Dünyanın En Ünlü Kişilik Testi: MBTI
Yaşam Tarzı - 19 Eylül, 2022 - Okuma Süresi: 5 Dk.
19 Eylül, 2022
Artık insanlar birbirine burcunu değil de MBTI kişilik tipini soruyor. Özellikle son yıllarda popülerleşen bu test nedir birlikte inceleyelim!
Geçmişten günümüze kadar, insanların kişilik özelliklerine göre farklı sınıflandırmalar yaptığını görüyoruz. Günümüzde ise birçok kişilik testi mevcut. Bunların özellikle son yıllarda en ünlülerinden biri ise Myers-Briggs Type Indıcator (MBTI) yani Myers-Briggs Kişilik Testi. Bazı şirketler, işe alım yaparken bile bu testi uygulamaktadır. Bu test, Katerina Briggs ve kızı Isabel Myers tarafından, psikiyatrist Carl Jung'un karakter analizi çalışmalarından yola çıkılarak oluşturulmuştur. Myers-Briggs kişilik testi, kişiliği dört farklı boyutta ele almıştır. Her boyutta ise iki zıt uç bulunmaktadır. Bu boyutlardan birincisi, enerjinizin kaynağı. Yani enerjinizi daha çok dış dünyadan mı yoksa kendi iç dünyanızdan mı aldığınız. Bu boyuta göre insanları dışa dönük-içe dönük olarak iki uçta ele alıyor. İkinci boyut, dünyayı nasıl algılıyor olduğunuzla ilgili boyut. Bazıları dünyayı daha çok duyusal olarak algılarken bazıları daha çok sezgisel olarak algılar. Üçüncü boyut ise karar alma boyutudur. Bu boyut, nasıl karar verdiğimizi ele alıyor. Bazıları düşünsel olarak karar alırken bazıları duygusal olarak karar alırlar. Dördüncü ve son boyut ise dış dünyayla olan ilişkimiz. Bu boyut, dış dünya ile ilişkimizi ve hayatımızı nasıl düzenlediğimizi ele alıyor. Bu boyuta göre bazıları yargısal, bazıları algısal gruptadır.
Myers-Briggs kişilik testi kişiliğin az önce bahsettiğimiz dört farklı boyutunun her birinde hangi uca daha yakın olduğumuza göre belirlenen harf kombinasyonlarıyla ifade edilen bir kişilik testidir. Kişilik tipi kısaltmasındaki ilk harf, içe dönüklüğü ya da dışa dönüklüğü, ikinci harf algısallığı ya da sezgiselliği, üçüncü harf duygusallığı ya da düşünselliği, dördüncü harf ise algısallığı ya da yargısallığı temsil etmektedir. Mesela dışa dönük (E), içe dönük (I), duyusal (S), sezgisel (N), düşünsel (T), duygusal (F), yargısal (J), algısal (P) harfleri ile temsil edilmektedir. Test sonucunda oluşan bu sekiz harfin kombinasyonu ile toplamda 16 farklı kişilik tipi oluşmaktadır. Örneğin dışa dönük (E), dünyayı sezgisel algılayan (N), duygusal olarak karar veren (F), dış dünyayla olan ilişkisi algısal (P) olan birinin MBTI kişilik tipinin kısaltması ENFP'dir.
E tamam da bu 16 kişilik tipini anlatmayacak mısın dediğinizi duyar gibiyim. Hazırsanız bu 16 kişilik tipinin genel özelliklerini inceleyelim!
1) ENTP (Tartışmacı)
Bilgili, çabuk düşünebilen, orijinal, karizmatik, enerjik, yenilikçidirler. Çözüm yolu bulmak için sorunları her açıdan analiz etmeyi severler.
2) INTP (Mantıkçı)
Analitik, özgün, meraklı, sorgulayıcıdırlar. Farklı fikirlere açıktırlar.
3) INFP (Arabulucu)
Yaratıcı, hayalperest, duyarlı, idealist, empatik, cömert, açık fikirlidirler. Hayal güçleri kuvvetlidir.
4) ENFP (Kampanyacı)
Özgür ruhlu, umutlu, iyi niyetli, meraklı, duyarlı, neşelidirler. İletişim becerileri oldukça güçlüdür.
5) INFJ (Savunucu)
Dünyada en nadir görülen kişilik tipi olarak bilinirler. İlkeli, idealist, yaratıcı, yardımsever, anlayışlı, empatiktirler. Empati yetenekleri oldukça yüksektir.
6) ISTJ (Lojistikçi)
Sorumluluk sahibi, dürüst, düzenli, pratik, planlıdırlar. İradeleri güçlüdür, öğrenmeyi severler.
7) ENFJ (Baş Kahraman)
Açık fikirli, düşünceli, idealist, duyarlı, lider ruhlu, ilham vericidirler.
8) ENTJ (Komutan)
Özgüvenli, enerjik, güçlü iradeli, ilham vericidirler. Stratejik düşünebilirler. Verimliliğe önem verirler.
9) ISFJ (Savunmacı)
İyi bir gözlemci, destekleyici, çalışkan, sadık, sorumluluk sahibi, alçakgönüllü, analitiktirler. Pratik beceriler kuvvetlidir. Sevdiklerini çok önemserler, desteklerini esirgemezler.
10) ISFP (Maceracı)
Yaratıcı, başkalarına karşı duyarlı, rahat, sıcakkanlı, meraklı, özgür ruhludurlar. Anı yaşamayı severler. Sanatsal yönleri kuvvetlidir.
11) ESTJ (Yönetici)
Sadık, sabırlı, dürüst, düzenli, güçlü iradelidirler. Organizatörlük yetenekleri yüksektir. Adından da anlaşılacağı üzere lider ruhludurlar.
12) ESFJ (Konsolos)
Misafirperver, sadık, cömert, sorumluluk sahibidirler. Görgü kurallarını önemserler. Başkalarıyla bağ kurmakta iyidirler. Pratik becerileri yüksektir.
13) ESTP (Girişimci)
Cesur, akılcı, algısal, pratik, orijinal, gerçekçi, girişken, risk alabilen, lider ruhludurlar. Sosyal becerileri oldukça güçlüdür.
14) INTJ (Mimar)
Bilgili, bağımsız, akılcı, kararlı, meraklı, özgündürler.
15) ESFP (Eğlendirici)
Cesur, anı yaşayan, eğlenceli, sosyal becerileri kuvvetli, esprilidirler. En basit şeylerden bile keyif alabilirler. Başkalarına karşı duyarlıdırlar.
16) ISTP (Becerikli)
İyimser, enerjik, rahat, pratik, yaratıcıdırlar. Kriz yönetmekte oldukça iyidirler.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.