Dans ve Dövüşün Kesiştiği Capoeira Nedir?
Spor - 24 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 3 Dk.
24 Aralık, 2020
Kredi: Pinterest
Afrika asıllı kölelerin kendilerini savunmak için geliştirdiği bu spor, diğer dövüş sporlarından oldukça farklı. Şu an Türkiye dahil 48 ülkede resmi olarak yapılan Capoeira hakkında daha fazla şey öğrenmek için yazımıza göz atabilirsiniz.
Capoeira (kapueyra diye okunur), içinde saldırı, savunma, müzik ve akrobasi gibi bir çok unsur barındıran bir spordur. Tarihçiler arasında tartışmalar sürse de, en yaygın görüş olarak 16. yüzyılılın başlarında ortaya çıktığı düşünülüyor. Brezilya'lı kölelerin kendilerini savunmak için geliştirdikleri bu spor, estetik görünümü ve kendine özgü müzikleriyle diğer dövüş sporlarından ayrılıyor.
Capoeira, roda adı verilen insanlardan oluşan bir çember ya da yarım daire içerisinde iki kişi ile, belli stillerde ve ritimlerde oynanıyor. Bu oyunda, saldırı ve savunma esas alınarak, rakiplerin birbirlerine zihinsel ve fiziksel üstünlük kurmaları gerekiyor. Capoeira'da kurallar gelenekseldir ve oldukça önemsenirler. Bu yüzden, yeni başlamak isteyenler capoeira'nın felsefesini ve kurallarını öğrenmek için mutlaka bir hocadan eğitim alıyorlar.
Capoeira'nın üç genel tarzı vardır.
Angola
Yavaş bir ritimle yere yakın olarak oynanır. Bu oyunun amacı, kurnazlık ve çeviklikle rakibi alt etmektir. Tarihteki capoeira örneklerine en yakın stilin angola olduğu düşünülüyor. Bu oyun oldukça zor olduğu için ''Mestrelerin (ustaların) oyunu'' olarak da biliniyor. Uzun süren angola oyunlarında müzik ve mücadele oldukça yavaş başlar, devamında müzikle beraber oyun da hızlanır. Kısacası müziğin ritmi, oyunun karakterini belirlemektedir.
Regional
Bu oyun, Mestre Bimba tarafından geliştirilen bir capoeira tarzıdır. Angola stilinin dövüş teknikleri bakımından yetersiz kaldığı düşünülerek, dövüş tekniklerine ağırlık verilmiştir. Regional akrobasi unsurları içermez, oldukça sert bir stil olarak bilinir.
Senzala
Pek çok mestrenin (ustanın) katkılarıyla, regional ve angola stillerinin birleşiminden oluşan capoeira tarzıdır. Bugünün modern capoeira'sı olarak nitelendirilebilir.
Bunların dışında, zaman içinde ortaya çıkan ve belli ritimlere göre oynanan iuna, muidinho ve banguela gibi oyunlar da vardır.
Uzak doğu sporlarına benzeyen bir kemer sistemi (corda) capoeira için de söz konusu. Kuşak değişimleri, Afrika törenlerini andıran bir seremoni ile gerçekleştiriliyor. Başlangıçtaki beyaz kuşağın ismi corda kruda, yani saf kuşak. Bu isim, öğrencinin acemilikten ziyade güçlü bir öğrenme potansiyeline sahip görülmesini ifade ediyor. Siyah kuşak, capoeira'da ulaşılan son kuşak olup, ustalığı (mestreliği) belirtiyor.
Capoeira öğrenmek isteyenler için Türkiye'de bir çok okul var. 16. yüzyıldan günümüze kadar gelen bu dövüş sanatı, bugün dünyanın 48 farklı ülkesinde resmi olarak yapılıyor.
Kaynak: Link 1, Link 2
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.