Detoks Endüstrsi Doğru mu?
Yaşam Tarzı - 12 Temmuz, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
12 Temmuz, 2021
Popüler detoks diyetleri, toksinlerin yok edilmesini ve kilo kaybını kolaylaştırdığını böylece sağlığı desteklediğini iddia ederler. Yazımda bu diyetlerinin neleri içerdiğini, etkili olup olmadıklarını ve bir tehlike oluşturup oluşturmadıklarını beraber inceleyelim.
Toksinleri vücudunuzdan atmak kulağa harika bir fikir gibi geliyor. Kim vücudunu kirletici maddelerden ve kirletici maddelerden arındırmak istemez? Bugün birçok insan vücutlarını detoks etmeye yardımcı olmak için “detox endüstrisi”ne yöneliyor. Çevrenizde limonlu su içerek zayıflamaya çalışan kişileri görmüşsünüzdür ancak sözde "limon detoksu " diyetlerinin vücudunuzu gerekli besinlerden mahrum bırakmaktan başka gerçek bir amaca hizmet etmediği bilinmektedir. Suyu limonla demlemek, detoksifikasyon yeteneğini artırmaz. Sade su yerine limon suyunun tadını seviyorsanız, bu daha fazla su içmenin iyi bir yolu olur.
Son zamanlarda artan sanayileşme ile birlikte farklı kimyasallar ve ağır metaller havayı ve suyu kirleterek gıdaları kirletmekte ve sağlığı etkilemektedir. Detoks diyeti, toksinlerin atılmasını ve kilo kaybını teşvik etmek, böylece sağlığı iyileştirmek ve yaşam kalitesini iyileştirmek için popüler bir strateji haline geldi. Tipik olarak, detoks diyetleri tek bir meyve, sebze veya içecekten (çay, sirke, limon suyu, tuzlu su veya mikro besinlerle karıştırılmış içecekler) oluşan kalorisi kısıtlı diyetlerdir.
Bazı insanlar detox diyetleri sırasında ve sonrasında daha zinde ve enerjik hissettiklerini bildiriyor. Bunun psikolojik olduğu düşünülüyor. Sonuçta vücudumuz toksinleri ücretsiz olarak yapıyor bu işlemin aynısı gibi lanse edilen detoxlara para harcamak hiç de mantıklı görünmüyor. Vücudunuzun karaciğer, böbrekler, sindirim sistemi, cilt ve akciğerleri toksinleri yok eden organlarımızdır. İnternetteki söylenenlere göre arınmak ve kilo vermek için ihtiyacınız olan şey hızlı bir detoxtur. Ancak bu diyetler -baştan çıkarıcı olsalar da- vücudunuzun kendi yüksek verimli detoksifikasyon sistemine sahip olması nedeniyle gerekli değildir.
Detoks diyetleri bağlamında "toksin" terimi üstün körü bir şekilde tanımlanmıştır. Genellikle sağlığı olumsuz etkileyen kirleticiler, sentetik kimyasallar, ağır metaller ve işlenmiş gıdaları içerir. Detoks endüstrisi patlama yaşıyor olsa da, bu diyetlerin kullanımını destekleyen çok az klinik kanıt var. Bir avuç klinik çalışma, ticari detoks diyetlerinin karaciğer detoksifikasyonunu arttırdığını ve vücuttaki kalıcı organik kirleticileri ortadan kaldırdığını göstermiştir, ancak bu çalışmalar güvenilir değildir. Detoks diyeti, toksinlerin atılmasına ve kilo yönetimine yardımcı olan popüler bir diyet stratejisi olarak bilinir. Bu diyet çeşitli sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar, kabuklu yemişler ve bitkisel besinler dahil olmak üzere organik bitki bazlı diyetlere dayalı sağlıklı bir öğün olarak tasarlanmıştır.
Birkaç detoks diyeti oruç tutmayı veya ciddi kalori kısıtlamasını önerir. Kısa süreli açlık ve sınırlı kalori alımı; yorgunluk, sinirlilik ve ağız kokusuna neden olabilir.
Uzun süreli açlık, enerji, vitamin ve mineral eksikliklerinin yanı sıra elektrolit dengesizliği ve hatta ölümle sonuçlanabilir.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.