Kahve Ne Zaman İçilir?
Yaşam Tarzı - 22 Ağustos, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
22 Ağustos, 2022
Gün içinde severek, sıklıkla tükettiğimiz kahvenin olası sağlık etkileri nedir biliyor musunuz? Kahve içerken de dikkat etmemiz gereken unsurlar var. Kahvenin ne zaman içilmesi gerektiğini, yararlarını ve zararlarını öğrenmek için buyrun yazımı okumaya!
Kahve, işimize daha çok odaklanmamızı sağlayan ve enerjimizi yükselten bir içecektir. Bu yararındandır ki bazı insanlar sabah uyanır uyanmaz kahve içerek kendine gelebildiklerini söylerler. Aslında bu, kahvenin içeriğindeki bir madde olan kafein sayesinde gerçekleşmektedir. Kafein merkezi sinir sistemimizi uyarır ve dopamin gibi beyindeki enerji dengeleyen nörotransmitterlerin seviyesinin artmasına yardımcı olur. Bu sayede de yorgunluğumuz azalır.
Kahve, yorgunluğu azalttığı için fiziksel aktiviteyi artırabilmektedir. Yapılan bir çalışmada; günde bir ila iki fincan kahve içen kişilerin, bir fincandan daha az kahve içen kişilere göre günlük önerilen fiziksel aktiviteleri yapma olasılığı daha fazla bulunmuştur. Fiziksel aktivitenin artması ise kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Kahvenin kilo vermeye yardımcı olduğunu destekleyen pek çok çalışma bulunmaktadır.
Sporcuların egzersiz öncesi kahve tükettiklerinde fiziksel performanslarının ve dayanıklılıklarının arttığı gözlemlenmiştir. Çok fazla miktarda kafein alımı ise dehidrasyon ve bu sorunu daha da kötüleştirebilecek olan diürezise yani artan idrar oluşumuna neden olur. Yani tüm bu çalışmalar kesin sonuç vermemektedir çünkü her kafein her insanda farklı etkiye sahip olabilir. Özellikle hamileler ve emzirenlerin, ergenlerin, çocukların kahve tüketimini sınırlaması gerekmektedir.
Kafeinin uykuyu kaçırdığı da bilinen gerçekler arasındadır. Bunun için kahveyi uyumadan en az 6 saat öncesinde içmekte fayda var. Çünkü kahve içildikten 5 saat sonra bile kafeinin yaklaşık yarısı vücutta kalmaktadır. Ancak kahve için kesin olarak bu saatte tüketilmesi gerekir diye belirlenen bir zaman dilimi yoktur çünkü bu kişiden kişiye farklılık gösterir. Sizin sirkadiyen ritiminizle alakalı olarak belirlenebilmektedir. Örnek vermek gerekirse sabah 06.00’da uyanan bir kişi uyandıktan 3 saat sonra yani saat 09.00 gibi sabah kahvesini tüketebilir. Diğer kahveler ile de arasında en az 3 saat bulunması gerekir. Mesela öğlen kahve içecekse 12.00-13.00, akşam da kahve içecekse 16.00-17.00 saatleri arasında kahve içebilir.
Günlük kafein alımınıza çok dikkat etmeniz gerekir. Türkiye Beslenme Rehberi 2015 (TÜBER) ’in önerilerine bakarsak; Gebe ve emziren kadınlarda günlük kafein alımı en fazla 200 mg/gün olmalıdır bu da yaklaşık 2 fincan nescafe veya 4-5 bardak çaya denk gelmektedir. Sağlıklı bir yetişkin ise günlük toplam 250 mg veya 3-9 mg/kg kafein tüketebilir.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.