Yeni Hobi Edinmek İsteyenlere Tavsiye: Polimer Kil
Yaratıcılık - 07 Mart, 2022 - Okuma Süresi: 5 Dk.
07 Mart, 2022
Özellikle karantinanın ilk dönemlerinde yaygınlaşan polimer kil, hayatın her alanında kullanılabilecek çok yönlü bir sanat malzemesidir. Yapısında ince PVC partikülleri ve renk pigmentlerini barındırır. Bu yazımda kil ile bir hobiye başlamak isteyenler için detaylı bir inceleme yaptım. Keyifli okumalar!
POLİMER KİL NEDİR?
Polimer kil, doğal bir kil olmamakla beraber; esnek, hava ile kuruyan, fırınlanan ya da hiç kurumayan olarak üç gruba ayrılan bir yapı malzemesidir. Ayrıca içinde özel hammaddeler bulunan plastik tabanlı insan üretimi bir kildir. Bu kil, çocuklardan prosefyonellere, sanatçılara, hatta film yapımcılarına kadar kullanılmaktadır. Fırınlanabilir özellikle olan killer genellikle hobi alanında kullanılır ve çeşitli takı malzemeleri elde edilir.
POLİMER KİL HAKKINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BAZI DETAYLAR
- Polimer kil yenilebilir bir malzeme değildir. Ev ortamında ve çocuğunuzla birlikte çalışacaksanız çocuğunuzu önceden bu konu hakkında uyarmanız gerekmektedir.
- Bu kil ile hazırladığınız malzemeleri yemek, pişirme ya da saklama kabı olarak kullanmayın. Isı ile temas edecek herhangi bir yerde bulundurmayın.
- Pişirme işleminde asla mikrodalga fırın kullanmayın.
- Pişirme işlemi yaparken mutlaka camı açın ve ortamı havalandırın.
- Çalışmalarınızı temiz, düz ve kuru yerde yapabilirsiniz, bu sizin işinizi kolaylaştıracaktır.
- Polimer kili kullanmadan önce yumuşatmanız gerekmektedir. Bu yüzden kili elinizde 10-15 dakika boyunca yoğurun.
- Hamur üzerinde el izi bırakmak istemiyorsanız plastik cerrahi eldivenlerden kullanabilirsiniz. Bunun dışında ellerinize mısır nişastası ya da pudra sürmenizde aynı görevi görecektir.
ANA VE ARA RENKLER
Polimer kil ile yeni taşınacaksanız eğer ana renkleri almak sizin için çok daha faydalı olacaktır. Ana renk olarak siyah, beyaz, kırmızı, mavi ve sarı killeri birbirleri ile karıştırarak ara renkleri elde edebilirsiniz. Renk karışımında en önemli nokta ise karıştıracağınız renklerden açık renkte olan kilden daha fazla, koyu renkte olandan ise çok daha az miktarda kullanmaktır. İlerleyen zamanlarda çeşitli killeri deneyebilirsiniz. Sedefli, buzlu, simli, transparan, karanlıkta parlayan "glow kil" ve buna benzer onlarca çeşit. Ayrıca renk çeşitliliği sağlamak istiyorsanız polimer killerinize şekil verdikten sonra çeşitli renklere boyayabilirsiniz. Yağlıboya, akrilik boya ya da toz pastel boya kullanılabilir. Hava ile kuruyan killerde kil henüz kurumamış ise çok az boya katılmalıdır çünkü fırınlanan killerin aksine hava ile kuruyanlar boyaya daha hassastır ve fazla boya kullanımı kili olması gerektiğinden çok daha önce sertleştirebilir.
KULLANACAĞINIZ YARDIMCI MALZEMELER
Direkt bu kil ile kullanılan bazı malzemeleri habi dükkanlarında bulabilirsiniz. Ancak daha kolay ve pratik yolları tercih ediyorsanız her evde bulunan birkaç malzeme ile bu açığı kapatabilirsiniz. Uzun kürdanlar boncuk yapımında oldukça kolaylık sağlar. Kili kesmek için ise evde bulunan düz bıçaklardan yardım alabilirsiniz. Şekilli kesen makaslar, renkli simler, boncuklar, cetvel, hobi tutkalı, vernik, fırça vb. gibi yardımcı malzemeleri de çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.
POLİMER KİLLER BİRBİRİNE KARIŞTIRILABİLİR Mİ?
Genellikle killer ister renk değiştirme ister desen verme amacıyla olsun birbirine karıştırılabilir. Mesela Premo'yu diğer killerinizde daha az ağırlık için güçlü bir destek veya Ultra Light olarak kullanabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta ise hava ile kuruyan killer ile fırınlanan killer gibi farklı tiplerdeki killerin birbirine karıştırılmamasıdır.
POLİMER KİL NASIL SAKLANIR?
Polimer killer kendi ambalajında, sıcaktan uzak, serin yerde saklanmalıdır. Fırınlanan kil hava ile kurumaz. Bu killeri saklarken dikkat etmeniz gereken şey temiz bir yerde saklanmasıdır. Ayrıca fırınlanan killer buzdolabında veya derin dondurucuda saklanabilir. Hava ile kuruyan killer ise çalışıldıktan hemen sonra kabına konarak saklanmalıdır. Hafif bir kuruma durumunda eser miktarda su katılarak nemlendirilebilir.
POLİMER KİL GÜVENLİ MİDİR?
Başlıca polimer kil markaları test edilmiş ve belirtildiği şekilde kullanıldığında toksik olmadığı onaylanmıştır. Polimer kili pişirirken yakarsanız, az miktarda tahriş edici buhar yayılabilir, bu durumda odayı havalandırın. Polimer kil birçok alanda güvenilirliğini belgelemiştir ancak genel olarak polimer kil, gıda ile temas eden ürünler yapmak için uygun değildir. Polimer kil bir plastiktir ve bu nedenle hayatımızda kullandığımız diğer plastiklerden çok farklı değildir. Ancak polimer kilin toksik olmadığı test edilip onaylanmış olsa bile her zaman daha dikkatli olmak ve güvenliği elden bırakmamakta fayda vardır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.