Alışılmadık Pazarlama Stratejisi ve Hayal Gücü: Gerilla Pazarlama
Yaratıcılık - 15 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
15 Mart, 2021
Kredi: Gerilla pazarlama
Sokakta, toplu taşımada, sporda, festivalde, parkta kısacası hayatın her yerinde görebileceğimiz cesur ve yaratıcı tarzı ile gerilla pazarlamayı yazımıza konuk ediyoruz. Bu yaratıcı ve cesur fikirlerin ne olduğunu nasıl ortaya çıktığını merak ediyorsanız buyurunuz.
Gerilla pazarlama maksimum verim düşük maliyeti ile sıra dışı, yenilikçi, yaratıcı pazarlama taktiklerine odaklanan bir reklam stratejisidir. Jay Conrad Levinson tarafından 1984'te 'Guerrilla Advertising'adlı kitabında yer alan bir terimdir.
Bu pazarlama taktiğinin akılda kalıcılığı ve insanları etkilemesi şüphesiz bir gerçektir. Gerilla pazarlama kampanyasını yürütmek için yüksek düzeyde hayal gücü ve görselleştirme gerekiyor. Küçük ya da büyük her işletmenin kendi markası ya da kuruluşu için kullanabileceği bir pazarlama tekniğidir. Sürprizler veya planlanmamış etkileşimler yoluyla müşterileri cezbeder ve kitlenin hafızasında yerlerini alırlar. Gerilla pazarlama karşı tarafta uyandırdığı duygu açısıyla risk oluşturabilecek bir yapıya sahip olabilir. Tabi ki bu risk reklamın altında yatan mesaja göre değişir. Ülkemizde bu tarz reklamlara pek rastlamasak da yabancı markalarca hazırlanan reklamların kimisi eğlenceli kimisi riskli diyebiliriz.
Gerilla pazarlama hedefleri nispeten basittir. Çok küçük bir bütçe üzerinde reklam için alışılmadık taktikler kullanılır. Bir şey pazarlamak için sadece radyo veya TV reklamları gerekmez. Geleneksel pazarlamanın aksine erişimi amaçlayan, kitleleri doğal ortamlarındayken ( avm, sokak, pazar, piknik vb), yaratıcı bir fikirle aniden ortaya çıkan pazarlama türüdür. Böylece hazırlanan kampanya şok edici, komik, benzersiz, şaşırtıcı, akıllı, yaratıcı hatta tartışmalı bile olabilir. Gerilla pazarlamanın ana hedefi, etkinlik sırasında tüketici ile marka arasında duygusal bağ oluşturmak, konuşulmasını sağlamak ve satın alma tercihini dolaylı olarak etkilemektir.
Sosyal medyanın gün geçtikçe artan kullanıcı sayısıyla beraber insanlar çeşitli sosyal medya hesaplarından bu kampanyaların şaşırtıcı olduklarını düşünüp paylaşımlarda bulunabilirler. Böylece marka tarafından tanınırlık ve bilinirlik artar. Bunun iyi ya da kötü sonuçlar doğuracağı tabi ki yapılan pazarlamayla orantılıdır.
Peki neden “Gerilla” deniliyor?
“Gerilla” kelimesi, silahlı siviller tarafından kullanılan olağanüstü ve küçük taktik stratejilerinden oluşan farklı tekniklerin kullanıldığı alışılmadık bir savaş yöntemi olan “Gerilla Savaşı” ‘dan gelir.
Gerilla Savaşı, Amerika-Vietnam Savaşı sırasında Vietnam halkı tarafından kullanılan en önemli savaş tekniğiydi (1955-1975)
Şimdi gelin bu hayal gücüne, riske, sürprize ve yaratıcılığa dayanan pazarlama taktiğinin markalarca örneklerine bakalım.
- Frontline isimli markası için yapılan evcil hayvanlara özel pire ilacının gerilla pazarlama örneği:
-McDonald’s bu kampanyasıyla beraber unutulmaz sokak sanatı kampanyalarından birine imza attı.
- GoldToe markası için yapılan yeni iç çamaşırları için yapılan bir gerilla pazarlama örneği. İyi ya da kötü karar sizin?
-Coops Boya markası için yapılan bir gerilla pazarlama örneği:
-Tibits vejeteryan restoranları için yapılan gerilla pazarlama örneği:
-Crayola’nın boya kalemleri için yapılan bir çalışma:
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.