Nelson Mandela'nın Ubuntu Felsefesi
Yaşam Tarzı - 03 Ekim, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
03 Ekim, 2022
Nelson Mandela, yaşam felsefesi olan “Ubuntu” ile hayatın her alanındaki eşitsizliği, ırkçılığı ve birçok sorunu çözmeye odaklanıyor. Ubuntu felsefesinin detaylarını ve tam olarak ne olduğunu yazımda sizin için derledim. Keyifli okumalar!
Nelson Mandela Kimdir?
Nelson Mandela, dünyanın en saygı duyulan devlet adamlarından biridir. Güney Afrika'da ırk ayrımcılığına dayalı rejimi yıkarak, tüm ırkların eşit şekilde temsil edildiği demokrasiyi getirmek için önderlik ettiği bir mücadele başlattı. 27 yıl hapis yatmasından sonra Güney Afrika'nın seçimle iktidara gelen ilk siyah başkanı oldu. Dünyada çatışma yaşayan diğer bölgelere barış getirilmesine öncülük etti. 1993 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Mandela, çekici kişiliği, alçak gönüllüğünden gelen mizah gücü ve maruz kaldığı şiddete rağmen kin ve kırgınlık taşımaması, tüm dünyanın neden ona hayranlık duyduğunu şüphesiz açıklıyor.
Mandela, HIV/Aids'e karşı kampanyalarda da aktif şekilde yer aldı. Aynı zamanda ülkesinin 2010 Dünya Futbol Kupası'na ev sahipliği hakkını kazanması için de büyük çaba sarf etti. 2001 yılında kendisine prostat kanseri teşhisi konulsa da çalışmalarına ara vermedi. 2004'te ise 85 yaşındayken, ailesine ve dostlarına daha fazla zaman ayırabilmek adına aktif kamu yaşamından çekildiğini açıkladı.
Tüm yaşamını ırkçılık, fakirlik ve her alanda eşitsizliğin engellenmesine adayan Nelson Mandela, yaşam felsefesini “Ubuntu” olarak ifade ediyor.
Ubuntu Felsefesi
“Ubuntu” kelimesi, Güney Afrika’da ilk kez 19. yüzyılın ortalarında kullanılmaya başlandı. “Senden dolayı varım” veya “ben senden dolayı benim” anlamlarına gelen kelime, aslında hepimizin ihtiyaçlarını anlatarak bugünün ve geleceğin birbirine ne kadar da bağlı olduğunu anlatıyor. Dünyalı kimliğimizi unutmadan, diğerinin iyiliği kadar iyi ve mutluluğu kadar mutlu olabileceğimizin farkında olmamız gerektiğini anlatıyor.
Hümanist bakış açısının da bir türevi olan bu kelimeyi gerçekten hissetmek ve kendi bakış açımıza yansıtmak önem taşıyor. Bu felsefeye hem bugüne hem de geleceğe hazırlanmak için aslında hiç olmadığı kadar çok ihtiyacımız var.
Bazı ülkeler, aralarındaki sorunları çözerken “ubuntu” diplomasisini uyguluyorlar. Mandela’nın söylediği gibi sorunlarını düşmanlarıyla ancak iş birliği yaparak çözebileceklerine inanıyorlar. İlk adımın öncelikle masaya oturabilmek ve birbirinizi duyabilmek, anlayabilmek olmalı diyorlar. Aksi takdirde bu mücadelenin sonu gelmeyecek ve sorunlar çözülmeyecektir.
“Ubuntu” aynı zamanda Edgar Morin’in Bilgi Üniversitesi tarafından yayınlanan kitabı “Geleceğin Eğitimi İçin Gerekli Yedi Bilgi”de yer alıyor. Kitapta belirtilen geleceğin insanı olabilmek için, ubuntu felsefesini benimsemek gerekli beceriler arasında yer alıyor. Edgar Morin ise bunu “dünyalı kimliği öğrenmek” olarak tanımlıyor.
Bir Afrika atasözü olan “Hızlı gitmek istiyorsan yalnız git, uzağa gitmek istiyorsan birlikte git.” ise Ubuntu felsefesini tam olarak açıklıyor.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.