2020'nin Dünyaya Öğrettikleri
Yaşam Tarzı - 18 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.
18 Ocak, 2021
Kredi: Unsplash
İnsan, doğa, hayvan gibi hiç ayrım yapmadan tüm herkesi ve her şeyi etkilediği için 2020 yılı, diğer yıllardan ayrılıyor. Bu sene gerçekten çok nadir görülen olaylar fazlaca gerçekleşti; salgın, savaş, deprem, gök taşı düşmesi… Ancak yaşanılan şey iyi ya da kötü olsun her şeyden bir şey öğrenilir. İşte bu yazıda olan da 2020’nin tüm dünyaya öğrettikleri. Sanmıyorum ki hiç kimse 2020’de “ben bu maddeleri hiç uygulamadım ya da etkilenmedim.” diyecek.
Sağlıkçıların Önemi
Karantina süreci boyunca biz hep bu salgından kaçarken sağlıkçılar her gün hastaneye gidip korktuğumuz virüsle baş ettiler. Mart ayının başlarında ise Küba ve Çin, virüsün ağır seyrettiği İtalya'ya destek olması için doktor gönderdiler. Doktorların görevi hastasıyla ilgilenmektir, evet ama bir insanın ömründen en az 10 seneyi tanımadığı insanları iyileştirmek için geçirmesi kolay bir karar değil üstüne üstlük o insanlardan şiddet görme ihtimali varken ayrıca herhangi bir küresel salgın ya da savaş gibi acil durumda ilk önce onların öne çıkması ve bu sebeple haklarından feragat edilmesi varken. Bu sebeplerle biz dahil tüm dünya bazı günler balkondan alkış ya da ışık destekleriyle sağlık çalışanlarımıza olan minneti göstermeye çalıştık.
Eğitim Şart Okul Değil
Tüm dünyada okullar geçici süreliğine kapandı, eğitim uzaktan devam etti. Bu da bize öğretti ki eğitim her yerde alınabilir. Tıpkı sokratik dönemde olduğu gibi bahçelerde eğitim vermek niye yeni normal olmasın. Ancak zamanla eğitim de bir kalıba sokulduğu için uzaktan eğitim sürecinde belirli okul saatinin olmaması, öğretmenin daimi gözetimi altında olmamak, sınavların ertelenmesi, eğitimin uzaktan olması çoğu öğrencide “okul yok o zaman” kavramını oluşturmuş ilk başlarda, şimdi ise o algının yavaş yavaş kırıldığı da belli.
Sanal Dünyanın Uzak Olmayışı
Yukarıda bahsettiğim eğitimi almak için hepimizin internet, bilgisayar vb. gerekli teçhizata sahip olması gerekti. Bunun gibi online alışverişler, online toplantılar, görüntülü aramalar, sanal oyunlar derken. Telefon, internet, bilgisayar dış dünyayla bağlantımız oldu resmen. Bu pandemi süreci geçer gider belki ama sonuçta sanal dünyanın kolaylığına alıştık bir kere.
Sanatın Evrenselliği
Sofı Tukker, Rita Ora, Jessie J'in de bulunduğu “One World: Together at Home” gibi herkesin karantinada olduğu dönemde pek çok sanatçı hepimize moral olması için ücretsiz online konser verdi ya da enstrüman çalan kişiler balkonlarından insanları neşelendirdi. Balkon konserlerinden de pek çok kişi keyif aldı acaba devamı gelir mi ki?
Yemek Yapmak
Karantinanın ilk dönemlerinde paket servisten bile korkarken hiç yumurta kıramayan insanlar bile ister istemez yumurta kırmayı öğrenmiştir. Aşçı olmuşuzdur demiyorum ama en azından mutfak dünyasının kıyısından köşesinden geçmişizdir. 2020’de Türkiye’de en çok aratılan başlıklarda “ekmek yapımı” olmasından belli.
İnsanın İnsana İhtiyacı
Hem sosyal hem ekonomik hem de psikolojik açıdan aslında hepimizin birbirimize ihtiyacı var. Bu dönemde bazı öğrenci yeri diye tabir edilen yerlerin zor durumda olduğuna, çoğu esnafında iş yapamamaktan ötürü geçim sıkıntısına şahit olundu. Tek başımıza istesek de var olamayız kısaca. Biri alır biri kazanır, biri yapar biri kullanır, biri öğretir biri öğrenir …
Bilimin Gücü
Herkesin umudu laboratuvarlara kapanan bilim insanlarındaydı. Hangi ülkede olursa olsun orada çıkan aşı haberi hemen paylaşılırdı. Ülkemizde de Bilim Kurulu'nun neler dediği ilgiyle takip edildi.
Sağlıklı Beslenme'nin, Hijyen'nin ve Sporun Önemi
Pandemi de neredeyse her doktor tarafından bağışıklığın güçlendirilmesi önerildi. Bu sebeple her birimiz daha çok vücudumuza ve kendimize bakmaya başladık. Daha çok temizliğimize dikkat ettik. Bu dönemde uyku saatimize dikkat etmek bile bir adımdır.
Kişi, İmkanı Olursa Değil İçinden Gelirse Kendini Geliştirir
Aylarca eve kapandığımız dönemde yeni dil öğrenmeye başlayan, sürekli ders çalışan, spor ve diyet yapıp çok zayıflayan insanlar var bununla birlikte tüm dizi filmleri bitiren, sürekli bir şeyler yiyen kısaca o kadar da verimli geçirmeyen insanlarda. Yani başlıkta da belirttiğim gibi imkan değil kişinin içinden gelmesi mühim.
Bize Normal Gelen Şeylerin Güzelliği
Siz de bu süreçte bizim çok sıradan karşıladığımız, normal şeyler bunlar dediğimiz neredeyse her şeyi özlemediniz mi? Arkadaşlarla buluşup bir yerlere gitmeler, sosyal etkinlikler, çıkılan seyahatlerin hepsi güzelmiş Sevdiklerinize korkmadan sarılmakta güzelmiş. Bu güzellikler yokluklarında kıymetini bildiğimiz için her şey normale döndüğünde bize daha da güzel gelecekler. Sonuçta eninde sonunda bitecek bu günler.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.