Atıkları Yönetmeye Evinde Başla

Yaşam Tarzı - 28 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 3 Dk.

28 Aralık, 2020

Atıkları Yönetmeye Evinde Başla

Günlük hayatta kullandığımız plastik, cam, kağıt, metal gibi geri dönüştürülebilir malzemelerin atıkları veya atık yağ gibi maddeleri doğru yerlere iletebilmemiz toplumumuzun kalkınmasına yarar sağlayacaktır. Atığını geri kazanan ve kaynaklarına sahip çıkan insanlar, geleceğe önem verenlerdir ve bizlerin güzel bir geleceğe sahip olması hayattaki en önemli haklarımızdandır.

Yazının başlığından da anlaşılacağı üzere; tükettiğimiz paket gıdalar, elektronik eşyalar ve evlerimizdeki enerji kullanımı gibi durumlar en nihayetinde bizlere atık olarak geri dönmektedir. Açıkça görüldüğü üzere de bu atıkların doğaya direkt olarak atılması büyük bir sorun teşkil etmektedir. Belki çoğumuz çöplerimizi poşetleyerek çöpe atmanın yeterli olduğunu düşünebiliriz fakat atıklarımızın yönetimi konusunda bizlere düşen büyük bir pay var. Günümüz dünyasında tüketimin bu kadar fazla olması, ihtiyaçlarımızın gerekli olup olmadığını da sorgulamayı beraberinde getiriyor.

Örneğin evimize aldığımız yağ, kağıt havlu, maske, pet şişe, piller vb. gibi materyallerin ne şartlar altında üretildiğini ve bu maddelerin tüketiminden/kullanımından sonra ne şekilde bertaraf edilmesi gerektiğini biliyor muyuz? Kısaca söylemek gerekirse yukarıda saydığımız gibi daha birçok ürün mevcut ve bunların tüketimi ne kadar kolaysa atık haline geldikten sonra geri dönüştürülmesi de bir o kadar zor.

Atıkları Yönetmeye Evinde Başla

Geri dönüşüme nasıl evde başlarız sorusuna gelirsek şöyle özetleyebiliriz. Öncelikle tüketim oranlarımızı düşürmemiz gerekir. Örneğin plastik eşyalar, kullan at eşyalar yerine daha sağlıklı mesela cam, metal gibi ürünleri kullanabiliriz. Bu durum daha ilk baştan plastik atık azaltılışını sağlamış oluruz. Bir takım ekonomik şartlardan dolayı bu imkanı bulamayanlar ise plastik ürünleri kullanıp işleri bittikten sonra ayrı bir poşet içerisinde muhafaza edebilir. Muhafaza edilen atıklar bulunduğumuz yerdeki belediye, muhtarlıklar vb. aracılığı ile atık kutularında depolanabilme şansına sahiptir ayrıca geri dönüşüm noktalarına da bizzat kendimiz atabiliriz. Kullandıktan sonra geri dönüşüme katkı sağlayan maddeler tabi ki sadece plastik değil. Kağıt, cam, metal, tahta gibi materyaller dahi geri dönüştürülebilir olduklarından dolayı, diğer atıklarla aynı  çöp torbasına konulmaması gerekir. Bu saydığım geri dönüştürülme şansına sahip atıkları diğer çöplerinizden ayırarak atmaya başlamak evlerimizde yapabileceğimiz en büyük atık yönetimi uygulamasıdır. Eğer biz bunları daha evde iken ayrıştırabilir ve bu çöpleri geri dönüşüm konteynerlerine atarak ilgili makamlara yardımcı olabilirsek, doğaya büyük bir katkımızın olduğunu da gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz.

Bunlara ek bir diğer sorun ise atık sıvı yağlardan kaynaklanmakta. Kullanılmış bu yağları direkt olarak lavabolardan dökmek geri alınamayacak büyük kirliliklere sebep olmakta. Özellikle su kaynaklarımızın azaldığı ve suyun her canlının temel ihtiyacı olduğu göz önüne alındığında kaynaklarımızı doğru kullanmamızın önemini daha iyi kavrıyoruz. En azından kullanılan atık yağları 1'er hafta biriktirip sonrasında yaşadığınız yerdeki atık yağ kutularına veya muhtarlıklara teslim ederseniz bu bile su kaynaklarımıza sizler tarafından bir armağan olacaktır.

Atıkları Yönetmeye Evinde Başla

 

Bu bağlamda atıklarımızı yönetmeye ve bunları geri kazanmaya evde başlarsak sonuç olarak hepimiz, en önemlisi de kaynaklarımız ve yaşadığımız dünya açısından sürdürülebilir bir yaklaşım sergilenmiş olacaktır. 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.