Rotamız Artvin!
Seyahat/Keşif - 26 Nisan, 2021 - Okuma Süresi: 6 Dk.
26 Nisan, 2021
Bu hafta rotamızı Karadeniz’in kıyısında, Gürcistan’ın sınırında yer alan, yemyeşil doğası, eşsiz yaylaları ve şelaleleriyle kendine hayran bırakan Artvin’e çeviriyoruz. Haydi gelin Artvin’de nereleri gezmeliyiz ve nelerin tadına mutlaka bakmalıyız bir bakalım!
Gürcü krallıklarından İslam beyliklerine birçok farklı devlete ve beyliğe ev sahipliği yapan Artvin’de, 7 Mart 1921 yılı itibarı ile Türk bayrağı dalgalanmaya başlamıştır. Doğu Karadeniz’de yer alan Artvin, Laz ve Gürcü etnik kökenlerinin ağırlıklı yaşadığı geçim kaynağı hayvancılığa dayalı olan harika bir doğaya sahip ildir. Ayrıca Murgul bakır madeni de birçok kişiye ekmek kapısı olmuştur. Cennetin bir köşesi olan bu ilde, ilk önce nereleri görmeliyiz ondan başlamak istiyorum. Altına bıraktığım linklerle de her yerin Google haritalardaki detaylı konumuna erişebileceğinizi söylemek isterim.
Hatila Vadisi / Artvin Cam Teras
Hatila Vadisi 1994 yılında Milli Park ilan edilen, Türkiye’nin önemli doğal güzelliklerinden biridir. Ayrıca vadinin en önemli özelliği, vadide yer alan 500’ü aşkın bitki türlerinin bir kısmının, Akdeniz iklimini yansıtıyor olmalarıdır. Türkiye’nin en yüksek cam terası olma özelliğini taşıyan Artvin Cam Teras 490 metre rakımda, Hatila deresinden 220 metre yüksekliktedir ve Hatila vadisini izlemenin en keyifli halini bize sunar.
Borçka Karagöl
Borçka ilçe merkezine 25 km uzaklıktaki Karagöl, daha yolda sizi kendine hayran bırakmayı başaran doğal güzelliklere sahip. Borçka Karagöl 2002 yılında tabiat parkı olarak kabul edilmiştir ve binlerce tür bitki ve hayvana ev sahipliği yapar. Borçka Karagöl’de ayrıca gölde tur atabileceğiniz kanolar kiralayabilirsiniz.
Murgul Delikkaya Şelalesi
Delik bir kayanın ortasından ve 7 metre yükseklikten dökülen şelalenin sesiyle ve manzarasıyla huzur bulacağınızı düşünüyorum. Bu tertemiz suya girmeniz de mümkün, ayrıca çevresinde piknik yapacağınız yerler de mevcut.
Hopa Kopmuş Plajı
Artvin’in denize kıyısı olan Hopa’da yer alan Kopmuş Plajı, bölge halkı tarafından en çok tercih edilen ücretsiz plajlardan biridir. Ülkemizdeki çoğu plajda bulunan kum yerine, Hopa plajı çakıllardan oluşmaktadır.
Çoruh Nehri
Artvin’in en büyük akarsuyu olan Çoruh Nehri, Bayburt ve İspir’den başlayarak Artvin il sınırlarına geçer ve Batum’dan Karadeniz’e dökülür. Çoruh Nehri’nde rafting, kano ve nehir kayağı gibi çeşitli sporlar yapılır ve de dünyanın her yerinden ziyaretçiler ağırlar. Eğer bu sporlardan birini yapıyorsanız mutlaka Çoruh Nehri’ni ziyaret etmelisiniz.
Şavşat Karagöl
Öncelikle fark ettiyseniz Artvin’de iki tane Karagöl mevcut. İkisinin de manzarası dillere destan. Peki size Şavşat Karagöl’de kamp imkanı da mevcut ve bu manzaraya uyanmanız mümkün desem? Benim kampla falan işim olmaz diyorsanız konaklamak için küçük bir işletme ve bungalov tarzı evler de mevcut.
Muratlı Köyü/ Maradit
Şimdi sırada Artvin – Gürcistan sınırındaki, Müslüman bir Gürcü köyü olan, kendi köyümü anlatacağım. Köyün çoğunluğu Gürcü olduğundan dolayı, köyün Gürcüce ismi Maradit daha sık kullanılıyor. Gerçi bu konuda da bir ikilem mevcut, bir kısım Maradidi, Lazca "nehir kıyısında düzlük" anlamına gelen "mara" ile "büyük" anlamına gelen “didi” kelimelerinden geldiğini söylerken, diğer bir kısım Gürcüce mahzen anlamına gelen “marani” ile büyük anlamına gelen “didi” kelimelerinden oluştuğunu "Büyük mahzen" anlamına geldiğini düşünüyor.
Köyün Gürcistan ile arasında sadece Çoruh Nehri bulunuyor. Bol yağmur alan ve ılıman bir iklime sahip olan Maradit büyük bir meydana ve tarihi bir camiye sahip. Artvin'e gitmişken mutlaka Borçka Karagöl'e gideceğinizi varsayarsak Borçka'daki bu tarihi köye gitmeden Artvin gezinizi tamamlamamalısınız.
LEZZETLER
Silor
Gürcü Mutfağı'nın vazgeçilmez yemeklerinden, özellikle Artvin'in yöresel lezzetlerinden silor; çıtır yufkadan yapılan, üstüne yoğurtla fırına verildikten sonra üzerine tereyağı salça gezdirilen bu lezzeti yemeden Artvin’den gitmeyin derim.
Karalahana Sarması
Karadenizlilerin en sevdiği şeye et ve karalahana demek bu kadar mümkünden, tencerenin dibinin kemikle dolu olduğu, bol kıymayla yapılmış bu sarmaya rağbetin ne kadar çok olduğunu söylememe gerek yoktur herhalde, yemezseniz çok şey kaybedersiniz diyebilirim.
Benekli Alabalık
Karadeniz’in benekli alabalığı, kızartma ya da ızgara olarak servis edilmektedir ve Artvin’de en çok tercih edilen balıklar arasındadır. Alabalık, mükemmel bir protein kaynağıdır. Omega-3 yağ asitleri sayesinde de büyüme ve gelişme konusunda ek fayda sağlar. Hem çok lezzetli hem de yararlı, daha ne olsun!
Mısır Ekmeği (Çadi)
Gürcülerin "çadi" olarak isimlendirdiği, mısır ununa süt, tuz, bol tereyağı katılarak hazırlanan mısır ekmeği Karadeniz’in en özel lezzetleri arasında.
Kete
Şavşat bölgesinde daha çok cevizli yapılan ketenin bütün Artvin’de şanı büyük. Kavurmalı, çökelekli de yapılan kete sık sık muhlama ile de tercih ediliyor.
Fotoğraf Kaynak: www.kulturportali.gov.tr
Laz böreği
Laz böreğinin siz adının börek olmasına bakmayın, içinde muhallebi olması ve şerbetle ıslatılması sebebiyle ona bir tatlı demek daha doğru olur. Ayrıca bütün bu lezzetleri tatmış bir Gürcü olarak da benim favorim olduğu söylemek isterim.
Karalahana Kavurması/ Karalahana Çorbası/ Pıhali
Gürcücede pıhali olarak adlandırılan bu lezzeti Karadeniz dışında pek duymamış olmamanız normal. İçinde karalahanadan mısır ununa; barbunyadan, mısır taneciklerine birçok besin mevcut. Karadeniz dışında çok şahit olamayacağınız bu tadı yemeden giderseniz çok pişman olacağınız kesin.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.