Çağımızın Problemi: Erteleme Hastalığı

Yaşam Tarzı - 15 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

15 Mart, 2021

Çağımızın Problemi: Erteleme Hastalığı

Siz de sürekli işlerinizi erteliyor musunuz? Ya da sürekli yapmanız gerekenleri 'Sonra yaparım' , 'Zaten daha vaktim var' gibi sözler söyleyerek yarına, ertesi güne veya son dakikaya kadar bırakıyor musunuz? Eğer cevabınız evet ise siz de bizdensiniz ve yalnız değilsiniz. Her defasında son dakikaya iş bırakarak kendimizi mutlaka strese sokmayı nasıl başarıyoruz? Hem de bir dahakine olmayacak dememize rağmen? Bu yazıyı da okumayı ertelemeyin ve gelin bunu neden yapıyoruz bir inceleyelim!

BİR DEĞİL BİRÇOK NEDENİ OLABİLİR !

Gün boyu çok fazla vaktiniz olduğu halde sürekli kronik bir şekilde işlerinizi ertelediğinizi düşünüyorsanız ya da ortada hiçbir sebep yokken sürekli yapacaklarınızdan kaçıyorsanız kabul edin siz de erteleme problemi yaşayanlardansınız. Öncelikle bu durumdan çok rahatsızsanız ve bu durum sizi sürekli strese sokmasına rağmen ertelemek sizin için bir alışkanlık haline geldiyse bilmeniz gereken ilk şey bu durumu yalnız sizin yaşamadığınız olması gerekir. Ertelemenizin pek çok büyük küçük farklı çeşitlerde nedeni olabilir. Siz sadece yaptığınız işten sıkılmış olabilirsiniz, motivasyonunuz eksik olabilir, kendinize yeterli vakit ayıramamış olabilirsiniz, yaptığınız iş aşırı tekrara düşmüş olabilir ya da sadece duygusal olarak yoğun bir dönemde geçiyor olabilirsiniz. Bunun gibi gibi birçok durum sayılabilir ya da bundan çok daha farklı zihninizin derinliklerin de gerçekleşen bir durum da olabilir. Küçüklüğünüzde yaşadığınız bir olay, aşırı mükemmeliyetçilik, yetiştiğiniz çevrenin aşırı baskın ve disiplinli bir çevre olması gibi daha psikolojik sebeplere de dayanabilir. Peki bu durum daha da ilerlerse ertelemenin gerçekten bir hastalık olabileceğini biliyor muydunuz ? Bu erteleme durumu aşırı ilerledikçe Procrastination denilen hastalık adını alıyor.

 

 

Çağımızın Problemi: Erteleme Hastalığı

 

ERTELEMEYİ BİLE ERTELİYORUM PEKİ ŞİMDİ NE YAPMALIYIM ?

Tabii ki ödevlerinizi son güne bırakmanız, sürekli diyetinizi pazartesi günlerine ertelemeniz, spora başlamak isteyip hiçbir zaman başlayamamanızın sizin bu hastalığı sahip olduğunuz anlamına gelmiyor. Yukarıda da yazdığım gibi pek çok neden sizi bu noktaya itiyor olabilir. Belki de sadece süper üşengeç bir insansınız bilemeyiz.smiley Ama bu durumdan kurtulmak için en azından bir şeyler yapmak istiyorum diyorsanız uzmanların söylediklerine göre yapılabilecek şeyler şu şekilde sıralanıyor:

  • Uzmanlara göre öncelikle yapmamız gereken bu durumu kabullenmek.
  • Ortam da o işi yapmanızı engelleyen, konsantrasyonunuzu bozan etkenleri ortadan kaldırmak.
  • Sizin günlük hayatına uygun, gerçekçi ve gözünü korkmayacak planlamalar ya da en azından iş bölümleri yapmak.
  • Zaman yönetimi yapmaya çalışmak.
  • Sorunun kaynağını bulmak.
  • Kendinizi motive etmek.
  • Ya da artık burum sizi çok rahatsız ediyorsa bir profesyonele danışmak.

 

Putting off til tomorrow...

 

Yukarıda saydığımız birkaç maddeyi deneyerek bir şeyleri değiştirmeye çalışabilirsiniz.Sonuçta unutmayın her şey kafanız da bitiyor ve geçip giden yine sizin zamanınız. Sonrasında da ertelemekten kaynaklı yine ufak çaplı stresler yaşamak hoş olmayabiliyor. Ki bu da sizi kısır döngüye tekrar sokabiliyor. Bu da hiç bitmeyen erteleme durumu yaşamanıza sebep oluyor. Kişisel olarak da yazabileceğim şey ise herkesin başına gelip aşırı abartılmaması gereken bir durum olduğu. Zaman zaman bazen insanın hiçbir şey yapmak istememesi, aşırı bunalmışlık yaşaması ya da bazen bir nedenini bile bulamadığımız zamanlar bile olabiliyor. Ve bunu yalnız sizin yaşamayıp kendinizi sıkıştırmamanız gerektiğine inanıyorum. O yüzden kişisel tavsiyem kendinizi hazır hissettiğiniz de o motivasyonla başlamanız olacaktır. Ayrıca Barış Özcan'ın şuraya bırakacağım linkinde de bu konuyla ilgili çok güzel bir videosu var bunu da izlemenizi öneririm. (https://www.youtube.com/watch?v=oN_8J6W8iJE ) Yazımı da bu konuyla ilgili çok sevdiğim bir sözle bitirmek istiyorum : 

'KEYİF ALARAK BOŞA GEÇİRDİĞİN ZAMAN BOŞA GEÇMİŞ ZAMAN DEĞİLDİR.'

                                                                                             Marthe Troly Curtin

 

 

 

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.