Sesleri Taklit Edebilen Bir Canlı Türü: Papağanlar

Yaratıcılık - 07 Mart, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

07 Mart, 2022

Sesleri Taklit Edebilen Bir Canlı Türü: Papağanlar

Papağanların bazı türleri söylediğiniz bazı şeyleri tekrar edebilmektedir. Gerçekten de papağanlar konuşabiliyor mu? Yoksa sadece duydukları sesleri mi taklit ediyorlar? Konuşmak gerçekte nedir? Muhabbet kuşları da konuşabilir mi? Bu soruların cevapları yazımda, iyi okumalar!

Alman ve İngiliz dilbilimcilerinin yaptıkları bir araştırma sonucunda, hayvanların da konuşarak anlaştığı bilinen bir gerçek halini aldı. Bu araştırmaya göre, hayvanlar da insanlar gibi iletişim kurabilmektedirler. Bu insanlarda olduğu gibi kelimelerle olmasa da seslerle gerçekleşiyor. Üstelik bu araştırmada hayvanların konuşmalarının yanında birbirlerine karşı oldukça saygılı olduğu da görülmüş. Şimdi asıl konumuz olan papağanlara geçelim Buraya tıklayarak, science.org üzerinden yayınlanmış olan bu makalelerin orijinaline ulaşabilirsiniz.

Konuşmak Nedir?

Konuşma, canlıların belirli bir dili kullanarak sesli şekilde iletişim kurmasına denilmektedir. Birçok canlı duygularını dile getirecek çeşitli seslere sahiptir, ancak insanlar özel olarak bu sesleri gırtlak ve ağızda değiştirerek anlaşılabilir ve kompleks bir konuşma diline çevirmeyi öğrenmişlerdir. Yani doğada tek konuşan canlı insan değildir, ancak konuşmayı dallandıran ve şekillendiren tek tür insandır.

Peki Papağanlar Nasıl Konuşuyor?

Sesleri Taklit Edebilen Bir Canlı Türü: Papağanlar

İnsanlar konuşurken solunum organını, gırtlak ve ses tellerini, ağzını ve dilini kullanmaktadır. Papağanlarda ise ses telleri bulunmamaktadır. Bunun yerine sesleri özel bir organla çıkarmaktadır. Bunun adı östaki borusudur. 

Kuşlardaki bu yapı (östaki borusu) soluk borusu ve bronşlardan oluşan bir alt gırtlak biçimindedir ve rezonans gövdesi görevini üstlenmektedir. Bronşlarından gelen hava soluk borusu üzerinden gırtlağa iletilmektedir. Bu şekilde rezonans gövdesinin, yani ses duvarının ince diyaframı titreşerek sesleri üretmektedir. Bu mekanizma insandaki ses tellerine benzer bir yapıdadır. Fakat papağanların hatta muhabbet kuşlarının konuşmasında dilin de önemli bir rolü var. Kuşlar dillerinin pozisyonunu bir milimetreden bile daha az değiştirerek farklı sesler çıkartabilmektedir.
İnsanlardan yine farklı olarak doğada yaşayan papağanlar, hatta kargalar bile hemcinslerinin seslerini taklit edebilmektedirler. Onlara ilk doğdukların andan itibaren bahşedilen bu yetenek kuşlar arasındaki bağları güçlendirmektedir. Ancak bu yetenek sayesinde istedikleri sesleri taklit edebildikleri için insan dili gibi yabancı sesleri de öğrenebilmektedir. İnsan dilinin taklidi ile birlikte kuş ve sahibini yakınlaştırmaktadır. En iyi konuşabilen gri papağan dışında, Ara, Kakadu ve muhabbet kuşları da gayet iyi konuşabilmektedir. Yani aslında papağanların ve muhabbet kuşlarının konuşması bir bağ kurma ve taklit çabasından ötürüdür.

Umarım yazım faydalı olmuştur. Sağlıkla kalın!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.