Herkes İçin Makyaj Sözlüğü
Yaşam Tarzı - 04 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 8 Dk.
04 Ocak, 2021
Kredi: www.ergulkeskin.com.tr
Kadın erkek herkesin sıklıkla duyduğu, anlamını bildiğini sandığı, birbirine karıştırdığı makyaj malzemelerini tanımlayarak, kısaca anlattım.
BRONZER: Adından da anlaşılacağı üzere asıl kullanım amacı cilde bronzluk vermek/ısıtmaktır. Bronzluk denince akla ilk olarak yaz mevsimi geliyor olsa da, yapılan makyajın tonlarına ve ortamına göre her mevsim kullanılan bir makyaj malzemesidir. Birçok farklı amaç için, özellikle de kontur yaparak elmacık kemiklerini öne çıkarmak, burnu daraltmak gibi amaçlar için kullanılır. Böylece ciltte hem aydınlık hem gölgeli yerler oluşturarak, istediğimiz yerleri boyutlandırmış oluruz. Cildi ısıtmak için kullandığımız bronzeri, istediğimiz zaman kahve tonlarında far olarak da kullanabileceğimizi hatırlatmak isterim.
EYELINER: Kirpik diplerine çizgi çekmeye yarayan bir göz kalemidir. Farklı formları bulunmaktadır: Likit(sıvı) eyeliner, kalem eyeliner, krem ya da jel eyeliner. Makyajı sadece kadınların yaptığı düşünülse de; Eski Mısır’dan kalma büstlerde hem kadınların hem de erkeklerin makyaj yaptığı görülmektedir. Hatta eskiden sıvı eyeliner (Kohl) sadece göze yapılan bir makyaj malzemesi olarak değil, aynı zamanda böcek kovucu olarak da kullanılmaktadır.
RİMEL: Kirpiklerin daha canlı, uzun ve kıvrık olması amacıyla kullanılan yağlı bir sürmedir. İlk maskaranın 19.yy da kömür tozu ve vazelin karışımıyla,”Eugene Rimmel” tarafından yapıldığı bilinmektedir. Zamanla Rimmel markalaşmıştır. Peki, maskara ile rimel aynı şeyler midir? İtalyanca maske anlamına gelen “maschera” , kirpikleri daha çok kalınlaştırmak için kullanılan bir üründür. Rimelin yapısı ise maskaraya kıyasla daha ‘likit’ durumdadır. Ancak rimel-maskara arasında günlük kullanımda bir ayırt edicilik bulunmamaktadır.
KİRPİK LİFTİNGİ: İngilizce “lift” yani “kaldırmak” demektir. Kirpik liftingi ise kirpik kaldırma işlemidir. Her makyaj öncesi kirpik kıvırma işlemi yapmak yerine; çeşitli bakım yağları kullanılarak kirpiklerin kıvrılmasını sağlayan ve bunun için bir süre kalıcılık vaat eden işlemdir. Ayrıca kirpiklerin tamamına köklerinden itibaren uygulanan keratin sayesinde daha bakımlı duran kirpikler; rimel sürülmesine gerek olmaksızın hacimli ve kıvrık durmaktadırlar. Sadece kadınların değil; erkeklerin de oldukça ilgisini çeken bir işlemdir.
ALLIK: Daha çok pembe-kırmızı gibi tonları olan, yanaklara ‘al’lık yani kızarıklık efekti veren makyaj malzemesidir. Önceden kadınlar daha tatlı ve canlı görünmek için yanaklarını hafifçe tokatlayıp sıkarlarmış. Daha sonradan ise dudaklarına sürmüş oldukları rujları, yanaklarına sürmeye başlamışlar. Allık ise yakın tarihte kullanıma girmiş bir malzemedir. Neden yanaklarımızı kızartalım ki diye soracak olursanız; sağlıklı bir cildin parlak ve renkli olması beklenmektedir. Allık işte tam olarak sağlıklı bir cilt görüntüsü vermek için kullanılır. Betiniz benziniz atmış bir durumdayken bile, yüzünüze kan-can getirebilirsiniz. Ayrıca bronzer gibi; allıktan da güzel bir far olabilir.
PERMA: Saçların kalıcı bir şekilde kıvırcık olmasını sağlayan işlemdir. Perma işleminden önce saçlar yıkanır, böylece saçtaki kütiküllerin kalkması sağlanır ve perma solüsyonu saçlara daha iyi nüfuz eder. Bu solüsyon saçın iç tabakasında hücreleri bir arada tutan sülfür bağlarını kırar. Bu bağlar kırıldıktan sonra saça istenen boyutta dalga verecek şekilde saç sarılır ve tekrar perma solüsyonu sürülür ki, yeni şekil saça otursun. Saçları yıprattığını düşündüğüm bu işlemi yaptırmak isteyenlerin, ciddi bir saç bakım rutini benimsemeleri gerekmektedir.
RASTA: Saçın, zincirleme yöntemi ile bütünleşmiş bir şekilde burgu haline getirilmesidir. Daha çok yaz aylarında sık yıkamanın önüne geçerek kullanım kolaylığı açısından rağbet gören rasta, sıra dışı bir görünüm de sağlamaktadır. “Dreadlock” olarak da bilinir. Özellikle hippi tarza çok yakıştığını düşündüğüm bu saç modelini yaptıracak olanların bilmesi gereken önemli konu şu ki; saçların eski hale dönmesi için dipten kazıtılması şarttır! Bakımı ve hijyenik kullanımı oldukça zahmetli olan bu saç modelini yaptırmak için ise, kuaförde minimum 6-7 saat geçirmek gerekmektedir.
BİGUDİ: Dilimize Fransızcadan geçmiş olan bu kelimenin TDK karşılığı; kadınların saçlarını kıvırmak için kullandıkları, metal, sünger veya plastikten, boru biçiminde küçük araç, sarmaç, şeklindedir. Bigudinin çeşitli formları bulunmaktadır: Isıtmalı bigudi, sosis bigudi, sünger bigudi, yapışkanlı bigudi. Formlarına göre farklı kullanım şekilleri olsa da; amaç hepsinde saçları kıvırmaktır. Daha kalıcı ve güzel dalgalar için tavsiyem ise; saçların yıkandıktan sonra çeşitli saç kremleri ve saç köpükleri ile desteklendikten sonra sarılması ve bigudilerin saçta mümkün olan en uzun süre tutulması olacaktır. Perma yaptırmaktan çekinenler ve saçlarını ısı kullanmadan dalgalı kullanmak isteyenler için bigudiler, güzel bir alternatiftir.
FAR: Göz makyajının olmazsa olmazlarından olan far, göz kapağına renk vermek amacıyla kullanılır. Çok çeşitli renk skalasına ve formlara sahiptirler. Toz farlar, krem farlar, press farlar bunlardandır. Günlük hayatta daha çok kullanılan hali ise, toz farlardır. Göz makyajını tamamlamada önemli rolü olan farları, altına far bazı sürerek kullanmak daha kalıcı bir kullanım sağlamaktadır.
FONDÖTEN: Cilt tonundaki eşitsizlikleri gidermek ve daha pürüzsüz görünüm elde etmek için, ten makyajının olmazsa olması olarak kullanılmaktadır. Bir nevi kapatıcı işlevi gören fondöten sıvı, pudra gibi formlarda olabilir. Formuna ve yoğunluğuna bağlı olarak ise kapatıcılık oranı değişmektedir. Gece makyajı, düğün makyajı gibi ağır makyajlarda tamamen kapatıcılık vaat eden fondötenler kullanılırken; günlük makyajlarda daha hafif, doğal görünüm sunan fondötenler tercih edilir.
BEAUTY BLENDER: Aslında bir makyaj süngeri markası olan beauty blender 2003 yılında makyaj artisti Rea Ann Silva tarafından piyasaya sürülmüştür. Çok beğenilen ve tercih edilen bu marka, zamanla süngerin adıymış gibi kullanılmaya başlanmıştır. Peki, makyaj fırçaları dururken, neden yumurtaya benzeyen bu süngerler kullanılmakta? Özellikle de ıslak olarak kullanıldığı zaman daha homojen ve doğal görüntü vermesi, beauty blenderi, makyaj fırçalarının önüne geçirmektedir. Fırçayı savunanların sayısı da azımsanacak nitelikte değildir, ancak birçok ünlü makyaj artistinin ve günlük kullanımda bizlerin, beauty blenderi fırçaya oranla daha kullanışlı bulduğu söylenebilir.
FRENCH: French manikür, yani Fransız manikürü bir tırnağın ucunun farklı renkte oje ile boyanmasıdır. Aslında sadece oje sürmenin bir çeşidi olup; yapılan manikür (tırnak bakımı) aynıdır. Sağlıklı bir tırnak yapısında, uzadıkça uç kısımları bembeyaz olmaktadır. Başlarda tırnağın uç kısmının beyaz, kalan kısmının ise doğal tonlarda bir renkle boyanmasıyla sağlıklı ve doğal bir görünüm elde etmek amaçlanmıştır. Ancak zamanla french sadece beyaz renkte değil, her renk ve desende yapılarak değişik kombinasyonlar elde edilmeye başlanmıştır. Her ne kadar usta kişiler oje fırçasıyla bu işi yapabilse de; eli yatkın olmayanların kolaylıkla uygulayabilmesi açısından french bantları piyasaya sürülmüştür. Böylece yapıştırılan bandın üst kısmı bir renge, alt kısmı bir renge boyanarak düzgün bir french görüntüsü elde edilir.
KAŞ LAMİNASYONU: Özellikle kaşları seyrek, aşağı düşen kişilerin tercih ettiği; kaşların uzun süre şekillendirilmiş bir biçimde kullanımını sağlayan işlemdir. Bir botoks bakım işlemi uygulanır. Böylece kaşlara bakım yapıldığı gibi; kaşlar taranarak kalkık ve sanki elde çizilmiş gibi görünen bir sonuç elde edilir. Uygulanan işleme istenen renkte boya da eklenerek kaşların uzun süre istenen renkte olması da sağlanabilir. Ayrıca bu işlem ile kaşlar çok daha dolgun ve sık görünmektedir. Kaş laminasyonunda, kişinin yüzüne ve gözüne oranla daha iyi duracak olan kaş şekli belirlenerek, bu doğrultuda kaşların biçimlendirilmesi yapılır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.