ki dişlerimizin çürümesine sebep olur.
Peki sadece diş çürükleri mi? Hayır. Fazla şeker tüketirsek bu şekerin fazlası vücutta yağ olarak depolanır. Vücut yağının artmasına bağlı olarak, kalp hastalıklarından diyabete, hipertansiyondan kötü huylu kolesterol yüksekliğine kadar pek çok hastalığın gelişmesi mümkün. Bunun için Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerisi: şekerin, diyet enerjisinin %10’unu geçmemesi yönünde. Şeker eklenmiş yiyecekler yerine taze sebze ve meyve tüketmeliyiz.
Yağda yaptığımız kızartmalar ve yağlı yiyecekler bir diğer sağlıksız ve diyetlerde yasakladığımız besinler. Kızartma yaparken yağda birçok değişiklik meydana gelmekte ve zararlı bileşikler oluşmaktadır. Ancak kızartma yapmasak dahi yağlı yiyecekler olarak adlandırdığımız yağlı etler, krema ve yağlı soslar gibi yiyecekler yağ tüketimini önemli derecede artırarak başta yüksek kolesterol ve yüksek tansiyona daha sonra ise damarlarda sertleşmeye yani ateroskleroza neden olabilmektedir.
Etlerde görünür yağları ayırarak diyetimizde kızartma yerine daha sağlıklı pişirme yöntemleri olan haşlama, buğulama, fırında pişirmeye yer vererek beslenmemizi olumlu yönde etkileyebiliriz.
Sakatatlar hayvan etlerinin dışında kalan organ etleridir. Bunlar beyin, yürek, dil, karaciğer gibi etlerdir. Yüksek doymuş yağ içeriğinden dolayı diyette yasaklar arasındadır. Doymuş yağ için DSÖ’nün önerisi günlük enerjinin %10’undan az olması yönündedir. Bunun için sakatat tüketimi önerilmemektedir. Kuyruk yağı, iç yağ, margarin, ve tereyağı da yine doymuş yağ içeriğinin çok yüksek olmasından dolayı dislipidemi denilen kan lipit profilinin bozulmasına sebep olmaktadır.
Aşırı miktarda tuz içeren turşu, salamura, konserve gibi yiyecekleri de tüketmememiz gerekir. Çünkü diyetle fazla miktarda tuz alımı, en başta hipertansiyona neden olmaktadır.
Sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen bu besinleri tüketmeyerek beslenme alışkınlıklarımızı değiştirebiliriz. Beslenmeye ek olarak haftada en az 150 dakika yapacağımız orta şiddetli fiziksel aktivite (tempolu yürüyüş vb) de sağlıklı bir hayat için önerilenler arasındadır..
Sağlıkla kalın.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.