Ertelemeyi Erteleme Zamanı

Yaşam Tarzı - 24 Ocak, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.

24 Ocak, 2022

Ertelemeyi Erteleme Zamanı
Kredi: cottonbro adlı kişinin Pexels'daki fotoğrafı

Bir süredir erteleme hastalığı üzerine yazı yazmak istiyor, ancak haftalardır yazamıyordum çünkü erteliyordum :) Bu kısır döngüden bir an önce çıkarak sizin için erteleme hastalığının sebeplerini ve çözüm önerilerini derledim. Keyifli okumalar!

Gün içinde ne kadar çok şey ertelediğinizin farkında mısınız? Aklımıza birtakım fikirler geliyor, bunları gerçekleştirmek istiyoruz ama bir engel çıkıyor mutlaka değil mi? Ya vakit bulamıyoruz ya da yapacak daha önemli bir işimiz oluyor ve hikayenin sonu şuraya varıyor: "Neyse bunu sonra yaparım."

İşte bu durum psikolojide "procrastination" olarak adlandırılıyor. Dilimize İngilizceden “erteleme”, “savsaklama”, “ağırdan alma” şekillerinde çevrilmiştir. Burada şunun altını çizmek istiyorum ki ertelemek tembellik değildir. Erteleyiciler genellikle bir şeyleri yapmayı ertelerler, onları son ana bırakırlar ve hatta bazen zamanlarını duvara bakarak geçirirler. Tembel insanlar, basitçe hiçbir şey yapmaz ve bundan rahatsızlık duymazlar. Erteleyiciler ise gerçekten bir şeyler yapma arzusuna sahiptirler ancak kendilerini başlamaya zorlayamazlar.

Ertelememizin Başlıca Sebepleri

Bu konu hakkında araştırma yaparken en çok şaşırdığım nokta erteleme alışkanlığımızın sebepleriydi. Bilinçaltımızda yatan motivasyon eksikliği, başarısızlık korkusu, mükemmelliyetçilik gibi duygular yapmamız gerekenlerden kaçmamıza ve ertelemeyi tercih etmemize sebep oluyor. Yapılan bir araştırma gösteriyor ki insanlar en çok başarısızlık korkusu sebebiyle erteliyor. Yani başarısız olmak yerine o işe hiç başlamamayı tercih ediyoruz. Halbuki yapmamak zaten bir başarısızlıktır. Ve hayatı anlamlı kılan başarısızlıklarımızdır. 

"Biz tereddüt ederek ve erteleyerek zamanımızı boşa harcarken, hayat akıp gidiyor." 

-- Seneca

 

Çözüm Önerileri

  1. Ne yapıyor olduğunuzu kendinize sık sık hatırlatın: Örneğin; yemek yaparken internetten bir tarif bakıp daha güzel yapmak isterken (mükemmeliyetçi yapı) kendinizi instagram story'lerini izlerken bulabilirsiniz. Çözüm için kendinize “Ben yemek yapıyorum ve şu an bu videoları izlemeye ihtiyacım var mı?" şeklinde telkinlerde bulunabilirsiniz.

  2. O işi kendinize göre ayarlayın : Her insanın verimli olduğu zaman dilimi farklıdır. En verimli olduğunuz anı keşfedin ve bu zaman diliminde çalışmayı deneyin. 

  3. İşleri Pareto İlkesi ( 80/20 kuralı)’ ne göre yapmaya çalışın: Yapacağınız veya yaptığınız şeyin %80’i bitince yayınlayın, olmuş kabul edin. Kalan 20’yi geri bildirimlere veya gördüğünüz eksiklere göre tamamlarsınız.

  4. Büyük hedefleri küçük hedeflere bölün : Örneğin 300 sayfalık bir kitaptan sorumlu olduğunuz bir ödeviniz var ve önünüzde 3 gün var. Günlük 100 sayfaya bölüp, o günün saatlerine göre de daha küçük parçalara bölün.

  5. İş zor geliyorsa en kolay kısmından başlayın: Başlamak bitirmenin yarısı ise o yarısına zorlanmadan geçmek için iyi bir adım kısa ve kolay olan adımdır.

  6. Günlük düzenli yürüyüşler yapın: Yürüyüşün gücünü hafife almayın. 

  7. Pomodoro Tekniği: Francesco Cirillo tarafından 80’lerin sonunda geliştirilen bir tekniktir pomodoro. Bu teknikte çalışma, zaman aralıklarına bölünmekte ve verimliliğin arttırılması amaçlanmaktadır. (25 dakika iş, 5 dakika mola) Günümüzde oldukça popüler olan bu teknik için telefonunuza indirebileceğiniz aplikasyonlar da mevcut. Ertelemeden indirin :)

  8. Venn Diyagramı Çizin: General Electric’in Pazarlama Müdürü Beth Comstock, büyük işlere girişmeden evvel nereden başlaması gerektiğine karar vermek için Venn Diyagramları çizermiş. Bunun içinse 3 tane çember çizip 1. çembere “yapması gerekenleri”, 2. çembere “yapmayı sevdiklerini” 3. çembere ise “yapmaktan nefret ettiklerini” başlıklar halinde yazıp, işin alt maddelerini bu tabloya yerleştirip, “yapması gerekenler” ve “ yapmayı sevdikleri” kümelerinde kesişen şeylerle işe başlarmış. Sizce de şahane bir fikir değil mi?

  9. Not edin: Gün sonunda yaptığınız şeyleri yazın. Böylece, aslında gün içinde ne kadar çok şey yaptığınızı görecek ve hepsini yapabilecek gücün içinizde olduğuna inancınız artacaktır. 

  10. Kendinize şefkatli davranının: Evet, geçmişte hepimiz bir şeyleri erteledik :) Her ne kadar hatalarımız olsa da kendimize kızarak yeni ertelemelere izin vermemek oldukça önemlidir. Kendinizden vazgeçmeyin ve hemen şimdi başlayın.

 

Hiçbir zaman hiçbir şeye vakit bulamayacaksınız. Eğer zaman istiyorsanız onu yaratmalısınız.

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.