Ludwig Van Beethoven

Müzik - 05 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 6 Dk.

05 Ocak, 2021

Ludwig Van Beethoven

Ölümsüz eserleriyle aramızda dolaşmaya ,eserlerini icra etmeye devam eden Ludwig Van Beethoven'ın 250. doğum günü için 2020 yılı tüm dünyada "Beethoven Yılı" olarak kabul gördü. Hadi gelin ünlü bestecinin bu zorlu hayat hikayesine rağmen hayatlarımıza nasıl dokunduğuna bir bakalım.

LUDWIG VAN BEETHOVEN

  • Ludwig Van Beethoven 1770 yılında Almanya’nın Bonn şehrinde dünyaya gelmiştir.
  • Beethoven ,ismini dedesinden almıştır.Dedesi  Ludwig Van Beethoven Almanya'nın Bonn kentinde, bir sarayda bas koristi olarak iş bulmasının ardından 1761 yılında o sarayın Kapellmeisterı olarak atanır ve Bonn'un seçkin müzisyenleri arasına girer.
  • Babası Johann van Beethoven,babası gibi Bonn'da aynı sarayda tenor olarak çalışır. 1767'de Maria Magdalena Keverich ile evlenirler.Beethoven bu evlilikten dünyaya gelen yedi çocuktan ikincisidir.
  • Yedi çocuktan sadece Beethoven ve iki kardeşi hayatta kalır.
  • Beethoven'ın ilk müzik öğretmeni babasıdır. Babası Beethoven’ın müzik yeteneğini keşfedip  4 yaşında zorla piyano çaldırtmaya başlamıştır ve yanlış yaptığında şiddet uygulamıştır. Edindiği bilgileri oğluna aktarmaya çalışmıştır.
  • Beethoven 12-13 yaşlarında okulu bıraktı. 14 yaşında orgculuk yapıp halkın ilgisini çekmeyi başarmıştı.

  • Babası oğlunun Mozart’a benzemesini istiyordu. Beethoven,Mozart’tan ders alması için Viyana’ya gönderildi. Mozart, Beethoven’ın olağanüstü bir yeteneğe sahip olduğunu keşfetti ve doğaçlama müzik yapması için ona önderlik etti.

Mozart, Beethoven ile birkaç kez çalışmış olmasına rağmen ondaki yeteneği fark ederek; “Bu çocuğa iyi bakın, bir gün onu bütün dünya tanıyacak.” demiştir.

  • Beethoven’ın annesi öldükten sonra babası, alkolik olmuştur ve işsiz kalmıştır.Bu sebeple Beethoven evine dönmek zorunda kalmış.Ailesini geçindirmek için orkestrada çalışıp, özel dersler vermek gibi birçok işte çalışmaya başlamıştır.

  • 1778 yılında henüz yedi yaşında iken ilk halka açık konserini vermiştir.

  • Beethoven giderek işitme duyusunu kaybetmeye başlamıştır psikolojisi ve davranışları olumsuz yönde etkilenip çabuk sinirlenen, aksi bir insan haline gelmiştir.Ciddi anlamda kişilik bozukluğu oluşmuştu. sağır olduktan sonra hiç kimseyle anlaşamamaya başlamıştır. 

  • 1813 ve 1817 yılları arasında bir kabuğuna çekilme dönemine girmiştir ve neredeyse hiç yeni eser vermemiştir .Ancak bu yıllardan sonra ardında hiçbir zaman unutulmayacak eserler bırakmıştır.

 Hayattan vazgeçmiştir intihar etmeyi düşünüp ailesine bir vasiyetname yazmıştır. Bu ruhsal çöküşünden gerçek bir irade gücüyle çıkıp müziğe daha çok bağlanmıştır yeni besteler yapmaya başlamıştır. Napolyon için beste yazmıştır ve toplumda büyük bir etki yaratmıştır.

Örneğin; bugün Avrupa Birliği marşı da olan 9. Senfoni bu dönemde bestelendi. 7 Mayıs 1824’te bestesinin ilk seslendirişini duyamadığı halde orkestrayı yönetti ve alkışları duyamasa da ayağa kalkmış insanların el çırpmalarını, şapka sallamalarını derin bir sessizliğin içerisinden izleyebildi.

  • Beethoven hiç evlenmemiştir ve evliliği hiç düşünmemiştir. Çok fazla aşk yaşamıştır ama sonu hep hüsranla bitmiştir.

Dünyaya mutlu, kaygısız bir hayat sürmek için değil, büyük eserler yaratmak için geldiğini söyleyen Beethoven; kaba, sinirli ve hırçın davranışlarıyla tanınmasına rağmen içi sevgiyle dolup taşan tutkulu bir aşık olarak nitelendirilmiştir.

  • Yapıtlarında bazen acılı ama daha çok coşkulu bir güçlülük ve özgüveni yansıtmıştır. Yapıtlarının duygu ve anlatım yoğunluğu o dönemde eşsiz, hiç görülmemiş bir nitelikteydi. Eserlerinden sadece 19. yüzyıldakiler değil çağdaş besteciler bile etkilenmektedir.

  • Günümüzde Viyana sokaklarında Beethoven bu evde yaşamıştır,burada kahve içmiştir,bu yoldan geçmiştir gibi tabelalar bulunmakta,

  • Müziği damarlarında akan kan olarak gören Beethoven,bir yandan da karaciğer sorunlarıyla uğraştı.Son günlerinde yatağından çıkamayacak hale gelen Beethoven’ın ölüm nedeni konusunda ise kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak en yaygın bilgi ünlü bestecinin  siroza yakalandığı yönündedir.

  • Ölümünün ardından evinde bulunan mektuplar, en çok sevdiği kadına ait olduğu yönündedir.Fakat bu kadının kim olduğu kesinlik kazanmamış.

  • Ölümsüz aşkı için yaptığı besteler ise Diabelli Varyasyonları ve Ayışığı Sonatı olarak belirtilmektedir. Ancak bazılarına göre Ayışığı Sonatı’nın hikayesi çok daha farklıdır.

Rivayete göre, arkadaşı ile birlikte Viyana sokaklarına gezintiye çıkan Beethoven, evlerden birinden piyano sesi geldiğini duyar. Müzikten etkilenen besteci arkadaşına bu sesin sahibini görmek istediğini söyler ve beraber sesin geldiği evin kapısını çalarlar.Çıkan kadın besteciyi hemen tanır ve şaşkınlıkla onların ne istediğini sorar. Besteci piyanoyu çalan kişiyi görmek istediğini söyler ve kadın onları eve davet ederek küçük kızının yanına götürür.Kızın gözlerinin görmediğini görünce maddi amaçlı yardım etmek için ona bir şey istemesini söyler. Ama küçük kız ona; “Ben hiç ayışığı görmedim, bana ayışığını anlatır mısınız?” der.Küçük kızın sözlerinden etkilenen Beethoven, orada piyanonun başına oturarak, ünlü eserini "Moonlight Sonata" yı doğaçlama olarak besteler. Ne kadar doğru olduğu bilinmeyen bu hikaye, gerçek olmasa bile fazlasıyla etkileyicidir.

  • Beethoven istediği zaman, istediği şeyi bestelemek için maaş alan ilk müzisyen oldu.

  • 1827 yılının başında hayata gözlerini yumuştur.

  • Ünlü besteci Ludwig van Beethoven'ın 250. doğum günü nedeniyle 2020 yılı tüm dünyada "Beethoven Yılı" olarak kutlanıyor. Başarısı ve eşsiz eserleri evrensel kabul görmüş Beethoven'ı  saygıyla anıyoruz.Şüphesiz Beethoven ölümsüz eserleriyle aramızda dolaşmaya,bir yerlerde eserlerini icra etmeye devam ediyor.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.