50 Saniye için 19 Yıl Çalışmak: ibrahim Çolak
Spor - 04 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
04 Ocak, 2021
Kredi: İlkin Eski Pehlivan
50 saniyelik performans için 19 yıl çalışan ve Türkiye'ye, dünya cimnastik şampiyonluğunu getiren İbrahim Çolak'ın başarı öyküsünü anlattım.
7 Ocak 1995 tarihinde dünyaya gelen Türk artistik jimnastikçi İbrahim Çolak; Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü mezunu ve İzmir'deki Şavkar Cimnastik Spor Kulübü'nün aktif sporcusudur.
Avrupa Erkekler Artistik Jimnastik Şampiyonası'nda, gençler kategorisi alet finallerinde milli sporcu olan İbrahim Çolak, halka aletinde altın madalya kazanarak, şampiyona tarihimizdeki ilk birinciliği elde etmiştir. Milli sporcu İbrahim Çolak, 'Parlayan Yıldız' ödülüne layık görülmüştür.
Bir röportajda kendisine, elde etmiş olduğu bu büyük başarı ile ilgili hisleri sorulduğunda; rüyada gibi hissettiğini ancak sporculuk kariyerindeki 3 hedefinden geriye son 1 tane kaldığını belirtmiştir. İbrahim Çolak için sıradaki hedef: TOKYO OLİMPİYATLARI!
İbrahim Çolak’ın uluslararası ilk büyük yarışması 2011’de Trabzon’da düzenlenen Avrupa Gençlik Olimpiyatlarıdır. Halka aletinde elde ettiği üçüncülükle Türkiye’ye EYOF’ta madalya getiren ilk sporcu unvanını kazanmıştır. 2015 Avrupa Oyunları’nda bronz, 2018 Avrupa Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanan İbrahim Çolak’ın en dikkat çekici performanslarından biri ise, 2019 yılında Stuttgart’ta düzenlenen Dünya Şampiyonası’ndadır. 50 saniyelik performansı İbrahim Çolak’ı 1.liğe götürürken, Türkiye cimnastik tarihine de adını Dünya Şampiyonaları’nda madalya kazanan ilk cimnastikçi olarak yazdırmıştır. İbrahim Çolak’ın 2017’de Avustralya’da düzenlenen Dünya Kupası’nda halka aletinde yaptığı hareket “The Colak” adıyla terimler arasında yerini almıştır. İbrahim Çolak’a Dünya Şampiyonasındaki 50 saniyelik başarısı sorulduğunda ise “Ben o 50 saniye için, 19 yıldır çalışıyorum” diyerek, bir sporcunun sahip olması gereken azim ve kararlılığı bizlere özetlemiştir.
Peki İbrahim’i bu denli başarılı bir sporcu yapan ne? “Çok çalışmak, adanmışlık, biraz manyaklık, tutturuk olmak, kafayı takmak, disiplinli olmak, azim, pek çok şeyden vazgeçmek, hedefe kilitlenmek..” şeklinde sıralıyor kendisi gerekenleri. Çünkü cimnastik sporu, doğası gereği süreklilik isteyen bir disiplin. Bir bakıma nankör de! 10 gün kendini vererek çalışıp, 2 gün çalışmadığında; 11. Günden devam ettirmez. Zira çok sabır isteyen bir disiplin olduğu ortada. Kendisinin de söylediği gibi “bu iş akıl işi değil!”
Eski cimnastikçi amcası Erkan Çolak sayesinde bu spora başladığını dile getiren İbrahim, daha 5 yaşında iken bu işin tozunu yutmaya başlamış. Antrenörünün de bebekliğinden beri kendisiyle birlikte olduğunu belirten İbrahim, amcası ve antrenörünün destekleriyle buralara geldiğini söylemeden geçmiyor.
Çok küçük yaşta spora başlayan, özellikle de böylesine zor bir spora başlayan İbrahim Çolak; isteyince ve azmedince zor şeylerinden üstesinden nasıl da gelindiğinin vücut bulmuş hali aslında. Yaş grubu fark etmeksizin örnek alınması gereken fazlaca özelliği bulunan milli sporcu İbrahim Çolak’a; ülkemize yaşatmış olduğu büyük gururdan ötürü teşekkürlerimi sunarak, başta Tokyo Olimpiyatları olmak üzere spor hayatında başarılar diliyorum.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.