Etkili Dinleme Yöntemleri
Yaşam Tarzı - 03 Temmuz, 2023 - Okuma Süresi: 2 Dk.
03 Temmuz, 2023
İletişimde önemli noktalardan birisi de etkin dinlemedir. Etkin dinleme yöntemleri yalnızca ikili ilişkilerde değil birçok alanda yaşamımızı kolaylaştıracaktır. Şimdi etkin dinleme yöntemlerine göz atalım. İyi okumalar!
Dinleme iletişimin en önemli ögelerinden biridir. Dinleme; mesajları algılayabilme, anlayabilme, uyarana tepki verme ve geri bildirimde bulunabilme etkinliğidir. Bireyin anne karnında edinmeye başladığı ilk dil becerisi olarak ömür boyu etkin şekilde kullanılır. Dinleme, iletişim çatışmalarının da ortaya çıkmaması için bireyler arasında önem arz eder.
Karşımızdaki insanla sağlıklı bir iletişim kurabilmemiz, onun bize aktardığı bilgi ve mesajları anlamamız için dinlememiz gereklidir. Dinleme becerisi; kişisel ve sosyal hayatımızda, aile içi iletişimimizde, arkadaş ilişkilerimizde, iş ve okul hayatındaki başarılarımızı da olumlu yönde etkileyebilmektedir. Bu becerinin artması iletişim niteliğini de artırır.
İletişim içinde karşımızdaki insanı dinlerken ilk olarak zihnimizi başka düşünce ve uğraşlarla meşgul etmemeliyiz, kendimizi konuşan kişinin söylediklerini anlamaya hazırlamalıyız, konuşmacıyla göz teması kurarak onu dinlediğimizi belli etmeliyiz. Konuşmacının anlattığı konuya konsantre olmalıyız. Baş sallama, soru sorma, konuyu özetleme, konuşulanlara bir şeyler ekleme gibi dinlediğimizi onaylama davranışlarında bulunmalıyız.
Konuya ilişkin değerlendirme ve soru sorma işleminden önce iletinin tamamlandığından emin olmalıyız. Hemen sonuca varmamalıyız, karşımızdaki kişiye karşı önyargılı olmamalıyız. Konuşmacının anlattığı şeyler hakkında tahminde bulunmamalıyız çünkü konuşmacıya karşı bir yargı geliştiririz ve dinleme odağımızı kaybederiz. Konuşmacıyı dinlerken sabırlı olmalıyız. Konuşmacının anlattıklarına aşırı tepki vermemeliyiz. Yargılama yapmadan ve tepki vermeden önce bir kez daha düşünmeliyiz.
Konuşmacıya sözünü tamamlaması için fırsat tanımalıyız, iletiye ve konuşmacıya yönelik olumsuz davranışlardan ve müdahalelerden kaçınmalıyız. Her zaman yeni bilgilere açık olmalıyız. Dinlemede bulunurken aynı zamanda konuşmacının beden diline, yüz (jest-mimik) ifadelerine dikkat etmeliyiz.
Etkin ve doğru dinlemek için dikkat dağıtıcı ögelerden uzak durmalıyız. Kendimizi kontrol altında tutmalıyız. Anlamadığımız konularda yorum yapmaktan ziyade soru sormayı tercih etmeliyiz. İyi bir dinleyici olmak için söylenenlerin ana hatlarını anlamaya çalışmalıyız. Bir atasözü vardır ki "İki dinleyip bir konuşmalıyız.". Bunu uygulamaya geçirmekte fayda olacaktır.
“Konuşmak bir ihtiyaç, dinlemek bir sanattır.”
GOETHE
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.