Evde Çiftçi Olmaya Ne Dersiniz?
Yaratıcılık - 11 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
11 Ocak, 2021
Kredi: Balkonda sebze
Pandeminin başladığı günlerde marketlerin nasıl yağmalandığını hatırlarsınız. Bu gibi zor günlerde sizin yardımınıza koşacak ve sizi minik çiftçiler haline getirecek bu yazıyı okumaya hazır mısınız?
Hepimiz yemek yemek zorundayız ve günümüz koşullarında taze meyve sebze bulmak zorlaşmaya başladı. Pandemi hayatımıza girdiğinden beri pazara gitmeye çekinir olduk. Evimizde kendimize ait sebze ve meyve yetiştirmek aslında çok basit, gerekli imkanlar sağlandığı sürece taptaze sebzeleri kolaylıkla yetiştirebiliriz. Peki bunu nasıl başaracağız?
Öncelikle evde hangi sebze ve meyveler yetiştirilir buna değinelim.
Bunun için evin her yerini düşünerek başlıyoruz.
1. Tezgah Üstü
Tezgahın üzerinde maydanoz, dereotu, nane, roka, yeşil soğan gibi olumsuz koşullara dayanıklı sebzeleri yetiştirebiliriz. Kuru soğan yetiştirmek için 5 Lt bir su şişesini toprakla dolduralım ve üzerine aralıklarla minik soğan tohumlarının girebileceği kadar delikler açalım oraya soğanları koyup belli aralıklarla sulayalım ve sonuç olarak her zaman taptaze koparılıp salataya doğranan soğanlarımızı elde etmiş oluyoruz.
2. Olarak evin küçük bir alanına sera kurma
Bunun için gerekli olanlar ise bir adet kitaplık, naylon örtü ve ışık işte malzemelerimiz bu kadar basit. Bu seranın içerisinde tohum olarak ekmek istediğiniz tüm şeyleri fide haline gelene kadar bekletebilirsiniz veya yapmış olduğunuz seranın raf aralarını genişletebilir ve biber, patlıcan hatta domates ekebilirsiniz.
3. Evde mantar yetiştirme
Evde de mantar yetiştirmezsin ya dediğinizi duyar gibiyim ama evde mantar yetiştirmek aslında çok kolaydır. Öncelikle güneş görmeyen bir yere ihtiyacınız var ve burada da yardımınıza banyonuz koşuyor. Geriye sadece internette satışı bulunan mantar yetiştirme kitlerinden sipariş etmek kalıyor. İşte bu kadar.
4. Olarak balkona geçiyoruz.
İkliminiz elverişliyse tezgah üstü ve minik seranızda yaptığınız tüm şeyleri balkonunuzda rahatlıkla yapabilirsiniz. Üç parça rafı balkonunuzun en kısmına orantılı bir şekilde yerleştirin ve üzerine saksılarınızı koyun daha sonra bitkilerinizin ihtiyacına göre su ve gerekirse gübre atarak büyümesini sağlayın bu arada sulama yapmak için eski deterjan şişenizin kapağını delerek kolaylıkla sulamasını yapabilirsiniz. Bu arada çilek ekmeyi kesinlikle unutmayın çilek çok yıllık bir bitki olduğu için her yıl başka bir bitki yetiştirme derdiniz olmaz ve mis kokulu çilekleri aynı bitkiden her yıl yersiniz. Sabah kahvaltı için kaynatmış olduğunuz yumurtaların suyunu asla dökmeyin, bitkileriniz bu suyu çok sevecektir. Son olarak balkonda patates yetiştirmekten bahsedip bu yazımı sonlandıracağım. Evde patates yetiştirmekte çok kolay, bunun için iki büyük kovaya ihtiyacınız var bir tanesini belirli yerlerinden keselim ve içerisine toprağı dolduralım. Eğer evinizde çimlenmiş patatesleriniz varsa bunları tohum olarak toprağa gömelim ve geriye sadece sulamak ve güneş ışığına ihtiyacımız kalıyor.
Şimdiden hepinize afiyet olsun.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.