Okuma Tembelliği (Reading Slump) Nedir?

Yaşam Tarzı - 13 Mayıs, 2024 - Okuma Süresi: 4 Dk.

13 Mayıs, 2024

Okuma Tembelliği (Reading Slump) Nedir?

Okuma tembelliği, en düzenli kitap okuyan insanların bile karşılaşabildiği bir durumdur. Düzenli olarak kitap okumaya ara verilen bu dönemlerin neden kaynaklandığı ve sağlıklı bir şekilde nasıl atlatabileceğine gelin hep birlikte göz atalım!

Kitap okuma alışkanlığına sahip olmak, dünyayı daha iyi anlamlandırabilmek ve hayal gücünün sınırlarını genişletebilmek adına büyük önem taşır. İyi bir okur için okuma tembelliği ile karşı karşıya gelmek can sıkıcı olarak değerlendirilebilir. Okuma tembelliği (reading slump), kişinin kitap okuma hevesini belirli dönemlerde kaybetmesi ve kitap okurken kolay odaklanamaması olarak açıklanır. İyi bir okuyucunun böyle bir durumla karşılaşması doğal olduğu gibi okuma alışkanlığı standart düzeyde olan bir okur olarak değerlendirilebilecek kişiler de böyle dönemlerden geçebilir. Okuma tembelliği sürecinde kişi, kitap okumaktan kaçınır ve bu eyleme uzun bir ara verebilir. Kitap okuma alışkanlığına karşı büyük bir hevessizlik duygusu içinde olabilir. Kitap okumak istese de yeterince odaklanamadığı için dikkatini tam anlamıyla okuduğuna veremez. Bu dönemlerin uzunluğu ve nasıl aşılacağı konusunda kişisel faktörler etkili olduğu gibi bazı etkili yöntemler de denenebilir.

Okuma Tembelliği (Reading Slump) Nedir?

Okuma Tembelliği Neden Kaynaklanır?

Düzenli okuma alışkanlığına karşı oluşan mesafenin çeşitli nedenleri olabilir. Yaygın olarak karşılaşılan sebeplerden biri strestir. Stresli dönemler, yalnızca okuma alışkanlığı kalitesini etkilemekle kalmayıp kişinin hayatındaki birçok noktada odaklanma sorunları yaşamasına neden olabilir. Okuma tembelliği iyi analiz edilip stres kaynaklı olduğu düşünülüyorsa söz konusu stres faktörünü iyi bir şekilde değerlendirerek bu durum üzerinde iyileştirmeler yapılabilir. Stres gibi motivasyon eksikliği duymak da okuma hevesinin düşmesini açıklayan bir başka unsurdur. Okumak istediğiniz kitaplardan belli bir süre sıkılıyor ve bu konuda süreklilik sağlayamıyorsanız bunun nedeni motivasyon eksikliği olabilir. Bununla birlikte yanlış kaynak seçimi de okuma tembelliğine sebep olabilir. Kimi durumlarda okuma tarzınızın dışına çıkmak veya kendinizi geliştirmek istediğiniz yeni alanlara yönelmek eğer ilginizi yeterince yüksek tutmuyorsa okuma tembelliği ile sonuçlanan bir döneme sürüklenebilirsiniz.

Okuma Tembelliği (Reading Slump) Nedir?

Okuma Tembelliğini Aşmak İçin Neler Yapılabilir?

Okuma tembelliği yaşanıldığında özellikle daha öncesinde verimli geçen günlerde olduğu gibi bir okuma enerjisine sahip olmayı istemek çok doğaldır. Aynı motivasyona tekrar sahip olmak ve bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmak için farklı yöntemler denenebilir. Okuma tembelliğini atlatırken özellikle kişiyi sıkmayacak ve daha çok ilgiyi yüksek tutacak kitaplar tercih edilmesi, bu geçiş dönemini daha kolay atlatmaya yardımcı olur. Aynı zamanda belirli bir süre okuduktan sonra ilgiyi canlı tutamayan ve dolayısıyla kişinin hevesle okumaya devam edemediği kitapları yarım bırakıp ilgi çekici başka bir kitaba geçmek de okuma tembelliği ile karşılaşmamak için uygulanabilecek etkili yöntemlerdendir. Art arda aynı tarzda kitaplar okumak yerine farklı türde kitapların belirli aralıklarla okuma rutinine dahil edilmesi, okuma tembelliği ile karşılaşılmaması için oldukça doğru bir tercih olacaktır. Kitap seçimlerinde içeriğin yeterince iyi bir şekilde incelenerek okumaya karar verilmesi gerekir. Bu eylem, okumak istediğiniz kitabı seçerken doğru bir karar vermekle sonuçlanacağı gibi ilginizi diri tutarak sizi okuma tembelliğinden de kurtaracaktır. Okuma yaptığınız esnada dikkatinizi dağıtan uyaranlara karşı izole olmak da faydalıdır. Bu sayede odağınızı yüksek tutarak daha kaliteli bir okuma eylemi geçirirken aynı zamanda sürdürülebilirlik sağlayarak kişisel hedeflerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Okuma Tembelliği (Reading Slump) Nedir?

Okuma eylemi söz konusu olduğunda herkes kendi yeteneklerinin farkındadır ve okuma tercihlerini bu doğrultuda gerçekleştirir. Hangi sıklıkla okuma yapacağı, hangi zaman dilimlerinde bu eylemi gerçekleştireceği, ne tür içeriklerden hoşlandığı konusunda bir kişiyi en iyi kendisi tanır. Okuma tembelliğinin nasıl aşılacağı söz konusu olduğunda ise kişi kendi deneyimlerinden oluşan bir yol haritası oluşturabilir ve bu durumun üstesinden rahatlıkla gelebilir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.