Halloween Nedir?
Yaratıcılık - 01 Ağustos, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.
01 Ağustos, 2022
Halloween nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Neden kutsaldır? Tüm bu soruların cevapları ve halloween ile ilgili merak ettiğiniz her şey için buyurun yazıma.
İlk olarak yazıma Halloween'ın nasıl ortaya çıktığından bahsederek başlamak istiyorum. Halloween'ın kökeni Antik Britanya'daki Pagan Keltler'in kutladıkları Samhain Festivali'ne dayanmaktadır. İlk çıktığı zamanlarda 1 Kasım'da kutlanmakta ve yazın bitişi, kışın başlangıcı anlamına gelmektedir. Aynı zamanda yaz sonu Keltler'in evliliklerini yaptığı ve ölülerin kutsandığı kutsal bir dönemdir. Bu zaman diliminde ölülerin geçmişte yaşadıkları evlerine gelerek ziyaret yaptıklarına inanılırdı. Kutlanma biçimleri ise büyük ateşler yakılarak kötü ruhları uzaklaştırdıklarına inanılırdı. Bu günü kutsal kabul eden insanların kostüm giymelerinin amacı ise ruhlarını şeytandan koruduklarına inanmalarıdır. İnsanlar gece yarısı kıyafetlerini ters bir biçimde giyip yollarda geri geri yürürlerdi. Bu şekilde davranarak cadıları görebileceklerine inanırlardı. Genç kızlar ise bu kutsal günde ateşin önünde bekleyerek terlediklerinde ateşin içinde ilerideki evlenecekleri eşlerini göreceklerine inanırlardı. Genç kızların bir diğer gelecekteki eşlerini görme yöntemi ise karanlıkta aynaya baktıklarında görecek olmalarına inanmalarıdır. 7. yüzyıla gelindiğinde ise Papa IV. Boniface, 13 Mayıs'ta kutlanmakta olan Azizler Günü'nü Pagan Festivali'nin yerini alması için 1 Kasım tarihine taşımıştır. Böylelikle Azizler Günü'nden bir önceki gün yani 31 Ekim tarihi kutsal bir gün haline geldi ve Batılı insanlar tarafından Halloween olarak isimlendirilmiştir. Halloween sözcük olarak All Hallow's Eve yani Azizler Günü'nün Arifesi anlamına gelmektedir. 19. yüzyılla birlikte bir yeni kutlanma biçimi daha oluşmuş ve bu kutlanma biçimi balkabaklarının içini oyup içlerine fener yerleştirmektir. İnsanlar bu şekilde kötü ruhları evlerden uzaklaştırdıklarına inanmaktadırlar.
Günümüzde ise Halloween 31 Ekim tarihinde kutlanmaya devam etmektedir. Başlıca kutlandıkları ülkeler Kuzey Amerika ve Britanya Adaları'dır. Avrupa ve Okyanusya'da yer alan Batı ülkelerinin dışında Latin Amerika, Japonya ve Filipinler'de de kutsal bir gün olarak kutlanmaktadır. Sekülerizm ile birlikte neredeyse Dünya'nın her yerinde kutlanmaya başlanmıştır. Ancak tutucu bir görüşe sahip olan Protestanlar Halloween'ı kutlamamakla birlikte yanlış bulmaktadırlar. Halloween'ın başlıca simgesi balkabağıdır. Bu günde insanlar balkabaklarını gülen yüz şeklinde oyarlar ve oyulmuş olan balkabaklarının içine mum yerleştirirler. Bu durumun anlamı ise şeytani bir surat elde etmek istemeleridir. Bu şekilde elde etmiş oldukları sembollere ise Jack O’Lantern ismini vermişlerdir. Bir diğer kutlanma yöntemi ise “Şeker mi, şaka mı?” aktivitesidir. Bu aktivite genellikle çocuklara yöneliktir. Bu aktivitede genellikle tüketilen şekerleme, elma şekeridir. Çocuklar korkunç kıyafetler giyerek kapı kapı dolaşırlar ve ev sahiplerine "Şeker mi, şaka mı?" diye sorarlar. Ev sahibi "Şaka!" derse çeşit çeşit şakalar yaparlar. Büyükler, çocuklara şekerleme ikram ederler veya harçlık verirler. Bu uygulamanın kökeni geçmişte Britanya'da yoksulların kapı kapı dolaşarak "ruh keki" toplaması geleneğinden gelmektedir. Ancak bazı ABD şehirleri, 12 yaşından büyük çocuklara bu aktiviteyi yasaklamıştır. Bazı bölgelerde de “Şeker mi, şaka mı?” oynarken hile yapan gençler 1000 dolara kadar para cezasına çarptırılabilmektedirler. Yetişkinler ise bu güne en yakın haftasonu tarihinde kostüm partileri düzenlemektedirler. Bu partilerde konuklar cadı, hayalet ve korku filmi karakterleri gibi korkutucu kostümler giymektedirler.
Bu yazımda sizlere Halloween'ın ortaya çıkış öyküsünden ve Halloween kutlamalarından söz ettim. Umarım yazımı büyük bir keyifle okumuşsunuzdur!
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.