Kurtuluş Savaşı'nın Kahraman Kadını: Kara Fatma - BeautyCase
Yaşam Tarzı - 27 Aralık, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
27 Aralık, 2021
Milli Mücadelenin kadın kahramanlarından olan gözü karalılığıyla nam salmış Kara Fatma mahlaslı Fatma Seher’in kahramanlık ve cesaret dolu öyküsünü ve Milli Mücadeledeki rolünü daha iyi anlamak için buyurun yazıma!
Milli Mücadele döneminde asker eşiyle cepheden cepheye koşan, askerlere yemek pişiren ve gerektiğinde yaralarını saran "Kara Fatma" lakaplı Fatma Seher'in cesareti ve fedakarlığı, Türk kadınının ulusal kurtuluş mücadelesine verdiği katkıyı ve kahramnlığı gözler önüne seriyor.
İçinde bulunduğu toplumsal şartlara meydan okuyarak vatanı için ileri atılmaktan bir saniye dahi çekinmeyen Kara Fatma, İstanbul'dan vapurla Samsun'a oradan da Sivas'a yaylı arabayla gelerek Mustafa Kemal Atatürk ile görüşüp savaşa katılma arzusunu dile getirerek milli mücadeleye dahil oluyor.
Bu sürece giden yolda Gazi Paşa ile yaşadığı diyalog ise Kara Fatma’nın Türk kadınının gözünün ne kadar kara olduğunu bir kez daha ortaya koyar niteliktedir. Mustafa Kemal'in Sivas'a geldiğini duyan Kara Fatma, İstanbul'dan Gülcemal Vapuru ile Samsun'a, oradan da yaylı arabayla Sivas'a gelir. Mustafa Kemal'i 3 gün boyunca bekler. Paşa yemeğe giderken Kara Fatma’nın günlerdir beklediği fırsat gelmiştir. Hiç düşünmeden Mustafa Kemal Paşa’nın önüne çıkar ve "Paşam sizinle görüşmek istiyorum" diyerek seslenir. Mustafa Kemal Paşa şaşkınlıkla "Sen de kimsin?" diyerek sual eder. Suikast olabilir, her şey olabilir sonuçta. Bu gür ve kararlı sesli kadının ne istediği Gazi Paşa nezlinde merak uyandırır. O da bu meraklı bakışlara bir an önce son vermek istercesine "Benim sizden tek isteğim başlattığınız İstiklal Savaşı'nda fiilen görev almak. Bir yetki belgesi istiyorum" demektedir. Mustafa Kemal Paşa gururlu bir tebbessümle "Bu erkek işi, toptan tüfekten korkmaz mısın sen?" der. O da aynı kararlı tonla "Hayır Paşam, toptan da tüfekten de korkmam" diye karşılık verir.
Kara Fatma; Erzurum taraflarında Ermeni katliamlarından sonra çete kurup onlara karşı savaşmış tecrübeli kadınlardan olduğunuda hemen ardından belirtir, yaşanan diyalog Atatürk'ün çok hoşuna gider.
Kara Fatma anılarında bu diyalogdan "İlk defa birisi sırtıma elini vurdu ve dedi ki 'Kara Fatma keşke bütün Türk kadınları sizin gibi olsa...' " diye bahseder
Gazi'nin izniyle Ulusal Kurtuluş Savaşı'nda Batı Cephesi'nde görev yapmak üzere katılan Üsteğmen Fatma, verdiği mücadele ile Anadolu kadınının fedakarlığının vatan sevgisini ve cesaretini gözler önüne serer.
"Kara" lakabını ve üsteğmen rütbesini Mustafa Kemal'den bizzat alan Fatma Seher; aşçılık, hasta bakıcılık, hemşirelik gibi pek çok görevin üstesinden gelmekle kalmayıP İstiklal Harbi'nde 300 kişilik birliği de komuta ettirmiştir.
Atatürk'ün verdiği izinle savaşa katılan Kara Fatma'nın Batı Cephesi'nde Ulusal Kurtuluş Mücadelesi'nde savaşarak Kahraman Kadınlarımız arasına ismini altın harflerle yazdırmıştır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.