Yin ve Yang Felsefesi Nedir?
Kültür ve Sanat - 28 Kasım, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.
28 Kasım, 2022
Her kötülüğün içinde bir iyiliğin, her iyiliğin içinde de bir kötülüğün olduğu savunan Yin Yang felsefesi içerisinde aslında çok daha derin anlamlar barındırıyor. Gelin bu anlamlara beraber bakalım.
Yin Yang’ın Anlamı Nedir?
5000 yıldan daha fazladır var olan felsefedeki “Yin” ve “Yang” kavramları, evrendeki her şeyin iki farklı kutbunu karşılamaktadır. Daha çok iyi ve kötü, siyah ve beyaz örnekleriyle açıklanmakta olan felsefe, varlık-yokluk, zengin-fakir, yaşam-ölüm, uzun-kısa gibi de tüm zıt değerlerle de yaşamımızda var olabilmektedir.
Yin, kutupların dişil, pasif, siyah, karanlık, soğuk taraflarını temsil etmektedir. Yang ise diğer kutbunu eril, aktif, beyaz, aydınlık ve sıcağın karşılığını temsil eder. Yin ve Yang felsefesi; bize bir kutbun ancak diğeri var oldukça ve diğeriyle bir aradayken anlamlı olabileceğini söylemektedir.
Çünkü bu kutuplar birbirlerini iterken aynı zamanda çekmektedir ve eşsiz bir denge içerisinde dönüşümleriyle anlam kazanmaktadırlar. Ölüm artık söz konusu olmadığı zaman yaşam da anlamını yitirmekte veya yaşamın içinde barındırdığı derin anlamları kaybettiğimizde de ölüm bizim için artık daha sıradan bir hale gelmektedir.
Ölüm ve yaşam arasındaki bu kusursuz denge, canlılığın devamını sağlamaktadır. Her gelecek, bir geçmişin varlığına zorunludur ve her geçmiş de sadece tek bir gelecekte var olabilmektedir.
Yin ve Yang felsefesi iki zıt kavramın arasındaki çatışma ile birbirlerini tamamladığı fikrini de savunmaktadır ancak iki kavramdan hangisinin Yin ya da Yang olacağı o anda gerçeklen çatışmaya bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Yin ya da Yang’dan biri, diğerinden üstün değildir. Birinin değeri artarsa diğerininki azalarak evrendeki dengeyi korumaya yardımcı olur. Yang’ın pozitifliği daha çekici gözükebilirken Yin ise hoş karşılanmayabilir.
Yin Yang Felsefesi ve İlkeleri Bize Ne Anlatmaktadır?
Yin Yang felsefesi, Çin kültüründe oldukça önemli bir konudur. M.Ö. 12. yüzyılda kurulan Zhou Hanedanlığı, zayıflayıp küçük devletlere bölünmeye başladığında ve bu devletlerin savaşmaya başladığında Çin’de ortaya çıkan kaos, insanları felsefeye yönlendirmede etkili olmuştur. En az 3000 yıllık ve kadim Çin felsefelerine ilham olmuş “I Ching” isimli kitap, Çin bilgeliğinin dayanak noktasını anlatırken dört ana kavramdan bahsetmektedir: Boşluk, varlık, Yin Yang ve değişim. I Ching’e göre boşluk, evrenin varlıktan önceki halidir ve tanımlanması mümkün değildir. Varlık ise evrenin boşlukta bir girdap halinde dönmesidir ve o kaos içinde yoğunlaşması ile oluşmuştur.
Evrenin boşlukta bir girdap halinde dönmeye başlamasının ise elbette bir sebebi bulunmakta: Yin ve Yang’ın enerjisi.
Birbirine çok yakın fakat ama asla kesişmeyen bu iki enerji arasında hem itici hem de çekici güç, boşluktaki bu girdabı oluşturmuştur. Dolayısıyla tüm evren, bu zıtlığın enerjisini taşımaktadır. I Ching’deki en önemli kavramlardan birisi olan değişim kavramı ise Yin ve Yang’ın kendi arasında azalıp artmasının bir sonucudur. Zıt kuvvetler arasındaki enerji, sürekli değişmeye uğrayabilir. Evrendeki her şey de, bir değişim ve dönüşüme tabidir.
Evrenin özündeki değişimi sağlayan ilkeler, Yin Yang felsefesinin de özüdür. Bu ilkeler ise şu şekildedir:
- Her kutup, birbirine zıttır.
- Kutuplar, bu zıtlıklarına rağmen kusursuz bir döngüdedir ve birbirlerine bağımlıdır.
- İki zıt kutup, birbirini beslediği gibi aynı zamanda birbirini tüketebilir.
- Her kutup, içerisinde karşıtını barındırır.
- Her kutup, kendi içerisinde sonsuz sayıdaki alt kutupları barındırabilir.
Yin Yang Sembolü Neyi Temsil Etmektedir?
Yin Yang efsanesinin günümüzde bile bu kadar popüler olmasının sebeplerinden biri, hiç şüphesiz ki sahip olduğu semboldür. Semboldeki siyah ve beyaz renkler, zıtlık ilkesinin işaretidir. Üzerlerindeki noktalar ise, her kutbun karşıtını içinde barındırdığını ve aynı zamanda onu beslediği gibi kısıtlayabileceğini de göstermektedir. Sembolün daire şeklinde tasarlanmasının ve Yin ile Yang’ın ters S’ye benzeyen bir çizimle ayrılmasının da özel bir anlamı bulunmaktadır. İki kutba birer damla görüntüsü veren bu çizim, Yin ve Yang’ın sürekli olarak birbirine doğru aktığını göstermekte ve bir girdap izlenimi uyandırmaktadır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.