Doğa Dostu Bir Yaşam Şekli:Veganlık
Yaşam Tarzı - 25 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.
25 Ocak, 2021
Son zamanlarda veganlık kavramını sıkça duyar olduk. Çoğumuzun hayat tarzından tamamen farklı olan ve aslında sadece beslenmeyi hedef almayan, bir yaşam şekli olan veganlığı yakından inceleyelim istedik.
Bitki kaynaklı beslenme çok yeni bir kavram olmamakla beraber günümüzde sosyal medyanın gücüyle her şey daha da geniş kitlelere yayılarak nâmından çokça bahsettiriyor. Veganlık temel anlamıyla hayvan kökenli gıdaları tüketmemek olarak bilinse de özünde hayvansal herhangi bir ürünü kullanmamayı amaçlıyor. Yani işin aslı sadece beslenmemizi değil hayat şeklimizi değiştirmekten geçiyor. Sadece hayvan eti tüketmeyi reddetmenin (vejetaryenliğin) yanı sıra hayvsansal kökenli ürünleri de (yumurta,süt,yoğurt,bal) tüketmeyi reddeden bu hayat görüşünü anladık fakat kullanımına karşı olunan diğer hayvansal ürünler nelerdir? Bu durum kısaca; Kullandığımız kişisel bakım malzemelerinden tutun da hayatımıza entegre ettiğimiz çoğu ürünün hayvan sömürüsünden uzak veyahut hayvansal içerik bulundurmayan ürünler olmasını tercih etmektir. Veganlığın kurucularından olan Donald Watson veganlığı şu şekilde tanımlamıştır: “Veganlık hayvanlar alemine dair sömürü ve zulmün tüm biçimlerini dışlamanın ve yaşamı gözetmenin yoludur. Et, balık, kümes hayvanı, yumurta, bal, hayvansal süt ve türevlerini dışlayıp bitkiler aleminin ürünleriyle yaşamayı ve tamamen ya da kısmen hayvanlardan üretilen tüm ticari malların alternatiflerini kullanmak şeklinde pratiğe dökülür." Bu söze dayanarak farkediyoruz ki veganizmin temelinde beslenme şeklini bitkisel kaynaklara dayandırmak varken günlük hayatımızda kullandığımız hayvansal kaynaklı ürünlerin kullanımı kişisel tercihe kalmıştır. Yani veganlar hayvansal ürünleri kullanma konusunda kısıtlamaya gidebilirken tamamen bitkisel kaynaklı ürünleri kullanmaya da geçebilirler. Günümüzde bitkisel kaynaklı ürünlerin teyidini kolaylaştırmak için birçok yol vardır. Ürünlerin çeriklerini analiz etmek bunlardan en basiti olsa da dünya çapında kabul görmüş, vegan ve vejetaryen ürün ve hizmetleri etiketlemek için kullanılan bir sembol vardır. Bu sembolün adı V-Label etiketidir.
Vegan ve vejetaryen ürünlerde görebileceğimiz V-Label sertifikası.
Çoğu vegan, yaşam tarzını bitkisel odaklı hale getirdikten sonra sağlığında genel anlamıyla olumlu gelişmeler fark ettiğini söylüyor. Bilinenin aksine vegan olarak da zengin çeşitliliğe sahip öğünler geçirmek mümkün. Bitki bazlı beslenmenin besin yetersizliğinden ortaya çıkan hastalıklara sebep olması düşük bir ihtimal olduğu kadar sağlığı olumsuz etkilemesi de imkansıza yakın fakat bilinçsizce vegan hayata atılmış bir kişinin öğünlerini düzgün seçememesinden dolayı besin yetersizliği ortaya çıkabilir. Bu sebepten veganlığı hayatınıza entegre etmeden önce kapsamlı bir araştırma yapmak ve besinler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya çalışmak en doğrusu olacaktır.
2009'da gerçekleşen bir iklim yürüyüşünde veganlığa çağrı yapan göstericiler.
Veganlık hakkında bilgi edinmeye çalışırken yabancı birçok kaynak bulmak mümkün. Türkiye'de ise yavaş yavaş bilgi sahibi olunmaya başlanmış bir yaşam şekli. Fakat Türkiye'de de bu yaşam tarzını benimsemiş ve insanlara bu konu hakkında bilgilendirici içerikler üreten veganların sayısı da azımsanamayacak kadar fazla. Özellikle yıllardır vegan yaşam tarzını benimsemiş bir doktordan bahsetmek istiyorum; Dr. Murat Kınıkoğlu. Kendisi Kardiyolog-Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı. Bitki temelli beslenme ve yaşam serüvenini anlattığı bir youtube kanalı var. ''Vegan Beslenme'' ve ''Vegan Sağlık'' adında veganlıkla ilgili iki kitabını da bulmak mümkün. Bitki temelli beslenme, sağlıkla birebir ilgili bir konu olduğu için veganlığı merak etmiyorsanız dahi YouTube içeriklerine göz atmanızı veya kitaplarını incelemenizi tavsiye ederim.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.