Akne Hakkında Bilinmeyenler - AkneninGörünmeyenYüzü
Yaşam Tarzı - 22 Kasım, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.
22 Kasım, 2021
Cilt sağlığınızı önemsiyor musunuz? Peki cilt problemlerimizle başa çıkma yöntemlerimiz doğru mu? Bu yazımda hemen hemen hepimizin yaşadığı ve rahatsız olduğu cilt problemi olan aknelerden bahsedeceğim.
Cildimizde hormonlara, genetiğe, psikolojik faktörlere ve daha fazlasına bağlı olarak cilt problemleriyle karşılaşabiliyoruz. Birçoğumuz bundan rahatsız oluyoruz ve pürüzsüz bir cilde sahip olmayı diliyoruz. Buna sahip olabilmek için de farklı yollara başvuruyoruz. Çeşitli yüz temizleme jelleri, serumlar, nemlendiriciler gibi. Bunlarla çözüme ulaşamayıp doktora başvurduğumuz da çok oluyor. Bu cilt sorunlarından en yaygın olanı hepimizin hayatına ergenlikle beraber giren akne problemidir. Bugün konuşacağımız akne problemiyle ilgili şu sorulara yanıt almaya çalışacağız: Akne nedir? Neden ve nasıl oluşur? Nasıl başa çıkarız? Ne yapmalıyız veya ne yapmamalıyız?
Akne nedir? Nasıl oluşur?
Akne; en çok gençlerde görülen yüz, omuzlar, sırt ve göğüsteki yağ bezlerindeki kıl köklerinin ve yağ bezlerinin (deri altındaki yağ üreten bezlerin) tıkanmasıyla sivilcelere neden olan bir cilt durumudur.
Akne oluşumunun nedenleri:
-
Yüksek hormon seviyesi (Androjen hormonu)
-
Stres
-
Genetik faktörler
-
Bazı ilaçlar
-
Cildin fazla yağ üretmesi
-
Sivilce sıkma, tahriş
-
Kirlilik
-
Ergenlik dönemi, adet döngüsü, hamilelik
Akne Çeşitleri
Açık Komedon – Siyah nokta: Sandığımızın aksine siyah noktalar kir değildir. Gözeneklerde biriken yağ hava ile temas eder ve okside olur. Sonucunda da siyah renge dönüşür. Genellikle yüzün T bölgesinde görünür.
Kapalı Komedon – Beyaz uçlu yağ butonu: Beyaz uçlu yağ butonları cildin altındalar ve küçüktürler. İnce bir tabakanın altında olduğu için yağ hava ile temas etmez ve bu yüzden sebumun doğal rengi korunur.
Papül & Püstül: Papüller, cilt yüzeyine pembe veya kırmızı küçük şişlikler olarak çıkar. Deri altında iltihaplıdır ve ağrıya da neden olabilir. Püstüller, cilt yüzeyinde açıkça görünen şiş ve kırmızı renklidirler. Papüllerden farkı şişlikleri sarı iltihaplı sıvı doludur.
Nodüler Akne & Kistik Akne: Derinin altında şişmiş ve büyük yumrular halinde olurlar. Yumrular iltihapla doludur. İltihaplanma arttıkça ve yayıldıkça ağrısı dokunulmayacak seviyeye gelebilir.
Akne Tedavi Yöntemleri
Her akne aynı şekilde tedavi edilmediği gibi aknelerin uzman hekimler tarafından tedavi edilmesi gerekir. Tedavi şekli ve süresi, kişinin genel sağlık durumu ve yaşına göre, sivilcenin şiddetine ve yaygınlığına göre değişiklik gösterebilir.
Dermatologlar tedavi sürecinde genellikle ilaç tedavisine başvururlar. Bu ilaçların işlevi yağ bezlerinde fazla yağ üretimini azaltmaya, bakterileri ve iltihapları gidermeye yöneliktir.
Akne Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Sıkınca Kurtulmak: Aksine akne sıkıldığı zaman enfeksiyon yayılır ve akneyi büyütmüş olur.
Tek bir nedenden kaynaklı olduğu düşüncesi: Akne oluşumunda hormonlar, genetik faktörler, stres gibi birçok etken vardır.
Akneli cilt sık sık yıkanmalıdır: Yüzü çıplak elle sabah ve akşam toplam iki defa olmak üzere yıkamak yeterlidir. Yüzü sürekli yıkamak ve asit oranı yüksek ürünler kullanmak sivilceleri daha da kötüleştirir.
Makyaj sivilce yapar: Yağsız, hipoalerjenik kozmetik ürünlerin kullanılması daha doğrudur ancak makyaj kesinlikle akne yapar diye bir kural yoktur.
Güneş iyi gelir: Güneş ilk aşamada yağlanmayı baskılasa da uzun süreli temas ölü hücrelerin gözenekleri tıkamasına ve sivilcelerin tetiklenmesine yol açar.
Sadece ergenlik sorunu olarak görülmesi: Çoğunlukla ergenlikte karşımıza çıksa da akne her yaşta karşılaşabileceğimiz bir sorundur.
Sigara ve alkolün akne üzerinde etkisinin olmadığı düşüncesi: Sigara cildin yapısını ve kan dolaşımı üzerinden beslenmesini bozarak akne oluşumuna katkıda bulunur. Alkol ise şeker içeriğine bağlı olarak glisemik indeksi yüksek olduğu için sivilce oluşumunu tetikler.
Diş macunu sürmek sivilceyi geçirir düşüncesi: Diş macunu dişler için üretilmiştir. Yüzün hassas yüzeyleri için içerdiği güçlü kimyasallar cilde çok ciddi zarar verebilir.
Akne birçok çeşidi olan, farklı tedavi şekilleri, çıkış nedenlerine sahip bir cilt problemidir. Akne gibi birçok problemden kurtulmak için yani cildimizin genel sağlığı için bilirkişilere başvurarak onlardan aldığımız tavsiyeler ile birlikte ilerlemeliyiz. Çünkü cildimiz hassas ve bilinçsiz hareketlerimiz bizi daha zor yollara sokabilir. Bu konuda dikkatli olmalıyız.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.