Markaların Arkasındaki Kadınlar - BeautyCase
Yaşam Tarzı - 27 Aralık, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.
27 Aralık, 2021
Bu yazımda sektördeki varlıklarını hissettiren ve hayallerinin peşinden koşan BlindLook'u geliştiren Sadriye Görece, denebunu.com'u kurucu ortağı Duygu Akbudak ve Reeder'ın kurucusu Sezen Saral'dan bahsettim. Gelin birbirinden güçlü bu 3 kadının hikayelerine bir göz atalım!
Sadriye Görece
Sadriye Görece, 1995 yılında Manisa’da doğuştan görme engelli olarak doğdu. Çocukluğunu Manisa'da geçiren Sadriye Görece, ortaokulu tamamladıktan sonra ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından burs kazandı. Görece, 2009 yılında lise eğitimi için ABD’ye gitti. Manisa’dan hiç bilmediği bir ülkeye giden ve İngilizce bilmeyen görme engelli bir genç olarak doğduğu şehirden uzaklaşmak oldukça sıkıntılı oldu. Sadriye Görece, zaman ilerledikçe ABD’deki hayatına alıştı ve başkalarına bağımlı olarak yaşadığı Türkiye’deki hayatını artık aramamaya başladı. Görece, üniversite eğitimini Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Lisans eğitimi süresince kendini, onun gibi görme engelli olan bireylerin savunucusu olmaya adamıştır.
Cihat Ersin Aydın ile yolları kesişen Görece, BlindLook adlı uygulamanın gelişimini sağladı. Bu uygulama sayesinde 1 milyonu aşan Türkiye’deki görme engellilerin ihtiyaçlarını kolaylıkla giderebilmek için 26 Şubat 2019 tarihinde Görecenin BlindLook serüveni başlamıştır. O, bu yolculuğa eşit ve engelsiz bir hayatın hayaliyle çıkmıştır. Uygulama sayesinde restoran menüleri görme engelliler için engelsiz hale getirilmiştir. Görme engelli bireyler; telefonlarına yükledikleri BlindLook uygulaması sayesinde navigasyonlarının yardımıyla bulundukları restoranı tespit ediyor, sonrasında da menüleri sesli olarak dinleyebiliyor. Üstelik BlindLook, restorana giden yolu, “Körcül Yol Tarifi” adıyla yol üzerindeki merdiven ve kaldırım gibi bir görme engelli için önemli olan detayları tarif edebilme özelliğine de sahiptir. Birçok zorluktan geçmesine rağmen Görece, geliştirdiği yeniliklerle birçok insanın umudu olmasının yanı sıra bu başarısı birçok ödülü de beraberinde getirdi.
Duygu Akbudak
Duygu Akbudak, 1988 yılında Ankara’da doğdu ve İstanbul’da büyüdü. Koç Üniversitesi İşletme bölümünü burslu olarak bitiren Akbudak, mezun olduktan sonra The Coca-Cola Company’de finansal analist pozisyonunda işe başladı. Ardından sektörün önemli firmalarında yedi seneyi aşkın marka yöneticiliği yaptı. Kurumsal hayattan 32 yaşında istifa eden Akbudak, çalıştığı süre sarfınca elde ettikleri deneyimler sayesinde aklına markaları ve ürünleri online bir platformda buluşturmak ve denetmek üzerine bir fikir gelir ve böylece denebunu.com’u kurar. Belli bir birikimi olmadan yola çıkan Akbudak, ailesine beni sadece 6 ay idare edin demiş ve ardından aklına koyduğu bu fikri ortaya çıkarmıştır.
denebunu.com'un kurucu ortağı olan Akbudak, geleneksel metodların dışına çıkan etkili dijital bir pazarlama yöntemi ortaya koyuyor. 2017 yılında yatırımı gerçekleştirilen denebunu.com özel bir algoritma sayesinde farklı ürünleri doğru hedef kitlesine ulaştırmayı amaçlıyor. Ayrıca üyeleri satın alma eğiliminde bulunduruyor, ürünleri denetiyor ve üyelerin platform üzerinden paylaştığı yorumları birçok e-ticaret web sitesine aktararak işletmeler arası teknolojik çözüm ortaklığı sunuyor. denebunu.com da bugüne kadar 6,5 milyondan fazla ürün denenmiştir. Platforma üye olan kişi sayısı 2,2 milyondur. Akbudak bu yola nasıl çıktığını şu şekilde belirtmektedir. "Bu işe girdim. Çünkü çocukluktan bu yana beni güdüleyen şey takdir edilmekti. Özellikle Denebunu'yu olgunlaştırdıktan sonra daha iyi anladım. Beni motive eden şey para kazanmak değil. Asıl olan, fikir aşamasında bir şeyi gözle görünür hale getirmek"
Sezen Saral
Ülkemizin ilk e-kitap okuyucu markası Reeder'ın yaratıcısı Sezen Saral İzmir'de doğdu. Eğitim hayatına doğduğu kentte başlamasının yanı sıra üniversite eğitimi için İstanbul'a geldi ve burada Boğaziçi Üniversitesi’nde Uluslararası Ticaret bölümünü tercih etti. Saral, 2005 yılında üniversite öğrenimini “Yüksek Onur” derecesi ile tamamladı. Saral üniversite eğitimini bitirdikten sonra Türkiye’nin en büyük fuar şirketi olarak bilinen CNR Holding’te işe başladı. 2005 yılında satış Temsilcisi olarak girdiği CNR Holding’ten 2011 yılında Genel Müdür Yardımcısı olarak ayrıldı. Sezen Sungur Saral, CNR Holding’teki görevinden ayrılmadan önce, 2010 yılında eşi Uygur Saral ile birlikte Selekt Bilgisayar adlı şirketi kurdu. Bu şirketin kurulmasının amacı bilginin ulaşılabilirliğini sağlamaktı. Saral, daha fazla insanın kitap okuma alışkanlığı kazanmasını sağlamak için e-kitabın Türkiye’ye lanse edilmesini sağladı ve REEDER'ı kurdu.
Aynı zamanda Saral, Türkiye'nin ilk lokal markalı Android tablet modelini piyasaya sunmuştur. 2012 yılında Türkiye’nin elektronik piyasadaki ilk GSM operatörü destekli 3G tablet kampanyasını başlattı. Yaşanan gelişmelerin ardından 2014 yılında Avrupa, Orta Doğu, Afrika bölgesinde yılın en çok satın alınan Intel işlemcili tablet markası olmuştur. Saral, 2018 yılında Çin ile kurmuş olduğu ortaklık ile yılda 600.000 adetlik üretim kapasiteli tablet, telefon gibi akıllı ürünler fabrikasını Samsun'da kurdu. Bu fabrikanın özelliği ise Karadeniz Bölgesi'nin ilk ve tek teknoloji yatırımı olmasıdır. Saral, Garanti Bankası ve KAGİDER tarafından Ekonomist dergisi desteği ile düzenlenen Türkiye'nin Kadın Girişimcisi yarışmasında 2018 yılı birincisi seçilerek büyük ödülü aldı. 2019 yılında ise "EY Yılın Girişimcisi" yarışmasında Kadın kategorisinin birincisi olarak yeni bir ödül daha almıştır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.