Geç Olmasın Su Olsun
Yaşam Tarzı - 25 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 8 Dk.
25 Ocak, 2021
Her geçen gün daha hızla tükenen su kaynaklarımızı, daha da geç olmadan alacağımız basit önlemlerle nasıl durdurabileceğimizi merak ediyorsan bu önlemlere yazımdan ulaşabilirsin.
Her geçen gün dünya da kullanılabilir su miktarı azalıyor. Barajlarımızdaki su seviyesi her geçen yıl bir önceki yıla göre daha çok düşüyor. Bunun tabi ki pek çok sebebi var. Fakat ben bu yazımda bizim gereksiz tüketimimiz sonucunda israf olan suyu korumak için yapabileceğimiz önlemlerden bahsedeceğim. Basit ama bir o kadar hayati önlemler.
Öncelikle şunu belirtmeliyim, bu araştırmayı en başta kendimi için ardından da sizleri bilinçlendirmek için yaptım. Evet herkes her yerde her platformda su israfından bahsediliyor. Fakat bu konuda pozitif yönde bir değişim olmuyorsa bu konuda daha fazla araştırmayla, derlemeyle karşılaşacağız demektir.
Hadi şimdi şu hep bildiğimiz, duyduğumuz önlemleri yeniden hatırlama zamanı!
Her gün yaptığımız rutin davranışlarımızdan başlayalım.
Dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken musluğu kapatmayı unutmayın! Bunları yaparken yanınıza su dolu bir bardak alarak yaptığınızda normalden çok daha az su harcamış olursunuz. Aynı zamanda bu konuda yazının pek çok yerinde de bahsedeceğim ama yeri gelmişken; diş macununuzu organik içerikli tercih ederseniz ağzınızın fırçalama sonrası temizliği daha hızlı ve kolay olur 😉.
Ellerinizi yıkarken ya da duşta suyun ısınmasını beklerken ki akan suyu biriktirebilirsiniz. Biriken suyu pek çok alanda kullanabilirsiniz. Örneğin az önce de bahsettiğim diş fırçaladıktan sonra ağız temizle suyu, sifon suyu, çiçek sulama, bahçe sulama… Aynı zamanda sıcak suyun gelişini hızlandırmak için su borularınızı izole edebilirsiniz. Su borularını yalıtmak su tasarrufunu destekleyen uygun fiyatlı ve kolay bir yöntem. İzole edilen borular sayesinde sıcak su size daha hızlı ulaşacaktır.
Makarna, sebze vb. haşlarken tenceredeki suyun büyük bir bölümü döküyoruz. Bunun yerine kalan suyu çorba veya sos için ayırabilirsiniz. Böylece sebzelerin hem vitamininden faydalanabilir hem de yemeklerin lezzetini arttırabilirsiniz. Ya da sebzeleri suda haşlamak yerine daha az suyla buharda pişirebilirsiniz. Aynı zamanda kaynattığınız yumurtaların suyunu çiçeklerinize dökebilirsiniz. Bu onlar için çok iyi bir kalsiyum kaynağı olacaktır.
Klozete attığımız her yabancı madde tekrar sifonu çekmemize yola açabilir. Ve sifonu her çekişimizde 10-15 litre su harcadığımızı düşündüğümüzde bu miktarı ikiye katlamış oluruz. Bunun yerine, tuvalet kağıdı da dahil, her türlü yabancı cismi çöp kutusuna atarsak ekstra su harcama durumunu ortadan kaldırmış oluruz. Tuvaletinizde çöp kutusu yoksa hemen bir tane edinin!!
Eğer yeni yapılan bir tuvaletiniz varsa ya da değiştirme şansınız varsa mutlaka iki kademeli sifon tercih etmelisiniz. Böylece gerekli durumlarda az ya da çok su kullanabilirsiniz.
Belki de yapabileceğimiz en kolay bir başka su tüketimini azaltan yöntem ise sifonun içerisine su dolu bir pet şişe koymaktır. Sifonunuzun içine 1,5 litrelik su dolu bir pet şişe koyup sifonun haznesini küçültebilirsiniz. Bu şekilde her sifon çekişinde 2-3 litre yılda ise birkaç ton su tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Musluklarınızın damlatmadığına emin olun. Banyo, mutfak ve klozetlerde su kaçağı olmadığına emin olun. Atalarımız ne demiş damlaya damlaya göl olur! Damlatan musluktan ortalama günde 300 litre israf olmaktadır. Su kaçakları bazen bizim görebileceğimiz açık alanlarda meydana gelmez. Bu durumdan şüpheleniyorsanız su sayacınızı düzenli olarak kontrol edin. Kimse su kullanmazken baktığınız sayacı belirli bir süre geçtikten sonra tekrar gözlemleyin. Su sayacın gösterdiği miktarları karşılaştırarak boruların su kaçırıp kaçırmadığını anlayabilirsiniz.
Günlük yaşantımızda suyu en çok harcadığımız bir diğer yer ise duş. Duşta harcadığınız süreyi 2 dakika azaltarak bile yılda tonlarca su tasarrufu sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda duş başlığınızı düşük akışlı, tazyikli veya kademeli ayarlanabilir tercih edebilirsiniz.
Ellerinizi sabunlarken suyu açık bırakmayın. Durulama sürenizi kısaltmak içinse yoğun kıvamlı çözücü sabun vb. yerine organik sabun tercih edin. Aynı zamanda çevirmeli musluk bataryası yerine sensörlü veya aç kapa musluklar tercih edebilirsiniz. Bir başka önerim ise, musluğunuz için su aeratörü kullanın. Musluktan akan suyu havayla karıştırarak dengeli bir akış sağlayan bu cihaz, hem musluğunuzdan aynı sürede daha az su akmasını sağlayarak su tüketim miktarını azaltıyor hem de oldukça uygun fiyatlı ;).
Elde bulaşık yıkmaktan mümkün mertebe kaçının. Bu konuda çevrenizdekileri de uyarın. Elde bulaşık yıkamanın gerekli olduğu durumlarda ise durulanması daha kolay olduğu için doğal içerikli temizleyiciler tercih edebilirsiniz.
Bulaşıkları makineye yerleştirmeden önce ön yıkama yapmak yerine fırça veya peçete yardımıyla silin. Çamaşır yıkarken de gerekmedikçe ön yıkama yapmayın. Aynı zamanda bulaşık ve çamaşır makinenizi tam doldurmadan çalıştırmayın. Eğer bulaşık veya çamaşır makinasını yeni alacaksanız su ve enerji tasarrufu sağlayan markaları tercih edin.
Bu dönemde yediklerimizin hijyenine çok daha fazla önem veriyoruz. Özellikle meyve-sebze yıkarken çok miktarda (yılda yaklaşık 18 ton!) su harcıyoruz. Sebze- meyveleri açık musluk altında yıkamaktansa bir kabın içerisine su doldurup içine de bir miktar sirke dökersek hem daha az su harcamış oluruz hem de meyve-sebzenin üzerindeki zararlı maddelerden veya kimyasallardan kurtulmuş oluruz.
Bahçenizi sabah erken saatlerde ya da akşam saatlerinde sulayın. Bahçe sulamasında yağmur suyu kullanabilirsiniz. Bunu basit bir depolama sistemi oluşturarak sağlayabilirsiniz ya da bahçenizin çeşitli yerlerine kovalar yerleştirerek yağmur suyunu biriktirebilirsiniz. Yağmurlu günlerde bahçenizi sulamayın (bi zahmet!).
Arabanızı hortumla değil kovayla yıkayın. Ya da çevre dostu cihazlar kullanan oto yıkama servislerinde arabanızı yıkatabilirsiniz.
Satın aldığımız pek çok ürünün üretim aşamasında su kullanılıyor. Bu ürünleri geri dönüşüm yaparak, mümkünse tamir ederek su tüketiminin azalmasına yardımcı olabiliriz.
Giysi üretiminde de çok miktarda su harcanıyor. İhtiyacımızdan fazlasını almayarak ya da doğa dostu üretim yapan markalardan alışveriş yaparak gereksiz su tüketiminin önüne geçebiliriz. Aynı zamanda yerel üreticiden alışveriş yaparak su ayak izimizi de azaltabiliriz.
Elektrik üretiminde de büyük ölçüde su kullanıldığını biliyoruz. Gereksiz elektrik kullanımını azaltarak da su tasarrufuna yardımcı olabiliriz.
Su faturalarınızı her ay kontrol edin. Her ay kendinize bir önceki aydan daha az kullanma hedefi belirleyin. Bu konuda deneyimlerinizi benimle de paylaşmayı unutmayın!
Çocuklarınızı da bu bilinçte yetiştirin. Okullarda su tüketimini azaltmaya yönelik etkinliklerde öncü olun.
Son olarak ben bu araştırmayı yaparken gri su kavramını öğrendim. Gri su, suyun çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, duş ve mutfak gibi alanlarda kullandıktan sonraki hali ve bu suyun yeniden kullanılabilmesi için kurulan sistemin adı. (Eğer bu suyu bahçe sulaması için kullanacaksanız, doğayla uyumlu temizlik ürünleri kullanmalısınız.)
Bunlardan en az bir tanesini bile istikrarlı yaparak tonlarca su israfını önlediğinizi unutmayın!
Tasarruf bilincinin gelişmesi için önce kendi alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekir. Basit ama oldukça hayati yöntemlerle yaşadığınız ortamlarda su tüketimi konusunda tasarruf sağlayın ve kuraklığın engellenmesine sizde destek verin! Uzun ve kısa vadede cebinize de fayda sağlayan bu alışkanlıkları hayatınıza geçirmek için geç kalmayın!
Tüm bunlara eklemek istedikleriniz olursa beni de bilgilendirmeyi unutmayın!
Sağlıcakla kalın..
Sevgiler :))
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.