Hayvan Deneyleri: Save Ralph
Yaşam Tarzı - 17 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
17 Mayıs, 2021
Kredi: Humane Society International
Olabildiğince yalın, her yaştan insana hitap eden Save Ralph animasyonu hemen hemen herkesi etkiledi. Her sahnesinde ayrı anlamlar çıkarabileceğimiz, görselleriyle ve güzel seslendirmesiyle bizi derinden etkileyen gerçek ve hala yaşanmaya devam eden bu kısa filmde dostumuz Ralph her sahnede aslında ayrı bir hayvanı temsil ediyor. Gelin bu dostumuz bize ne anlatmak istiyor beraber bakalım.
İlk gösterimini 6 Nisan 2021'de yapan ve büyük kitleler halinde Twitterda, Instagramda paylaşılan bu filmin senaristliğini ve yönetmenliğini, Spencer Susser üstlenmiştir. Birçok ünlünün de seslendirdiği filmde dostumuz Ralph, hayatından kesitler sunarak bizlere günlük hayatını anlatmaktadır. Dişini fırçaladığı esnada”Bunu insanlar için yapıyorsak sorun yok, değil mi? Onlar, biz hayvanlardan üstünler. Aya bile gittiler.” derken dökülmüş dişleri, görmeyen gözü ve zarar görmüş bedeniyle konuşmasına devam eder. Arkasındaki tabloda gördüğümüz uzay roketi ise işin acı kısımlarından sadece biridir. Yemek yediği sırada tıpkı diğer hayvan arkadaşlarında olduğu gibi annesini, babasını, eşini ve çocuklarını insanların kozmetik ürünlerini kullanabilmesi için ölmelerini, kendisine ve insanlara normal geldiğini iğneleyici bir üslupla anlatmaktadır. Arkadaşlarının da “Ölmek istemiyoruz” sözleri ve son sahnede “Eğer deneyler olmasa ne yapardım? Sanırım işsiz kalırdım, sokakta olurdum. Normal bir tavşan gibi…” şeklinde konuşması insanı derinden etkiliyor. Filmde yer alan ve okul dolaplarında üstü çizilen isimlerin hayvan deneyleri sırasında aralarından ayrılan diğer tavşan dostlarının olduğunu görüyoruz.
Bu filmden sonra öncelikle öğrenmemiz gereken en önemli husus deney hayvanı olarak tanımlanacak hiçbir hayvan topluluğunun olmaması gerektiğidir. Bu kalıplar yüzünden hayvanlara yapılanlar kulağa normal gelmeye başlar ve bu mesele daha da korkunç boyutlara ulaşabilir. Onların da insanlar gibi birer canlı olduğunun bilincine varmalıyız. Bugün dünyada hayvanlar üzerinde yapılan deney oranı yüz milyonu aşıyor. Buna rağmen günden güne kozmetik ürünlerine karşı ilgi devam ediyor. Peki biz insanlık olarak nerede hata yaptık? Eskiden doğa ana olarak gördüğümüz dünyayı şimdilerde av dünyasına çevirdik. Bunlardan biri de Ralph gibiler... İnsanoğlunun kullanım sırasında herhangi bir alerjik reaksiyon veya tene zarar vermemesi için kozmetik ürünleri ve daha bir çok alanda kullanılan hayvanları bu uğurda harcamaya devam ediyoruz. Peki bu dostlarımızın deney sonrasında yaşadıkları şeylerden haberdar mıyız? Deneye Hayır Derneği'nin yayınlamış olduğu bilgilerde, örneğin tavşanlar artık deneylere dayanamayacak hale gelirse önceden sakinleştirici verilerek beyin sarsıntısı, kafaya darbeyle yaşamlarına son verilir. Bir diğer hayvan dostlarımızdan olan dağ gelincikleri ise özel ekipmanlarla elektroşok, sadece yeni doğanlarda beyin sarsıntısı ya da kafaya darbe, kendi tabirleriyle uygun tüfek-tabancayla deneyimli nişancılar tarafından saha şartlarında hayata veda ederler. Daha saymadığımız bir çok hayvan türü memeliler, kanatlılar, sürüngenler, köpekler ve kediler gibi daha nicelerini her yıl kaybediyoruz. Hayatlarına sakat bir şekilde devam eden dostlarımızdan hiç bahsetmiyorum. Şu an Türkiye de toplam 135 tane deney merkezi bulunmaktadır. Bugün Ralph ama yarın bir başka bir "save" operasyonu için burada olmak zorunda olmak istemeyiz.
Umarım en kısa süre içerisinde hiçbir canlıya zarar vermeden yaşamayı öğrenebiliriz.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.