Biraz da Farklı Branşları Konuşalım: Buz Hokeyi

Spor - 28 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 4 Dk.

28 Aralık, 2020

 Biraz da Farklı Branşları Konuşalım: Buz Hokeyi

Buz hokeyi deyince aklınıza soğuk ülkeler daha çok gelse de aslında Türkiye’de de yapıldığını hatta bir çok üniversite takımı olduğunu biliyor muydun? Farklı bir zemin, farklı bir zorluk olarak görünse de aslında çok eğlenceli ve dinamik bir spor. Hadi gel beraber keşfedelim!

Biraz teknik bilgi:

Buz hokeyi, adından da anlaşılacağı gibi buz üzerinde 2 takımla oynanan bir spor. Bir buz hokeyi takımı, 1 kaleci ve 5 oyuncu olmak üzere toplam 6 kişiden oluşuyor. Pak adı verilen sıkıştırılmış plastikten bir topla oynanan buz hokeyinde amaç pakı kaleye sokmak yani gol atmaktır. Her türlü resmi buz hokeyi maçı yirmişer dakikadan üç periyot halinde oynanır (20*3). Oyun durduğunda süre de durur. 

Oyuncu değişiklikleri oyun sırasında olur, süre durdurulmaz çünkü zaten çok enerji harcanan ve yorucu bir spor olduğundan dolayı her 1.5-2 dakikada bir oyuncu değişikliği yapılır. Oyuncu değişiklikleri çok hızlı gerçekleşir. 

Sert bir spor gibi görünse de en küçük hareketler faul olarak değerlendirilir. Oyuncuların hemen hemen her tarafı iyi koruma altına alınmış durumdadır. Oyuncuların ekipmanlarını giyinmeleri zorunludur. Bu ekipmanlar: 

  • Paten 
  • Dizlik 
  • Şort
  • Omuzluk
  • Dirseklik 
  • Eldiven
  • Kask

Bu ekipmanlar sayesinde dışarıdan çok sert gözüken düşmelerin veya çarpışmaların etkisi oyuncu için oldukça azalır. Hatta buz hokeyi bir çok spor branşına göre daha güvenli bir spordur.

Bir çok detaylı teknik bilgisi ve oyun kuralları vardır, biraz komplike bir oyundur. Maç izlemek istiyorsanız ofsayt, buzlanma gibi bazı kuralları ve saha hakkında daha fazla bilgi edinirseniz çok keyif alırsınız. Çünkü ilk defa izleyen biri için neler olduğunu anlamak gerçekten çok zor olacaktır :D.

Biraz tarih:

IIHF talimatları gereği Olimpik bir branş olan buz hokeyi, dünyada 19. yüzyılın sonlarına doğru oynanmaya başlarken, Türkiye'ye gelişi yaklaşık 100 yıl sonrasında oldu. Türkiye'deki ilk resmi buz hokeyi karşılaşması 1990'da oynandı. Kadın Milli Takımımız ise ilk kez 2006 yılında kuruldu.

Buz üstünde yapılması nedeniyle "dünyanın en hızlı takım oyunu" olarak nitelenen buz hokeyi, özellikle Kanada, Rusya, İsveç, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri ve Slovakya gibi ülkelerde oldukça yaygın bir şekilde yapılıyor.

Biraz da eğlence:

Buz hokeyi denince insanlar genelde benzer soruları soruyor, bunlardan bazılarını sizin için cevaplandırdım.

Yere düşünce çok acıyor mu?

 Biraz da Farklı Branşları Konuşalım: Buz Hokeyi

Hayır, hatta biz kendimizi yere bile atıyoruz gol sevinçlerinde. Şöyle ki zaten en başta size kaymanın yanında düşmek öğretiliyor. Ekipmanlar ile düştüğünüzde bir şey olmuyor ki zaten en profesyonellerin bile bolca düştüğü bir spor.

Gerçekten dövüşmek serbest mi?

 Biraz da Farklı Branşları Konuşalım: Buz Hokeyi

Evet, erkek liginde dövüşmek belli kurallar içinde serbest ama tabiki cezası da var!


Nasıl başlayabilirsiniz?

Türkiye’de federasyonunun 7.700 takipçisi olduğu düşünülünce ne kadar az oyuncunun olduğunu anlayabiliyorsunuz. Eğer siz de başlamak isterseniz çevrenizde buz pisti var mı öncelikle onu araştırın ve eğer varsa pisti arayıp özel ders veya takım olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Diğer seçenek ise üniversite takımları.

Buz hokey takımı olan üniversiteler:

  1. İstanbul Teknik Üniversitesi
  2. Ege Üniversitesi
  3. Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  4. Erzurum Atatürk Üniversitesi
  5. Atılım Üniversitesi
  6. Gazi Üniversitesi
  7. Yıldız Teknik Üniversitesi
  8. İstanbul Üniversitesi
  9. Koç Üniversitesi
  10. Atatürk Üniversitesi
  11. Bilkent Üniversitesi
  12. Ankara Üniversitesi
  13. Hacettepe Üniversitesi
  14. Kocaeli Üniversitesi

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.