Imposter Sendromu

Yaşam Tarzı - 17 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

17 Mayıs, 2021

Imposter Sendromu
Kredi: Imposter (Sahtekarlık) Sendromu - Freepik

Elde ettiğiniz başarılar, bulunduğunuz statü sizin tüm çabalarınızdan değil de bir yanlış anlaşılma sonucunda mı geldi? Eğer bu duruma katılıyorsanız aydınlanmaya ihtiyacınız var demektir. Imposter sendromu nedir?

Günlük hayatta hepimizin birçok sorumlulukları var. Evde ev işleri, okulda dersler, iş yerinde yapmamız gereken görevler derken yapılacaklar listemiz uzayıp gidiyor. Yerine getirilen görevlerin üstü çizilirken yapılması gerekenler dairelere sarılıyor. Yaptığımız görevlerde olumlu ya da olumsuz geri dönüşler alıyoruz. Peki başarımızda kendimize hak ettiğimiz tepkiyi veriyor muyuz?

Çevrenizde başarılı gördüğünüz kişileri bir düşünün. Bu kişi kendiniz de olabilirsiniz. İçlerinde mutlaka sürekli daha çok çalışmayı hedefleyenler olmuştur. Sürekli çok çalışma ya da etrafınızda çok başarılı insanlar olması sizi bazı çıkmazlara sürükleyebilir. Tıpkı imposter sendromu gibi.

Imposter sendromu, ya da diğer adıyla sahtekarlık sendromu, kişinin kendi başarılarını göz ardı etmesi, kendini yetersiz görmesi durumudur. “Kim olsa bunu yapardı, bu zaten basit bir işti, şansla bu başarıyı elde ettim.” gibi söylemlerle kendisini, başarısının gerçek olmadığına inandırır. Sonunda ise tüm başarılarını görmezden gelerek bunları şansla veya bir yanlış anlaşılmayla elde ettiğini, bu yanlış anlaşılmanın bir gün ortaya çıkacağını ve sahtekâr olduğunun anlaşılacağını düşünüp durur.

Imposter sendromu psikolojik bir rahatsızlıktır. Azalan bir özgüvene, içselleştirilmiş başarısızlıklara ve artan bir strese sebep olur. Yaşamı olumsuz etkilemekle birlikte psikolojik açıdan yaşam kalitesini düşürür. Genellikle mükemmeliyetçi ve işini titizlikle yapan insanlarda karşılaşılır. Yan etkilerinden biri çok çalışmak olabildiği gibi sorumluluk almaktan kaçmak da olabilir. Yapılan çalışmalarda öğrencilerin %20’sinin bu hastalıktan muztarip olduğunu da görebiliyoruz. Çalışmanın ayrıntılarını buradan inceleyebilirsiniz.

TEDAVİ

Her psikolojik rahatsızlık gibi elbette çözüm sizin içinizde ve bu çözümü bulmak da psikologların görevi. Tanı da tedavi ve yalnızca onların uzmanlığıdır. Eğer bu okuduklarınızdan sonra aynı şeyleri hissediyorsanız psikoloğunuza danışarak içinizdeki cevabı bulabilirsiniz. Psikoloğunuzla birlikte yetersiz ve başarısız hissetmenizin sebeplerini bularak öz farkındalığınızı artırabilir, yeteneklerinizi gözler önüne serebilirsiniz.

Çevrenizde gördüğünüz başarılı insanları “Çok çok başarılı” olarak nitelendirip kendinize haksızlık etmek yalnızca enerjinizi düşürecek ve sizi mutsuz edecektir. Dışarıda gördüğünüz insanları yüceltirken kendinizi alçaltmak, kendinize yapabileceğiniz büyük kötülüklerden biridir. Umarım kendinizi üstün ya da düşük görmek yerine öz farkındalığınızı artırdığınız günleriniz olur.

Sağlıkla kalın!

Imposter (Sahtekarlık) Sendromu

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.