Kahve Hakkında Belki de Hiç Duymadıklarınız
Yaşam Tarzı - 25 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
25 Ocak, 2021
Son senelerde tüm dünya olmak üzere ülkemizde de kahve popülaritesinin ve kahve tüketiminin her geçen sene yükselişte olduğunu söyleyebiliriz. Starbucks gibi büyük kahve zincirlerinin yanında son zamanlarda sayıları hızlıca artan üçüncü nesil coffee shoplar özellikle gençler için ilgi odağı oldu bile. Bununla birlikte kahve içme alışkanlığı da artık hep bizimle beraber. Sadece sohbet esnasında değil, çalışırken de her zaman kahveye ihtiyaç duymaya başladık. Özellikle de pandemi sürecinde evlerde çalışılmaya başlandığında kahve tüketimini de arttığını söyleyebiliriz. Peki, bu kadar çok tükettiğimiz, hayatımızın her yerinde olan kahve hakkında ne kadar çok şey biliyoruz? Öğrencilik yıllarımın belli bir döneminde baristalık yapmış biri olarak sizlere eğlenceli, kahve ile ilgili temel birkaç bilgi paylaşmak istiyorum.
Uzun bir giriş yaptıktan sonra şunu da eklemek isterim ki kahve son zamanlarda popülaritesini arttırmış olabilir; ancak kahvenin tarihi çok eskiye dayanıyor. Kahve bizim kültürümüzde olduğu gibi dünyada da bir kültürdür. Kahve geçmişte de günümüzde de sosyal etkileşim aracı görevini üstlenmiştir.
Kahve Hakkında İlginç Bilgiler:
-
Kahvenin ortaya çıkışı ile ilgili birçok efsane vardır. En çok duyulan efsane ise çoban Kaldi’dir. Kaldi, M.S 600-800 dönemleri arasında Etiyopya’da yaşayan bir çobandır. Bir gece hayvanların garip davrandığını gördü Kaldi. Çalılıkların yanındaki kırmızı çekirdekleri yiyen keçilerin tüm gece uyanık kaldığını, en yaşlı olanlarının bile çok enerjik olduğunu gördü. Kaldi, merak edip bu meyvelerden topladı ve bunları keşişe gösterdi. Keşiş bunları toz haline getirip sıcak suya koydu ve ilk kahve böylece bulunmuş oldu.
- Kahve çekirdeklerini başlıca iki türünden bahsedebiliriz. Bunlar Arabica ve Robusta çekirdekleri. Peki, farkları nelerdir? Dünya genelinde Arabica çekirdek daha çok tercih edilip kullanılır ve ayrıca Robusta çekirdeklerine göre daha kaliteli çekirdek olduğu varsayılır. Bunun sebepleri arasında Arabica çekirdeğin Robusta’ya göre daha yumuşak içimli, meyvemsi tatlara sahip olması, asiditesi yüksek çekirdekler olmasından kaynaklanıyor. Bu sebeplerden dolayı da Robusta çekirdeklere göre Arabica çekirdeklerinden elde edebileceğimiz tat çeşitliliğinin fazlalaşması, Arabica çekirdeklerini daha gözde hale getiriyor. Robusta çekirdekler daha odunsu, sert ve topraksı tatlar barındıran; daha çok espresso için uygun olan ve tat çeşitliliği az olan çekirdeklerdir. Ayrıca, Arabica çekirdekler Robusta çekirdeklere göre daha zor yetişir ve üretilir.
3. Kahve, dünya çapında petrolden sonra en büyük ticaret hacmine sahip ikinci üründür. Toplam ticari hacmi 100 milyon doların üstündedir. Sudan sonra en çok tüketilen içecek kahvedir desek abartmış olmayız anlaşılan.
4.Kahve ağaçlarından elde edilen kahvenin yetişebimesi için belli koşullar vardır. Kahve ekvatoral bölgelerde yetişir. Kahve çekirdekleri isimlerini zaten yetiştiği ekvatoral bölgelerden alır. Bu isimler hepimizin aşina olduğu isimlerdir. Örnek vermek gerekirse: Brezilya, Kolombiya, Guatemala, Peru, Honduras… Kahve en çok nerde yetişir dersek de vereceğimiz cevap Brezilya olacaktır.150 yıldır dünyanın en çok kahve üreten ülkesi Brezilya’dır. Dünyada üretilen kahvelerin %40 gibi büyük oranı Brezilya’dan gelmektedir.
5..Dünya genelinde günde 2,25 milyar fincan kahve içildiği tespit edilmiştir. Dünyada en çok kahve tüketen ülke ise Finlandiya’dır. Verilen son verilere göre Finlandiya’da kişi başı yıllık ortalama 12 kg kahve tüketiyor.
6.Dünya genelinde her bölgede, her yükseklikte yetişen kahve çekirdekleri birbirinden bambaşka tatlara sahiptir. Peki, sizce hangi çekirdek en değerlisidir? Endonezya’daki adalarda yaşayan ve bir tür misk kedisi olan ‘Paradoxurus’un yediği kahve çekirdeklerinin daha sonra dışkısından toplanmasıyla elde edilen çekirdek, dünyanın en pahalı kahvesidir. Bu kahvenin kilosu yaklaşık 350-500 dolar civarında satışa çıkartılıyor.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.