KonMari Metodu ile Sadeleşmek
Yaşam Tarzı - 18 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
18 Ocak, 2021
Çoğumuz hayatımızdaki fazla eşyaların bizi ne kadar yorduğunun farkında değiliz. Elimizi attığımız her yerde belki de yıllardır kullanmadığımız bir şeyler buluyoruz ve belki bir gün lazım olur düşüncesiyle orada tutmaya devam ediyoruz. Peki bu eşyalar gerçekten bize mutluluk veriyor mu? Bundan kurtulmak için bir adım atmaya var mısınız? Eğer cevabınız evet ise, gelin size nasıl mümkün olabileceğini anlatayım.
KonMari metodu, düzenleme uzmanı ve yazar Marie Kondo'nun düzenleme metoduna verilen isimdir. Bu metod, sadece bize neşe veren eşyalarla yaşamayı ve gereksiz eşyalardan kurtulmayı hedefler. Marie Kondo bu yöntemi bir kere uygulayan birinin, yaşamı boyunca sürdüreceğini iddia ediyor. Bu yüzden öncelikle nasıl bir yaşam istediğinize karar vermelisiniz. Eğer köklü bir değişiklik yapmaya hazırsanız bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
Bir sonraki aşama gerekli zamanı yaratmaktır. Düzenleme yapacağınız günü planlamalı ve başka hiçbir şeyle meşgul olmamalısınız çünkü büyük olasılıkla düzenlemeyi parça parça yaptığınızda doğru karar veremeyeceksiniz ve eşyalardan ayrılmak istemeyeceksiniz. Zamanlamayı hallettiniz, peki sıradaki aşama ne? Kategoriler arası sıralama yapmak. Kondo'nun tavsiyesi kıyafetlerden başlamak ve kitaplar, belgeler, küçük eşyalar şeklinde devam etmek. Son olarak ise sizde hatırası olan eşyaları düzenlemek. Şimdi kategorileri düzenlemeye başlayabilirsiniz. Öncelikle, seçtiğiniz kategorideki tüm eşyaları geniş bir alanda toplayın. Burada önemli olan mekan düzenlemesi değil, kategorilere odaklanmak. Örneğin kıyafetlerinizi düzenlemek için -farklı odalarda yer alsalar, kışıklar/yazlıklar şeklinde ayrılmış olsalar bile- tüm kıyafetlerinizi bir araya toplayıp daha sonra işe koyulmanız gerekiyor. Başladıktan sonraki anahtar soru ise şu: “Bu bende neşe uyandırıyor mu?” Sadeleşmek asıl hedefimiz ve daha önce de belirttiğim gibi bu Kondo'ya göre eşyaların bizde uyandırdığı hisler ile mümkün. Her eşyayı tek tek elinize alıp değerlendirmeli ve kendinize anahtar soruyu sormayı unutmamalısınız. Eğer o eşyanın sizdeki ömrü dolmuşsa atmaktan/başkasına vermekten korkmayın. Eşyalardan size verdiği neşe için minnettar bir şekilde ayrılın ve bundan sonra başkalarının hayatına neşe vereceğini unutmayın. Elinizde kalan her eşya için bir yer belirleyin ve eşyalarınızı yerleştirirken hepsini görünür bir şekilde yerleştirdiğinize emin olun. Böylece kendinize kalanların size neşe veren eşyalar olduğunu anlayabilirsiniz.
Marie Kondo'nun eşyaların nasıl yerleştirileceği ile ilgili tavsiyeleri de var. Kendisi kıyafetleri rulolar haline getirerek raflara diziyor ve böylece hepsinin görüş alanında olmasını sağlıyor. Ayrıca bu yöntem yerden tasarruf etmek için de oldukça mantıklı.
Eğer siz de sadeleşmek ve hayatınızda yer açmak istiyorsanız bu yöntemi düşünebilir, özümseyebilir ve bir yerden başlayabilirsiniz.
“Neyi tutup neyi atacağımız konusunda başvuracağımız kriter, bahsi geçen eşyanın varlığıyla bizi mutlu edip etmeyeceği, bize haz verip vermediği olmalıdır. Size keyif vermeyen kıyafetler giymek hoşunuza gider mi? Etrafınız içinize işlemeyen bir yığın kitapla çevrilmişken, mutlu olur musunuz? Hiçbir zaman kullanmayacağınızı düşündüğünüz aksesuarlara sahip olmak istediğiniz mutluluğu sağlayabilir mi sizce? Bu soruların cevabı 'hayır' olmalı. Arkanıza yaslanın ve varlığıyla sizi mutlu edecek eşyalarla dolu bir evde yaşadığınızı düşünün. Hayalini kurduğunuz yaşam da bu değil mi? İçinize işleyen her şeye sıkıca tutunun. Hemen ardından tereddüdü bir kenara bırakıp harekete geçin ve kalanlardan kurtulun. Bu sayede, hayatınızı yeniden düzenleyebilir, yeni bir yaşam şekli benimseyebilirsiniz.” -Hayatı Sadeleştirmek İçin: Derle, Topla, Rahatla kitabından
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.