Üniversite Hayatında Yeteneklerini Kullanarak Para Kazanmanın Yolları
Yaratıcılık - 21 Eylül, 2020 - Okuma Süresi: 7 Dk.
21 Eylül, 2020
Kredi: Kampüte Ne Var
Üniversite hayatı iyi, hoş ve eğlenceli. Hatta su götürmez bir gerçektir ki, hayattaki en güzel anılar üniversite hayatında yaşananlar oluyor. Arkadaşlıklar, etkinlikler güzel ama işin duygusal tarafı maalesef üzücü. Peki, üniversite hayatında kabiliyetlerini kullanarak da para kazanabilir misin? İyi işçilik ve istikrarlı çalışmayla tabi ki kazanabilirsin. Neler yapabilirsin bir bakalım:
Üniversite hayatı iyi, hoş ve eğlenceli. Hatta su götürmez bir gerçektir ki, hayattaki en güzel anılar üniversite hayatında yaşananlar oluyor. Arkadaşlıklar, etkinlikler güzel ama işin duygusal tarafı maalesef üzücü. Peki, üniversite hayatında kabiliyetlerini kullanarak da para kazanabilir misin? İyi işçilik ve istikrarlı çalışmayla tabi ki kazanabilirsin. Neler yapabilirsin bir bakalım:
1. Instagram mağazası
Sosyal medyada son yılların en büyük mecralarından bir tanesi olan Instagram, adeta bir fırsatlar cenneti. Özgün ve benzersiz olmak, “tarz yaratmak ve kendi çizgisini oluşturmak” herkesin beklentisi. Bunu gerçekleştirmenin en iyi yolu, her yerde satılmayan, butik veya kişiselleştirilmiş ürünler satmak. Defter, poster, kıyafet, hediyelik eşya butiği… Mağazada ne satacağın yeteneklerine ve hedef kitlenin beklentilerine kalmış. Burada ihtiyacın olan küçük bir sermaye. Ürünü kendin üretebilirsen oradan da tasarruf edebilirsin. Instagram hesabını işletme hesabına dönüştürerek küçük bütçelerle reklam yayını yapabilir ve görüntülenmeni artırabilirsin.
2. Blog, Vlog hesap yönetimi
Eğer kendini yeteceğinle ilgili alanda iddialı buluyorsan ve sürekli olarak içerikler üretebilirsen şans yüzüne gülebilir. Önemli olan o konunun ne kadar ilgi çekici olacağı ve sabırlı olmak. En bilimsel konudan en gündelik konuya kadar iddialı olduğunu düşündüğün her konuda içerik üretebilir kendini bir fenomene dönüştürebilirsin. Kafelerle ilgili yorumlar, güzellik ipuçları, sinema-dizi eleştirileri, okul yaşamı vs. aklına her ne gelirse…
Eğer o konuda gerçekten iyi video ve yazılı içerikler üretebilirsen, sosyal medyayı da iyi kullanırsan başlangıçta takipçi sayın yavaş yavaş, sonrasında ise hızlıca artış gösterecektir. Önce yakın çevrendeki orta ölçekli markaların sonrasında ise daha büyük markaların seninle iş birliği yapmak için mesajlarını alabilirsin.
3. Freeelance fotoğrafçılık
Sosyal medyanın ortaya çıkmasıyla 15 yılda fotoğraf içerikleri olmazsa olmaz duruma geldi. Festival, konser, konferans, özel-kişisel organizasyonlar… Artık herkesin fotoğrafçıya ihtiyacı var. Eğer bir DSLR fotoğraf makinen ve fotoğrafçılık deneyimin varsa kendine bir blog ve Instagram hesabı açarak görünür hale gelebilirsin. Yine burada da sosyal medya reklamlarıyla kendi kişisel sayfalarını insanların önüne çıkartmak yararına olacaktır.
4. Stok fotoğrafçılık
Fotoğraflarını satmanın bir diğer yolu da stok fotoğraflar çekmek. Stok fotoğraf siteleri, reklam ajanslarının, haber kanallarının ve işi medyayla ilgili herkesin aylık abonelik sistemiyle para ödeyerek telifsiz ve kaliteli fotoğraf indirebildiği yerler. gettyimages.com, shutterstock.com, 123rf.com web siteleri bunlardan sadece bazıları.
Gelelim nasıl para kazanacağın konusuna. Bu stok sitelerinin bir de fotoğrafçılar için üyelik sistemleri bulunuyor. Çektiğin kaliteli fotoğrafları buraya yükleyerek indirme başına para kazanabiliyorsun. Burada önemli olan stok sitelerinin fotoğraf kalite kriterlerinden geçebilen nitelikli fotoğraflar çekebilmek. Diğer önemli nokta fotoğrafınla ilgili kelime ve tanımları yazmak. Dünyadaki stok fotoğraf kullanıcıları senin fotoğrafına üst sırada ulaşabilmeliler ki onu indirmeyi tercih etsinler.
Diğer önemli konu telif. Marka logosu olan, insan yüzü olan ve telif belgesi yer almayan fotoğrafları kullanamıyorsun. Kahvaltı yapmadan önce masanın fotoğrafını, dışarı çıktığında gezdiğin yerlerin fotoğrafını kısacası istediğin her şeyi çekip yükleyerek buradan para kazanabilirsin.
5. Grafik Tasarım
Başta Adobe Photoshop ve Illustrator olmak üzere grafik tasarım programlarını öğrenmek birçok konuda avantaj sağlıyor. Artık öğrenmek o kadar da zor değil, önemli olan arayüzlere alışmak ve biraz deneyim. Hatta öğrenmek için YouTube video serileri ve internette ücretsiz kaynaklar yer alıyor.
Gelelim nasıl para kazanacağın konusuna. İnternette çeşitli hizmet verenlerle hizmet yapanları buluşturan platformlar yer alıyor. Bu sitelerde en çok talep görenlerden biri de grafik tasarım hizmeti. Sosyal medya görsel içerikleri, markaların ihtiyacı olan e-mail tasarımları, davetiye veya afiş tasarımları,
Öğrenmesi çok zor olmayan ve geliri hiç de fena olmayan bu alanda daha da ilerleyerek kendini reklam dünyasına atabilirsin. Ya da ileride kariyer hayatında sunum hazırlarken, hafta sonu fotoğraflarını, tatil fotoğraflarını düzenlerken fark yaratabilirsin.
6. İçerik Yazarlığı
Bir önceki maddede internette hizmet verenlerle hizmet arayanları bir araya getiren platformlardan bahsetmiştik. icerikbulutu.com, makale.net, icerik.net gibi sitelerden profesyonellerin ihtiyacı olan içerikleri yazabilirsin. Bu içerikler bir e-ticaret sitesinin ürün sayfalarında yer alan ürün açıklama metinleri de olabilir, bir blog sayfası için istenen konuda blog yazısı da olabilir. Slogan, şirket ismi, dergi makalesi, tweet içeriği… Yani aklına ne gelirse. Bu yazılı içeriklere birçok şirket ihtiyaç duyuyor. Kalemine güveniyorsan kazanmaya başlayabilirsin.
7. Sosyal medya hesabı yönetmek
Sosyal medya ve pazarlama kavramları o kadar genişledi, dünyada öyle yaygın bir noktaya geldi ki dünyanın en büyük markalarından mahalledeki en küçük işletmeye kadar herkes bu mecrayı kullanıyor. Önce potansiyel müşterilerine ulaşarak onları bir takipçiye ardından ise onları müşteriye dönüştürüyor. Burada önemli olan sosyal medya kullanıcılarını takipçiye dönüştürmenin, ondan sonra da en kısa sürede müşteriye dönüştürmenin yolunu bulmak. Bunu bulduysan sosyal medyayı kaptın demektir.
Yaşadığın bölgedeki bir kafe işletmesi, bir mağaza, restoran… Bunların da sosyal medyada düzenli olarak görsel, yazılı, hareketli içerik üretip düzenli olarak yayınlamaya ihtiyacı var. Reklam yönetimi yapmaya da aynı şekilde ihtiyaç duyuyorlar.
Eğer “Sosyal medyanın sadece kullanıcı kısmını değil, yönetici kısmını da iyi yaparım” diyorsan başlangıçta küçük tekliflerle insanların kapısını çalabilir marifetlerini gösterebilirsin.
8. Dijital reklamlar yönetmek
Dijital reklamlar da -sosyal medya reklamlarında olduğu gibi- işletmelerin en büyük ihtiyaç alanlarından biri. Haber sitelerinde, bloglarda ve diğer internet sitelerinde gördüğün banner reklamlarının çoğu Google Ads reklamları ile yönetiliyor. Google’da yapılan aramalarda öne çıkma rekabeti ise Google Adwords’ün alanı.
Google’ın ücretsiz sertifikalı eğitim videolarını izleyerek bu alanda kendini geliştirebilir ve bölgendeki işletmelerin kapısını çalabilirsin.
Bu önerilerle veya farklı bir yeteneğini kullanarak üniversite hayatında kendi paranı kazanıyor olmak sadece bugünkü geçimini sağlamakla kalmayacak. Aynı zamanda gelecekte iş görüşmelerinde “Üniversite hayatından bahseder misin?” sorusunu dolu dolu yanıtlamanı sağlayarak seni girmek istediğin işlerde rakiplerinden, bir, on, yüz adım öne geçirecektir.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.