Bu da mı Fobi?
Yaşam Tarzı - 06 Haziran, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
06 Haziran, 2022
Hiç duymadığınız, duyunca şaşıracağınız bazı fobileri sizin için derledim. Merak ettikleriniz için tıklayın!
İlginç fobileri anlatmaya başlamadan önce fobi nedir, biraz bundan bahsedelim! Fobi, genel tanımı ile bir şeye duyulan aşırı korkunun gündelik hayatı etkilemesidir.
Hepimiz karanlık fobisi, kapalı alan fobisi, yükseklik fobisi, köpek fobisi gibi fobileri duymuşuzdur. Peki ya ksantofobiyi duydunuz mu? Ksantofobi, sarı renk fobisidir. Bu fobiye sahip kişiler hem güneş, sarı renkli eşyalar, sarı çiçekler gibi sarı renkli her şeyden ve hatta sarı kelimesinden bile korkarlar.
Bir diğer bahsetmek istediğim fobi ise hipnofobi. Bu fobiye sahip insanlar ise uyumaktan korkarlar. Uyuduklarında kabuslar görerek uyanır, gündüzleri de canlı kabuslar görürler ve çoğu zaman bu gibi semptomlarla karşılaşmamak için uyumazlar. Yazacağım fobiler arasında en zor fobi bu olabilir. İnsan uyumadan nasıl yaşayabilir?
Bir diğer fobi ise koulrofobi, palyaçolara duyulan korku. Evet doğru okudunuz palyaçolara duyulan korku. İnsan palyaçodan neden korkar dediğinizi duyar gibiyim ama bu korkunun insanlar üzerinde ciddi etkilerini okuyunca siz de palyaçodan korkabilirsiniz. Koulrofobiye sahip insanlar palyaço gördüklerinde titremeye, hızlı nefes alıp vermeye başlar. Hatta nefes kesilmesi yaşayanlar olabilir. Bağırma, kusma gibi refleksif davranışlar sergileyebilirler. Bu fobiye sahip kişileri palyaçolarla iletişime zorlamanın çevreye karşı güvenini ciddi anlamda zedelediği de bilinmektedir.
Nelofobiye sahip insanlar ise cam ve camın kırılmasından korkarlar. Genellikler cam bardak, tabak kullanmazlar. Bu fobinin sebebi genelde travmatiktir. Yani trafik kazası, birinin pencereden düşmesi gibi sebeplere bağlı olarak oluşabilir. Bu fobide de camla temas eden insanlarda kalp çarpıntısı mide bulantısı, bayılma gibi fizyolojik semptomlar görülebilir.
Evet yukarıda bana ilginç gelen fobileri yazdım ama daha binlerce fobi var. Peki, bu fobiler neden oluşur? Nedenlerin en başında yaşanmışlık yani travma gelir. Bunun yanında kişiden kişiye değişmekle birlikte yoğun kaygı, stresli yaşam koşulları, genetik faktörler etkili olmaktadır. Fobilerin genelde erkeklerden çok kadınlarda ortaya çıkmasından yola çıkarak kişilikle de alakalı olduğunu söyleyebiliriz.
Fobilerden bahsettik peki bu fobilerin tedavisi yok mu? Elbette var. Fobinin derecesine göre, maruz bırakma tekniği, bilişsel davranışçı terapi, duyarsızlaştırma tekniği gibi psikoterapi tedavi ile hem de antidepresan gibi ilaç tedavisi ile fobilerden kurtulmak mümkün.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.