Uygarlığın Başlangıç Noktası: Sümerler

Kültür ve Sanat - 02 Ocak, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.

02 Ocak, 2023

Uygarlığın Başlangıç Noktası: Sümerler

İlk yazı, çivi yazısı olarak kabul edildiği ve bunun başlangıcı da Sümer uygarlığına dayandığı için tarihin başlangıç noktalarından biri olarak kabul görür. Peki bu uygarlık hakkında ne biliyoruz? Gelin birlikte bakalım!

Tarih derslerinde uygarlığın başlangıç noktası olarak gördüğümüz Sümer uygarlığı bu haftaki yazımızın konusu. Mezapotamya bölgesindeki diğer uygarlıklar da elbet önemli ancak Sümer uygarlığı bunun başlangıç noktası. O halde gelin bu uygarlığa yakından bakalım.

Sümerler, M.Ö. 4000 yıllarına kadar uzanan bir uygarlıktır. Sümerler Mezopotamya'da kurulmuş; tarım, madencilik ve ticarette ileri düzeyde gelişmişlerdir. Bu nedenle ilk uygarlıklardan biri olarak kabul edilir. Sümerler, ayrıca ilk kez harfli bir yazı sistemini kullanmıştır ve bu sayede ilk kez yazılı belgelere ulaşılmıştır. Bu yazı modeline çivi yazısı adı verilmektedir. Bu özelliğinden dolayı yazılı olarak somut verilere ulaşabilme özelliğini de içinde barındırmaktadır.

Uygarlığın Başlangıç Noktası: Sümerler

Sümerler, Mezopotamya bölgesinde Fırat ve Dicle nehirlerinin kesiştiği yerde kurulmuştur. Bu bölge, verimli topraklara sahip olması nedeniyle tarım açısından oldukça elverişlidir. Tarih boyunca bu bölgenin zenginliğinden ötürü birçok uygarlık arasında anlaşmazlıklar çıkmış ve savaşlar başlamıştır. Hatta bölgede bu verimli topraklardan ötürü binlerce yıllık inanç sonucunda günümüzde dahi çatışmalar varlığını sürdürmektedir. Sümerler, bu verimli topraklarda tarım yaparak geçimlerini sağlamışlardır. Ayrıca, Sümerlerin kurduğu kentlerde madencilik de yapıldığı araştırmalarca ortaya konmuştur.

Sümerler, ticarette de ileri düzeyde gelişmişlerdir. Mezopotamya bölgesinde bulunan diğer uygarlıklarla ticaret yapmış ve bu sayede zenginliklerini artırmışlardır. Sümerlerin ticaret yaptığı diğer uygarlıklar arasında Akadlar, Asurlular ve Babiller sayılabilir. Ayrıca uygarlık birçok önemli yapı ve mimari esere sahiptir. Örneğin, Sümerlerin en önemli kentlerinden biri olan Uruk, M.Ö. 4000 yıllarında kurulmuştur. Uruk, dünyanın en büyük kentlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Uruk, Mezopotamya bölgesinde bulunan Fırat ve Dicle nehirlerinin kesiştiği yerde kurulmuştur. Uruk'ta bulunan çok sayıda mimari eser ve heykel, Sümer uygarlığının gelişmişliğini bizlere göstermektedir.

Uygarlığın Başlangıç Noktası: Sümerler

Sümerler hakkında bir başka tartışılan konu ise birden çok tanrı inancının varlığıdır. Uygarlıktaki siviller birçok tanrıya inanmıştır. Örneğin, Sümerlerin en önemli tanrılarından biri olan Anut, göklerin tanrısı olarak kabul edilmektedir. Anu’ya ait olan en önemli tapınaklarından biri olan Anut Zigguratı, Uruk kentinde bulunmaktadır.

Sümerlerin yıkılışı ise M.Ö. 2000 yıllarına doğru kuraklık yüzünden olduğunu ortaya çıkmıştır. İlk birleşik Sümer devleti olan Akad İmparatorluğu'nun kuraklık yüzünden dağılarak yok olduğu da bilim insanları tarafından kesinleşmiştir. 

Bir başka içerikte görüşene dek, sağlıkla kalın!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.