Yeni Başlayanlar için Yazarlık
Kültür ve Sanat - 28 Mart, 2022 - Okuma Süresi: 5 Dk.
28 Mart, 2022
Birçok insan yazar olmak ister. Ancak bazı insanlar yazı yazmaya utanır ve insanları o güzel yazılarından mahrum ederler. Ben bir sosyal medya sitesinde kitap yazan biri olarak sizinle gözlemlerimi ve deneyimlerimi paylaşacağım. Umarım yazı yazmaya başlamak isteyenlere yardımcı olabilirim.
Öncelikle tekrar merhaba!
Bu yazımda sizinle yazarlık hakkında konuşacağız. Öncelikle şunu söyleyeyim; henüz yazdığım kitaplar basılmadı. En büyük hayallerimden biri yazdığım bir eserin basılması ama şu an yazmakta olduğum kitaplardan basılmasını istediğim kitabım henüz bitmedi. Bittiği zaman yayınevlerine dosya göndereceğim. Diğer kitaplarım için aynı şeyi söyleyemeyeceğim çünkü onlarda çok acemiydim. Tabii şimdi usta yazar değilim ama yıllar içinde kalemimde gelişmeler oldu. Önceki yazdıklarımı şimdi yazsam önceki gibi yazamam. Yazarın yaşı ve tecrübesi arttıkça kalemi daha çok ustalaşıyor, eğer siz de yıllardır yazı veya kitap yazıyorsanız bunu tecrübe etmişsinizdir.
Yazmaya başlamaya karar verdiğiniz zaman kiminizin aklında "Bu kitabı yazacağım ve bitince basılacak." düşüncesi vardır. Bu motivasyon için iyi bir şey ama bence hemen öyle heveslenmemelisiniz. Daha öncesinde tecrübeniz varsa heveslenebilirsiniz tabii! Mesela gazetecisiniz ve kitap yazıyorsunuz, elbette yazı yazmanın kurallarını bildiğiniz için bazı şeylere alışkınsınızdır. Benim ilk yazdığım kitap bir sürü hatadan oluşuyor ve ben her baktığımda utanıyorum! Ama insanlar bendeki gelişmeyi görsün diye silmiyorum. Size tavsiye olarak benimki gibi çok hatadan oluşan ilk kitabınızı aşırı derecede kötü içerikli değilse silmemenizi öneririm. Yazımınızdaki büyük değişimi görmeniz için bu çok gerekli. Eğer benim yaptığım gibi herkese açık bir platform üzerinden kitap yazıyorsanız kitabınızın açıklama kısmına "Bu kitap benim acemilik işim." notunu yazabilirsiniz. Birçok insan eleştirirken bunu da dikkate alabilir.
Eleştiri demişken onu da konuşalım mı? Konuşalım dediğinizi duyar gibiyim! Benim yazdığım sosyal medya sitesi gibi bir sitede yazıyorsanız eleştiriye açık olmalısınız. Tabii hakaret içeren eleştirilerden bahsetmiyorum, kimse kimseye hakaret etmemeli. Eleştiri yaparken saygı çerçevesinde yapmalısınız ve size yapılan eleştirilere de aynı şekilde karşılık vermelisiniz. Yapılan eleştirilerde söylenen eksiklerimiz için çabalamalısınız, hatta eleştiriyi yapan kişiden bu eksikler için yardım isteyebilirsiniz. Ben genellikle öyle yapıyorum, böylece okurun görüşünü de almış oluyorum. Ayrıca yazdığınız platformun yazarlarının olduğu destek gruplarına mutlaka katılın. Yazar arkadaşlarınızdan zorluk çektiğiniz alanlarda yardım alabilirsiniz ve okur sayınız bu sayede genellikle artmış olur. Yazdığınız bir yazıyı eleştirmeleri için onlara atabilirsiniz. Öyle bir destek grubu yoksa yakın çevrenizden eleştiri konusunda yardım istemek de mantıklı bir yaklaşımdır.
Gelelim kitap kapağı konusuna. Hem sanal ortamda yayınlanan hem de basılı olan kitaplarda bir okur için kapak çok önemlidir. Ben sanal ortamda yayınlanan kitaplar için konuşacağım çünkü henüz basılı bir kitabım olmadığı için o kitapların kapakları hakkında konuşamam. Sanal ortamda yazacağınız kitaplar için arama motoru Google'den bulduğunuz bir fotoğrafı ya da resmi koymanızı hiç ama hiç tavsiye etmem. Hem net olmaz hem de okurlar genelde sizden özgün bir kitap kapağı bekler. Koyduğunuz kitap kapağının okuyucunun dikkatini çekmesi lazım. Peki hangi fotoğraf düzenleme uygulamasından kitabınıza kapak yapabileceğinizi biliyor musunuz? Ben size kendi kullandığım Canva'yı söyleyeceğim. Canva'da çok sayıda ücretsiz kapağı istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz, merak etmeyin telif sıkıntısı yaşamazsınız. Benim şimdilik Canva'ya kapak konusunda işim düşmedi ama kitabımdan kesitleri sosyal medya hesabımda paylaşırken Canva'dan çok yardım alıyorum. Siz de kesit yapımında Canva'yı ya da başka fotoğraf düzenleme uygulamaları da kullanabilirsiniz. Bir de Picsart adlı fotoğraf düzenleme uygulamasından kapak yapanlar da var, onu kullananlar da memnun olduklarını söylüyorlar.
Son olarak sakın yazarlık konusunda gelişmeyeceğinizi düşünmeyin. Siz bunu geç fark etseniz de gelişeceksiniz. Yaşadığınız yerde yazarlar, gazeteciler, spikerler, sunucular vb. eğitime gelirlerse katılabilirsiniz. O eğitimlerin genelde faydasını görebilirsiniz, ben gördüm. Birçok deneyimli isimle yüz yüze konuştum, onlar da başta acemiymiş. Yazdığınızı ailenizden ve arkadaşlarınızdan saklamayın, tam tersi söyleyin. Onlar size genelde destek verirler ve yardımcı olurlar. Benim çevrem bildiği için hep desteklerini gördüm. Mesela şu an okuduğum üniversitenin bir kulübü için tiyatro oyunu yazıyorum, yaşadığım yerde de yöresel yazarlar kitapçığında yer alacağım. Umarım bir gün bir kitabımı elime basılı olarak alabilirim!
Başka bir yazıda görüşmek üzere!
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.