Planlı Olma Yolunda İlk Adım: Ajanda Kullanımı
Yaratıcılık - 23 Ocak, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.
23 Ocak, 2023
Yeni yıl ile birlikte hepimiz birçok yeni karar aldık. Bu kararları hayata geçirmek için disiplinli olmalı ve planlarımıza sadık kalmalıyız. Şimdi hep birlikte ajanda kullanarak nasıl daha planlı ve verimli olabileceğimizi öğrenelim. İyi okumalar!
Ajanda hem çalışanların hem öğrencilerin günlerini planlamak hem de ileri tarihlerdeki önemli olayları unutmamak için kullandığı bir yöntemdir. Bu yöntem ile daha düzenli olunur ve verimlilik artar. Ayrıca görevler konusunda motivasyon sağlanmış olunur. Fakat ajandaların çeşitleri vardır ve en önemli noktalardan biri kendimize uygun bir ajanda seçebilmektir.
Günlük Ajanda: Bu ajandalarda her bir gün için bir sayfa ayrılmıştır. Sayfada günün saatleri yazar ve böylece gün içindeki işlerinizi kolaylıkla planlayabilirsiniz. Gün içinde hangi saatleriniz boş, hangi saatte yemek yemelisiniz, ne kadar boş vaktiniz varsa hepsini bir sayfada görebilirsiniz. Eğer günlük yaşantınız büyük bir koşturmaca içinde geçiyorsa bu ajandalar tam size göre!
Haftalık Ajanda: Ajanda deyince aklımıza genellikle haftalık ajandalar gelir çünkü daha kullanışlıdır. Dolayısıyla kullanımları daha yaygındır. Bu ajanda çeşidinde iki sayfada haftanın tüm günleri yazar ve o günlerdeki planlarınızı yazmanız için belirli bir alan bırakılır. Ve böylece haftalık olarak tüm görevler tek bir bakışta görülebilir. Örneğin salı günündeki ödev teslimini ve perşembe günü yapılacak olan sunumu yan yana görmek haftayı planlamakta oldukça yardımcıdır.
Aylık Ajanda: Bu ajandalarda bütün bir ay küçük kutucuklar ile günlere ayrılmıştır. Bu kutucuklara özel günler, ayın belirli günleri yapılan toplantılar, son başvuru tarihi gibi önemli günler not alınabilir. Böylece önümüzdeki ayın planlaması çok daha basitleşir. Günümüzde satılan ajandalarda bu ajanda türü diğer ajanda türleri ile birlikte hazırlanmaktadır.
Tarihsiz Ajanda: Benim de severek kullandığım bu ajanda türünde yalnızca günlerin ismini ve ayları yazmak için belirli şablonlar vardır. Tarihleri ise biz doldururuz. Böylece tatil günlerinde veya çalışmalarımıza ara verdiğimiz dönemlerde ajandamızın o tarihe ait sayfaları boş kalmaz. Kaldığımız yerden devam edebiliriz. Diğer ajanda türleri tarihli olduğu için bir yılı kapsarken, bu ajandaları sayfaları tükenene kadar kullanabiliriz.
Akademik Ajanda: Bu ajandalar öğrencilerin eğitim hayatını planlayabilmesi için tasarlanmıştır. İçi genellikle aylık ve haftalık ajandadan oluşur. Bunun haricinde ders programlarını, proje aşamalarını, okunulan kitapları ve ders notlarını yazabilecekleri sayfalar da bulunur.
Bullet Journal: Eğer bu hazır defterlere bağlı kalmak istemiyorsanız o zaman hayatınızı planlamak için kendi özgün ajandanızı tasarlayabilirsiniz. Böylelikle hem defterin içeriği hem de kullanılan renkler tamamen size ait olmuş olur. Hepimizin sosyal medyada, çeşitli bloglarda adını duyduğu bullet journal için genellikle noktalı defter kullanılır. Bunun sebebi istediğimiz tablo ve şemaları çizmenin noktalar üzerinde daha kolay olmasıdır. Bullet journal tasarımı tamamen size kalmış, ucu açık bir alan. Renkli kalemler, renkli bantlar, stickerlar, çizimler, belirli anlamlara gelen bazı renkler veya sadece minimal tablolar ile hayatınızı planlayabilirsiniz.
Bunların haricinde hayatımızdaki çoğu şey gibi ajandaların da dijital muadilleri mevcut. Yanımda ajanda taşımakta zorlanıyorum derseniz uygulama marketlerine bir göz atmanız yeterli olacaktır. Bundan sonra yapmanız gereken tek şey ise programlarınıza sadık kalmak olacaktır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.